Marinin johtaman Viisikon lähitulevaisuus

­Poliittisten puolueiden puheenjohtajat, SDP:n Sanna Marin, Keskustan Annika Saarikko, Vihreiden Maria Ohisalo, Vasemmistoliiton Li Andersson ja RKP:n Anna-Maja Henriksson, joista neljä ensimmäistä on vasta keski-iän kynnyksellä eli alle 40-vuotiaita,  muodostivat 10.12.2019 Rinne-Marinin hallituksen johtoviisikon.

Naisviisikko nousi hyvin nopeasti myös kansainväliseen kuuluisuuteen ja julkisuuden valokeilaan.

2.4.2023 pidettyjen eduskuntavaalien jälkeen Viisikon hohde sammui  yhdessä yössä.

Andersson, jonka puolue menetti 5 paikkaa, ilmoitti jo ennen vaaleja, ettei hän ole enää käytettävissä uudelle puheenjohtajakaudelle.

Saarikko, jonka puolue menetti 8 paikkaa, ilmoitti puolueensa siirtyvän oppositioon, minkä viestin hän katsoi myös äänestäjien antaneen.

Marin, joka oli ennen vaaleja ilmoittanut, ettei SDP mene samaan hallitukseen Perussuomalaisten kanssa, ilmoitti muutama päivä vaalien jälkeen, ettei hän tavoittele SDP:n puheenjohtajuutta syksyn 2023 puoluekokouksessa, vaan siirtyy rivikansanedustajaksi. Tämä päätös tuli yllätyksenä Marinin puoluetovereillekin, sillä SDP sai kolme lisäpaikkaa. SDP ylsi kuitenkin vasta 3. suurimmaksi puolueeksi, joten Marinin II hallitus jäi haaveeksi.

Seuraavaksi Ohisalo, joka ilmoitti jo ennen vaaleja, etteivät vihreät mene samaan hallitukseen Perussuomalaisten kanssa, ja jonka puolue menetti 7 paikkaa, ilmoitti, ettei ole käytettävissä kesäkuun 2023 puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa.

Henriksson, jonka johtaman RKP:n paikkaluku ei muuttunut, on ainoa Viisikosta, joka on mukana neuvottelemassa 10 lisäpaikkaa saanen Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla Isänmaalle uutta hallitusohjelmaa. Mukana ovat myös 7 lisäpaikkaa saaneet Riikka Purran johtamat Perusuomalaiset sekä paikkalukunsa säilyttäneet Kristillisdemokraatit.

Purra yritti kovasti saada myös Keskustaa mukaan kantamaan hallitusvastuuta Isänmaan talouden kuntoon saamisesta, mutta Saarikko kieltäytyi todeten Perussuomalaisten suhtautumisen Keskustaan olevan käsittämättömän ristiriitaista. Tällä Saarikko viittasi siihen, kun Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen sanoi HS:n jutussa perussuomalaisten antaneen keskustalle ”coup de grâcen” eli armonlaukauksen.

Pappi ja  teologian tohtori Luukkanen pyysi sanomisiaan anteeksi, mutta Saarikko ei mieltään muuttanut. Tämä voi koitua Keskustalle omaan jalkaan ampumiseksi: Marinin vihervasemmistoisessa hallituksessa valtiovarainmininisterinä toiminut Saarikko joutui alistumaan vihervasemmiston talouspolitiikkaan, koska Keskusta ei halunnut lähteä hallituksesta.

Orpon johdolla muodostettavan hallituksen ensisijainen tavoite on laittaa Suomen talous kuntoon pysäyttämällä vuosia jatkunut velaksi eläminen, mikä kiihtyi uusille kymmenmiljardeille Marinin hallituskaudella. Tämän tavoitteen saavuttamisessa tarvitaan kaikkien niiden Isänmaamme puolueiden saumatonta yhteistyötä, jotka haluavat kantaa konkreettista vastuuta Isänmaamme tulevaisuudesta.

Näillä näkymin uuden hallituksen aloittaessa Henriksson on sen yhtenä ministerinä ja Andersson, Marin ja Ohisalo jatkavat oppositiossa olevien puolueittensa rivikansanedustajina sekä Saarikko toiseksi suurimman oppositiopuolueen puheenjohtajana.

Marin ilmoitti pari viikkoa sitten yhdessä puolisonsa kanssa avioerostaan 19 yhteisen vuoden ja vajaan kolmen avioliittovuoden jälkeen. Heillä on 5-vuotias tytär.

Muut Viisikon jäsenet eivät ole toistaiseksi ilmoittaneet parisuhdemuutoksistaan.

Marin on kertonut kasvaneena ilman isää sateenkaariperheessä yhdessä äitinsä ja tämän naispuolisen kumppanin kanssa. Marinin mukaan hän ei koe isättömyyden jättäneen häneen mitään jälkeä eikä hän ole kaivannut isäänsä, jonka julkisuuteen tulon ylpeänä tyttärestään tämän noustua pääministeriksi Marin tylysti torjui. Marin ei mennyt myöskään isänsä hautajaisiin kesällä 2020.

Marinin äiti ei ole halunnut astua julkisuuteen, mutta hän on kertonut olevansa kiitollinen ja ylpeä tyttärestään ja osallistuneensa tiiviisti 5-vuotiaan tyttärentyttärensä hoitamiseen.

Marin oli pääpuhujana New Yorkin yliopiston valmistujaisjuhlassa keskiviikkona 17.5.2023, ja samassa tilaisuudessa Marin vihittiin myös yliopiston kunniatohtoriksi.

Marin kertoi olevansa lähtöisin sateenkaariperheestä ja halunneensa sen vuoksi nähdä yhteiskunnan, jossa jokainen voi rakastaa ketä haluaa. Marin sanoi myös, että naisia ei ole riittävästi johtajina.

On mielenkiintoista nähdä, miten Marin tulee toteuttamaan näitä esiin nostamiaan keskeisiä näkemyksiään omassa elämässään.

Seppo Mäkinen

LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu