Marin ja Putinin mielen maailma

CBS-kanavan 60 Minutes -ohjelma kävi Helsingissä haastattelemassa pääministeri Sanna Marinia, ja ohjelma tuli ulos Yhdysvalloissa sunnuntai-iltana 19.2.2023.

Marin ei usko, että Putinille voi puhua järkeä. Marin kuvailee Putinin toimien olevan hyvin tunteellisia ja perustuvan jonkinlaiseen tunteeseen Venäjän historiasta ja suuruudesta.
Marinista itsestään voidaan Marinin Putiniin käyttämää analogiaa soveltaen todeta, että hänelle ei voi velkaantumisesta puhua järkeä. Marinin valtionvelan otto näyttää perustuvan jonkinlaiseen tunteeseen velan käsittämättömästä kyvystä hoitaa itse itsensä: maksaa korot ja lyhennykset, jotka tällä hetkellä ovat 10 miljardia vuodessa.

Putinin toimintaa näyttää ohjaavan selkeä suunnitelmallisuus ja päämäärää: palauttaa hinnalla millä hyvänsä Venäjän Neuvostoliiton aikainen valta maailman pinta-alaltaan suurimman valtion johdossa. Tämän suunnitelman ja päämäärän takana on ainakin toistaiseksi Venäjän ylin johto.
Putinin julman toiminnan mahdollistaa hänen psykopaattinen asenne kanssaihmisiinsä, mikä pitänee toistaiseksi myös Venäjän valtaeliitin samanmielisenä Putinin kanssa.
Psykopatia on viralliseen tautiluokitukseen kuulumaton luonnehäiriö, jota voidaan kuitenkin arvioida luotettavasti. Sille ominaisia piirteitä ovat pinnallinen viehätysvoima, itsekeskeisyys sekä myötäelämiskyvyn,
syyllisyydentunnon ja pidäkkeiden puute. Psykopatiasta kärsivää henkilöä kutsutaan psykopaatiksi ja hänelle tyypillisiä piirteitä ovat julmuus, epäsosiaaliset teot, alkoholin ja huumeiden käyttö, vastuuttomuus ja moraalittomuus. Kokonaisväestöstä psykopaateiksi voidaan luokitella 1-2 prosenttia. Miehillä se on kolme kertaa yleisempää kuin naisilla. Lapsuudessa ja nuoruudessa psykopatiaan liittyy usein eläinten kiduttamista tai pyromaniaa.

Marinin velanottoa näyttäisi ohjaavan kyvyttömyys ymmärtää talouden lainalaisuuksia, hyväuskoisuus, vallassa pysyminen hinnalla millä hyvänsä, suoranainen välinpitämättömyys Isänmaamme ja sen kansan tulevaisuudesta, näiden seikkojen erilaiset yhdistelmät tai joku tai jotkut muut syyt, joiden takana on ainakin SDP:n johto.

Marin nousi SDP:n pääministeriksi Keskustan pakotettua hänen edeltäjänsä pääministeri ja SDP:puheenjohtaja Antti Rinteen eroamaan pääministerin tehtävästään. Marin voitti SDP:n pääministeriehdokkaan äänestyksessä itseään kolme vuotta vanhemman kilpailijansa Antti Lindtmanin äänin 32-29.
Mitäpä, jos Lindtman olisi voittanut äänestyksen? Olisiko valtionvelkaa otettu Lindtmanin johdolla yhtä holtittomasti kuin Marinin johdolla?

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu