MTV:n Puheenjohtajatentti – seitsemän nais- ja kaksi miespuheenjohtajaa suorassa lähetyksessä Suomen kansan arvioitavina

MTV:n Puheenjohtajatentti 15.3.2023 avasi Eeva Lehtimäen ja Jan Anderssonin jämäkällä johdolla eduskuntavaalien puheenjohtajatentit yhdeksän puheenjohtajan voimalla.
Lehtimäen ja Anderssonin ohjasten pysymistä käsissä kokeili ensimmäiseksi tuttuun tapaansa Sanna Marin, joka uskoi vasta sitten, kun Andersson sanoi tiukasti: ”Muistakaa, mistä puhuimme ennen lähetystä.”
Marin lopetti kuin seinään huutamiseksi yltyneen yrityksensä vaientaa puheenjohtajien ja kollegoidensa puheen korottamalla koko ajan ääntään saadakseen tärkeimpänä pitämänsä oman asiansa eetteriin puheenvuorojen
aikarajoista välittämättä. Oliko tämä nyt sitä ”kova muija” -lookia, josta Riikka Purra kehui Marinia Päätoimittajien vaalitentissä, Draaman Kuningatar -lookia, jotain muuta vai kaikkia näitä sopivassa suhteessa? Marin pääsi taatusti julkisuuteen, mutta pääsikö hän toivomallaan ja häntä tukevien kannattajien ja rauhoittavien tahojen toivomalla tavalla on tutkimisen arvoinen asia: Marin on SDP:n Iso Vaaliveturi, jonka suistuminen raiteiltaan koituisi mitä ilmeisimmin SDP:n tuhoksi näissä vaaleissa.
Tilanne alkoi, kun hallituskumppani Annika Saarikko ja opposition Petteri Orpo syyttivät Marinia perinteisten poliittisten tapojen rikkomisesta ja Suomen maineen ja edun vaarantamisesta ottamalla 10.3.2023 Ohisalon kanssa Kiovassa vieraillessaan esille – puhumatta asiasta etukäteen presidentin, puolustusministerin, puolustusvoimien komentajan ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan kanssa puhumattakaan hallituksensa muista ministereistä ja eduskunnan puhemiehestä – kokonaan käytöstä vuonna 2030 poistettavien Hornet-hävittäjien luovuttamisen Ukrainalle, kun ensimmäiset F-35-koneet toimitetaan Suomeen vasta vuonna 2026. F-35-järjestelmä korvaa Hornet-kalustomme hävittäjälennostoissa vuosina 2028 ja 2030. Tässä asiassa Orpo oli jämäkkä vasemmalla puolellaan istuvalle Marinille, joka kiisti harkitsemattomat puheensa Kiovassa ja puhui muunneltua totuutta. Mariniin iski paniikki, jota hän yritti peittää ensin tuttuun tapaansa ylimielisyydellään puheenjohtajia ja kollegoitaan kohtaan, joita hän kehotti olemaan hiljaa, kun hän puhui.
Tapahtumaa seuratessani mieleeni nousi vuoden 1956 presidentinvaalit. Olin 3.5-vuotias ja vanhempani olivat kotipihallamme lähdössä läheiselle koululle äänestämään valitsijamiesvaaleissa, jotka käytiin 16.–17. tammikuuta 1956 ja joissa valittiin kolmesataa valitsijamiestä. Valituksi tulleet valitsijamiehet äänestivät kolmannella vaalikierroksella lakitieteen tohtori Urho Kaleva Kekkosen Suomen presidentiksi seuraaviksi kuudeksi vuodeksi.
Hädissäni ohjeistin vielä kotipihalla isääni: ”Isä, älä huuda sitten liian lujaa, ettei sinusta vaan tule presidenttiä!” Suureksi hämmästyksekseni ja pettymyksekseni sanomiseni sai vanhempani nauramaan, vaikka minä olin mitä suurimmassa hädässä: en halunnut menettää miehistä koviten huutavaa isääni mustan auton takapenkillä istuvaksi presidentti-isäksi.

Maria Ohisalo, Marinin uskollinen poliittisen pelin oppityttö, joka yhdessä Marinin kanssa oli 10.3.2023 vierailulla Kiovassa ja kuunteli paikan päällä Marinin Hornet-puhetta, kyseenalaisti puheenjohtajien yhden kysymyksen oikean muodon huudahtamalla: ”Ei noin voi kysyä!” Hän huomautteli kollegoilleen Marinin tavoin, kun nämä puhuivat häneen puheensa päälle, vaikka Ohisalo puhui itsekin puheenjohtajien ja kollegoiden puheen päälle oppiäitinsä Marinin tavoin. Ohisalo leimasi toisten sanomisia ”suorastaan törkeiksi” vaikka itsekään ei sanojaan säästellyt toisten sanomisia kommentoidessaan. Kalasteliko Ohisalo Purralta ”kova muija” -kommenttia, jonka Marin oli jo Purralta saanut?
Kun Ohisalo oli paikan päällä Kiovassa kuuntelemassa Marinin Hornet-puhetta, jää miettimään, olisiko Marin mahdollisesti maininnut jotain Ohisalolle puheensa teemasta ennen sen pitämistä? Tätä mielenkiintoista asiaa tuskin voitaneen varmuudella selvittää ainakaan tässä ja nyt, joten se jäänee odottamaan jonkun mahdollisia muistelmia.

Li Andersson heittäytyi tuttuun tapaansa besserwisseriksi ja vasemmistolaisuuden ilojen uskolliseksi valistajaksi.
Rikka Purra sanoi puheenvuorollaan rauhallisesti vieressään etukenossa istuvalle Ohisalolle, että on vaikea puhua, kun sinäkin puhut. Koko keskustelun ajan Purra pysyi rauhallisena ja toi selkeästi esille näkemyksiään.
Annika Saarikko puhui sydämestä ja sydämellä ja totesi Marinin ja Purran terävästä sanailusta, että tuosta minä en kyllä ymmärtänyt mitään.
Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah olivat puheenjohtajien eliittiä. Essayah yllätti jämäkällä ja ’jalat tukevasti maassa’ -kommentillaan tyrmätessään järjettömänä EU:n antaman polttomoottoriautojen myynniin vuoteen 2035 mennessä kieltävän direktiivin, koska polttomoottorin polttoaineena voidaan käyttää myös synteettisiä polttoaineita, jotka vedyn tuotantotekniikan nopean kehittymisen myötä ovat lähitulevaisuutta. Kommentti nosti Essayahin arvostusta yli puoluerajojen ja erityisesti autoa Kehä III:n pohjoispuolella niin työmatkoilla kuin vapaa-aikanaankin välttämättä tarvitsevien kansalaisten keskuudessa.

Hjallis Harkimo poistui ohjelman puolivälissä, koska hän ei saanut Jan Anderssonin mukaan riittävästi puheaikaa. Tämän Andersson kertoi tilaisuuden päättyessä, jolloin Orpo huikkasi: ”Saipa Hjallis kerrankin nimensä lehteen!” Taisipa Orpo kommentillaan kuittailla Harkimon   Kokoomukselle aiheuttamaa ääni- ja kansanedustajatappioita, kun Harkimo vuonna 2018 perusti Liike Nyt -puolueensa  ensin poliittisena liikkeenä yhdistyksenä. Vuonna 2019 yhdistys rekisteröityi puolueeksi. Kokoomuksen jäsenenä Harkimo keräsi runsaasti ääniä, joilla hän meni itse läpi ja veti mukanaan muitakin.
Hjallis vaikutti väsyneeltä ja ponnettomalta ja hänen äänensä oli tavallista hiljaisempi ja ohuempi.
Hjallis ratkaisi saamansa niukan puheajan ulosmarssilla ”pitäkää tunkkinne” -hengessä eikä nostanut sitä esille, kuten muistan Henrikssonin kerran aivan rauhallisesti ja asiallisesti vastaavassa tilanteessa tehneen. Ja kas kummaa, puheenjohtaja, jonka valta on vähintään yhtä vahvaa kuin janoisten ravintolaan pääsyä valvovan portsarin, antoi jatkossa Henrikssonille enemmän puheaikaa.

Orpo selvisi tulikasteestaan naiskollegoidensa joukossa hyvin eikä hermostunut, vaikka Orpon vieressä istunut ja hänen puoleensa kääntynyt Marin kovaäänisesti vaatimalla vaati tässä ja nyt Orpoa kertomaan, miten te voitte samaan aikaan leikata ja antaa verohelpotuksia? Orpo kuunteli vieressä ulkoisesti rauhallisena, mutta ei uskaltanut katsoa Marinin salamoiviin silmiin.
Marini oma esiintyminen oli rimanalitus. Hän ei kyenneet lunastamaan häneen asetettuja odotuksia. Ei edes ei-faniensa asettamia.

Jatkossa MTV jatkaa vaalikeskusteluja vain kolmen suurimman puolueen puheenjohtajan kanssa. Näissä tilaisuuksissa jokainen puheenjohtaja on kehässä täysin yksin, eikä Marinillakaan ole enää käytettävissä
vihervasemmistolta saamaansa tukea.
Kilpailu jatkuu ja kovenee, kun Kokoomus, Perussuomalaiset ja SDP taistelevat paikasta auringossa: Isänmaamme pääministeriydestä!

Seppo Mäkinen

LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu