”Ne on eri miehet, jotka ruumiita tekee ja niitä pesee!”

HS:n 22.1.2024 julkaiseman mielipidemittauksen perusteella presidenttipeli kiristyy, ja kuka tahansa kärkinelikosta – Haavisto, Halla-aho, Rehn ja Stubb – voi vielä nousta Isänmaamme 13. presidentiksi.

Katsoin uudelleen tiistaina 16.01.2024 Neloselta tulleen presidentinvaalitentin, jota isännöi Ilta-Sanomien kokenut politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala mukaansa tempaavalla tavallaan.

65-vuotias siviilipalvelusmies Pekka Haavisto on kolmatta kertaa ehdolla presidentiksi.
Haavisto on niin nyt kuin kahdessa aikaisemmassa presidentinvaalissa ensi sijassa naisten ehdokas yli puoluerajojen. Presidentti Tarja Halonen rikkoi ensimmäisenä naisena Isänmaamme presidenttiyden lasikaton vuonna 2000 ja nousi myös vuonna 2006 presidentiksi naisten suosikkina.
Suomen presidenttinä Haaviston seksuaalinen suuntaus voi aiheuttaa hämmennystä ainakin länsimaiden ulkopuolisissa valtioissa, mikä on aihetta huomioida globalisaation lisääntyessä.
Haaviston paineensietokyky joutui testiin kotiutettaessa al-Holin leiriltä suomalaisäitejä ja heidän lapsiaan. Eduskuntakin joutui lopulta puuttumaan Haaviston ja kotiutuksista vastanneen konsulin erimielisiin näkemyksiin kotiutusten laillisesta kulusta. Haaviston paineensietokyky ei käytännössä koeteltuna vakuuta vahvuudellaan.

52-vuotias siviilipalvelusmies Jussi Halla-aho on joutunut koko poliittisen uransa ajan muiden puolueiden ja nyt muiden presidenttiehdokkaiden taholta muita selvästi runsaamman arvostelun kohteeksi, jossa Halla-aholla on eittämättä ollut myös oma lusikka sopassa.
Halla-aho on kuitenkin osoittautunut yhdeksi taitavimmista politiikkamme havainnoitsijaksi, joka laajan tietomääränsä lisäksi pystyy hämmästyttävällä tavalla yhdistelemään monitahoisia asioita selkeäksi syy- ja seuraussuhteiseksi poliittiseksi näkemykseksi ja suorastaan kuvaksi. Hänen selkeää ja loogista ajatuksenkulkua on ollut ilo seurata niin nyt kuin aikaisemminkin. Halla-aho kuunteli vaalikeskustelussa levolliseen tapaansa Jutta Urpilaisen ja Li Anderssonin häneen kohdistaman ja välillä aggressiivissävytteistä sanavyöryä ja palautti sitten näiden esittämät väitteet raamitettuina lyhyin ja selkein kommentein esittäjilleen. Vastauksensa Olli Rehnin ryöpytykseen Halla-aho aloitti puolestaan toteamalla, että nyt on ehdokas Rehniltä karannut mopo käsistä. Halla-aho jatkoi sitten vastaustaan rauhalliseen ja selkeään tapaansa vakuuttaen kuulijan, että nyt Rehn oli ymmärtänyt väärin, miten hän oli kyseisen asian ilmaissut ja mitä sanomallaan tarkoittanut. Rehn tyytyi Halla-ahon vastaukseen.
Halla-aho on kuin kävelevä oppikirjan esimerkki, mitä sanonta ”Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan!” käytännössä tarkoittaa.

61-vuotiaan reservin luutnantti Olli Rehnin kohdalla ihmetyttää, miksi Rehnin koulutuksen, kokemuksen ja yhteiskunnallisen aseman hankkimaan kyennyt lahjakas mies vasta nyt vaalien loppusuoralla on alkanut ymmärtämään, että moni äänestäjistä ei edes tiedä saati muista, mikä mies hän oikein on ollut Suomen politiikassa. En muistanut itsekään hänen seitsemän kuukauden piipahdustaan elinkeinoministerinä, ja hänen eduskunnassa olonsakin aika oli sumun verhoama. Rehn ilmoittautui ensimmäisenä presidenttikisaan, mutta hän tuntuu aloittaneen vaalityönsä vasta reilu viikko sitten. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Rehn varmimmin myöhästyisi jatkolennolta Mäntyniemeen eli putoaa toiselta kierrokselta.
Rehnin ahdistuksensietoa on testattu monissa vaativissa tehtävissä Isänmaamme ja EU:n palveluksessa, ja se on osoittautunut hyväksi, ehkäpä yhdeksi joukon parhaimmista.

55-vuotias korpraali Aleksander Stubb esiintyi vaalikeskustelussa pukeutuneena sammaleen vihreään, villakankaalta vaikuttavaan tiukkaan pukuun, karmiininpunaiseen paitaan ja sukkiin, punavalkoruutuiseen kravattiin ja ruskeisiin kenkiin. Stubbin asu edusti ns. dandy lookia eli keikarimaista pukeutumistyyliä, joka hillitymmässä muodossa on osa Ylen uutisankkuri ja dekkarikirjailija Matti Rönkän pukeutumista. Stubbin vihreä asu toi mieleen Muumilaakson Nuuskamuikkusen, maailmanmatkaajan, joka aina välillä palaa seikkaluiltaan Muumilaaksoon kertomaan Muumipeikolle ja hänen ystäville seikkailuistaan Muumilaakson ulkopuolella suuressa, kiehtovassa ja vähän pelottavassakin maailmassa.
Stubbin huomiota herättävä pukeutumistyyli toi mieleen entisen pääministerimme Sanna Marinin, jolle oma nuorehko, hoikka ruumis ja sen vaatetus oli ja on ilmeisesti edelleen keskeinen osa hänen identiteettiä.
Stubbin olemusta leimaa miellyttämisen tarve olla kaikkien kaveri ja hymyillä kaikille. Hän tuntuu koko ajan suorittavan ja näyttävän toisille, kuinka fiksu kaveri hän on. Samaa teki Marinkin, mutta sillä erolla, että Marin yritti seiskan tyttönä tehdä itsestään kympin tytön, minkä hän sai myytyä faneilleen. Stubb sen sijaan on kympin poika, mutta siitä huolimatta hänellä on jatkuva tarve vakuuttaa sitä itselleen ja tuoda myös julki.
Stubbin kohdalla jää miettimään, millainen on todellinen Aleksander Stubb?
Stubb on selvinnyt kunnialla tiukoista tilanteista. Hänellä on hyvä fyysinen kunto, mikä auttaa nostamaan hänen ahdistuksensietoaan pitkäaikaisemmassakin stressitilanteessa.

Tässä maailmantilanteessa mieleeni nousee usein molemmissa sodissa tulenjohtueessa palvelleen isäni, vuonna 1912 syntyneen torpparin pojan, joka kotiutui sodasta toisen munuaisensa palelluttaneena ja kranaatinsirpale keuhkoissa, mikä aiheutti liikkuessaan huolestuttavaa veriyskää ollessani kolmevuotias, mieleeni pysyvästi poltetut sanat Isänmaamme itsenäisyystaistelun raakuudesta ja julmuudesta: ”Ne on eri miehet, jotka ruumiita tekee ja niitä pesee!”

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu