Kelan ex-pääjohtaja Elli Aaltonen räjäytti eläkeasian tokaisemalla: ”Totta kai eläkeikää pitää nostaa!”

Kuva: Seppo Mäkinen, 20.6.2017

Sakari Sirkkasen vieraina A-Talkissa 5.9.2024 olivat keskustelemassa aiheesta ”Suomen uusi normaali ja mihin se johtaa?” Kelan entinen pääjohtaja ja nykyinen Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja, 71-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori Elli Aaltonen; 76-vuotias valtiotieteen tohtori, taloustieteilijä ja vuosina 2012 – 2015 Aalto yliopiston taloustieteen työelämäprofessorina toiminut Sixten Korkman; 57-vuotias kauppatieteiden lisensiaatti, taloustieteilijä ja valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander ja filosofian tohtori, johtaja Sami Pakarinen Elinkeinoelämän keskusliitosta. Hakukone ei tiedä Pakarisen ikää, mutta Pakarinen näytti
panelisteista nuorimmalta: eläkeikä häämöttänee hänellä yli 20 vuoden päässä.

Herrat menivät hiljaisiksi, kun Aaltonen tokaisi hymyssä suin: ”Totta kai eläkeikää pitää nostaa! Elämme pidempään ja siirtymisemme työelämään tapahtuu viitisen vuotta myöhemmin kuin vielä muutama kymmenen vuotta sitten.” Sirkkanen tuntui alkuun epäilevän Aaltosen puheita ja tarkisti hyvin vakavana, että Aaltonen todella tokaisi asian tosissaan.

Joulukuun 28. päivänä 1953 syntynyt Aaltonen nousi Kelan pääjohtajaksi lokakuussa 2016. Aaltosen vastaehdokkaana oli toukokuun 5. päivänä 1957 syntynyt sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Outi Antila. Valitsijalautakunnan äänet menivät tasan 6-6. Arpa suosi Aaltosta, josta tuli
Kelan pääjohtaja vuoden 2017 alussa. Aaltosen jäätyä eläkeelle 66-vuotiaana vuoden 2019 lopussa Outi Alanko valittiin Kelan pääjohtajaksi tammikuun alusta 2020.

Kelan pääjohtajuus oli ennen Aaltosta ollut yhtäjaksoisesti 62 vuotta Maalaisliitolla ja sen jälkeen Keskustalla.
Aaltosen edeltäjä, joulukuun 18. päivänä 1948 syntynyt hammaslääketieteen tohtori, valtiotieteiden maisteri ja Keskustan jäsenenä kansanedustajana ja ministerinä toiminut Liisa Hyssälä hoiti pääjohtajuutta siihen asti, kun se oli mahdollista: Hyssälä jäi eläkkeelle vuoden 2016 lopussa täytettyään 68 vuotta.

Aaltonen ei ollut Keskustan jäsen vaan omasta halustaan ottotytär, joka määritteli poliittisesti itsensä alkiolaiseksi keskustalaiseksi.

Eläkeiän nosto sopii presidentti Stubbin esittämään arvopohjaiseen realismiin, kun lähtökohtana on se, että kaikki kynnelle kykenevät tekevät kykyjensä ja voimiensa mukaan työtä Isänmaamme hyväksi. Aaltonen eikä kukaan herroista ottanut kai
ymmärtämättömyyttään esille sitä, että ikääntyneempi työntekijä väsyy nopeammin ja toipuu hitaammin kuin kymmeniä vuosia nuoremmat työtoverit. Vaikka sydän reagoi rasituksen kasvuun tahdistinohjelmalla, lääkitys pitää verenpaineen ja verensokerin sopivina, lonkka- ja polviproteesit sekä olkapää- ja käsikirurgia pitkittävät tukielimistömme liikkuvia vuosia ja jopa lähimuistin huononemista voidaan kompensoida vaikkapa älypuhelimen erilaisilla vuorovaikutteisilla ohjelmilla, niin työn tehon ja määrän aleneminen vuosien kertyessä on ylipääsemätöntä, siis arvopohjaista realismia.

Aaltonen jätti Kelan pääjohtajuuden 66-vuotiaana. Hän vaikutti 5.9.2024 A-Talkissa hyvin energiseltä ja tyytyväiseltä, suorastaan elämänsä kevättä elävältä. Aaltonen on mitä ilmeisimmin saanut eläkeläisenä työnsä määrän tasapainoon.

Toimittaja Seija Vaaherkummun lauantaivieraana Ykkösaamussa oli 7.9.2024 Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Vaaherkumpu ei kysynyt Kaikkoselta mitään Aaltosen eläkekommentista, vaikka Aaltonen oli ollut Keskustan ehdokas vuonna 2016 Kelan pääjohtajaksi, Isänmaamme sosiaalipolitiikan korkeimmaksi viranhaltijaksi.
Kysynpä asiaa Vaaherkummulta lähettämällä hänelle tämän jutun!

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu