Valtionhoitajapuolueemme SDP muuntui Tuhlaajatytön vetämänä Isänmaamme Tuhlaajapuolueeksi

Valtionhoitajapuolueeksi kutsutaan puoluetta, joka kantaa päävastuun valtion asioiden hoidosta.
Valtionhoitajapuolue on ensisijaisesti valmis kantamaan vastuuta ja käyttämään valtaa sekä ottamaan vastaan, mitä sen toiminnasta seuraa niin puolueen ulkopuolella kuin sisälläkin. Ongelmaksi näyttäisi helposti nousevan puolueen omien visioiden hämärtyminen, koska ratkaisut tehdään käytännön vallankäytön näkökulmasta. Ihanteellista olisikin jos, valtionhoitajapuolue pystyisi samaan aikaan kehittämään myös omasta aatemaailmastaan nousevia uusia näkemyksiä. Valtionhoitajapuolueen rooli verottaa rajusti puoluetta ja sen voimavaroja, miksi se ei olekaan ollut ensisijainen rooli omaa tai puolueensa etua eikä kansan etua ajattelevien puolueiden puheenjohtajien suosikkilistalla kautta aikojen.
Politiikka on: ”Toimintaa, jolla pyritään vaikuttamaan valtiollisiin, valtioiden välisiin tai yhteiskunnallisiin asioihin tai hoidetaan niitä.”

Historia on mielenkiintoista, koska se auttaa meitä yksilöinä ja kansakuntana ymmärtämään, miten nykyisyyteen on tultu.

Poliittinen historia on erityisen mielenkiintoista, koska se puolestaan auttaa meitä ymmärtämään poliittisten puolueidemme ja niissä toimivien kansalaistemme, eri aikakausien poliitikkojemme, toimintaa ja toiminnan motiiveja, niin puoluepoliittisia kuin henkilökohtaisiakin.
Toimijoiden omien motiivien merkitys onkin viime vuosina korostunut, kun poliitikkojemme, erityisesti puolueiden puheenjohtajien ja sen myötä myös pääministeriemme, ikä on alentunut.

Urho Kekkosen valtakaudella 1950-luvulta aina 1980-luvun alkuun asti eräänlaisena valtionhoitajapuolueena toimi Maalaisliitto ja sen jälkeläinen Keskustapuolue.
Käsitteenä valtionhoitajapuolue tuli kuitenkin tunnetuksi Suomessa liitettynä erityisesti sosiaalidemokraatteihin. SDP:n puheenjohtaja Kalevi Sorsa toimi pääministerinä vuosina 1972-1987, ja hänen johtamansa SDP on ollut Suomen tähän asti merkittävin valtionhoitajapuolue.
SDP:n valtionhoitajuus päättyi vaalitappioon vuoden 1991 eduskuntavaaleissa. SDP olisi kyllä otettu hallitukseen, mutta puolueen tuolloinen puheenjohtaja Pertti Paasio, joka kamppaili SDP:n sisäisten paineiden kanssa, päätti jäädä oppositioon: SDP jätti laman hoitamisen ilmeisen mielellään Keskustan puheenjohtaja Esko Ahon muodostamalle porvarihallitukselle.

Kokoomuksesta on tullut vähitellen Suomen uusi valtionhoitajapuolue. Kokoomuksen valtionhoitajan asema alkoi vahvistua puheenjohtaja Petteri Orpon noustua puheenjohtajaksi vuonna 2016, mutta jo puheenjohtaja Jyrki Katainen vei Kokoomusta tälle uralle.
Euroopassa valtionhoitajapuolueen rooli on osunut Suomea useammin keskustaoikeistolaisille puolueille kuin sosiaalidemokraateille, esimerkiksi Saksassa Angela Merkelin johtamalle CDU:lle.

Orpon johtama Kokoomus edustaa maltillista ja keskusteluun valmista poliittista linjaa. Valtionhoitajapuolueeseen yhdistetään myös mielikuva siitä, että puolue pystyy tekemään vaikeita kompromisseja ja ottamaan huomioon laajemmin yleisen edun eikä vain omien peruskannattajiensa intressit.

Voimia pääministerimme Petteri Orpo ja hallituksesi, jotta jaksatte odottaa Suomi-laivan hidasta kääntymistä mieron tieltä taloudellisesti vakaammalla reitille, joka on pitkällä tähtäyksellä meidän kaikkien suomalaisten etu ja tulevaisuutemme peruskivi.

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu