Niinistön ja Marinin NATO-puheet Münchenissä

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 22.2.2023 moitittiin presidentti Niinistöä, kun hän puhuessaan Suomen NATO:oon menosta Münchenin turvallisuuskonferenssissa korvasi suoran puheen vertauskuvilla.
Pääministeri Marinia puolestaan moitittiin analyysien korvaamisesta iskulauseilla.

74-vuotias presidentti Niinistö puhuu NATO:oon menostamme kuin 1940-luvulla syntynyt sivistynyt suomalaismies koituksesta: kierrellen ja kaarellen menemättä itse asiaan.
37-vuotias pääministeri Marin puhuu ko. asioista kuin Hannu Salma kirjassaan ”Juhannustanssit” tai parikymppinen seksityöläinen: brutaalin suorasti ja itse asiasta.

Niinistö, joka on syntynyt sodan jälkeen vuonna 1948, marinoitiin kasvuvuosinaan sotaan osallistuneiden ja sen ajan läpi eläneiden läheistensä toimesta sodan kauhuilla ja Neuvostoliiton suuruudella ja julmuudella. Niinistö varttui aikuiseksi suomettumisen aikana, jonka ydinaikaa oli Kekkosen hallintokausi 1956- 1982. Noina vuosina Niinistö marinoitui myös suomettumisella ja siitä poikkeamisen uhkakuvilla.

Marinille, joka syntyi vuonna 1985, Suomen ja Neuvostoliiton välinen sota on vain muisto Suomen lähihistoriasta, johon hänellä ei ilmeisestikään ole läheisten kautta välitettyä elävää kosketusta.
Marin syntyi Kekkosen hallintokauden ja suomettumisen ydinajan jälkeen, joten siihenkään hänellä ei ole henkilökohtaista kosketusta.

Marin kalastelee nuorten ja uusien äänestäjien ääniä ja hänen puhettaan leimaa Riikka Purran sanoin ”kovan muijan” linja: ruma sana sanotaan niin kuin se on.
Niinistö tuntuu ylidiplomatisoivan edelleen puheitaan yrittäen olla loukkaamatta vastapuolta eikä vahingossa ketään, jota ei ole tarkoitus loukata.
Marin puolestaan on siirtynyt vaalien lähestyessä entistä pidäkkeettömämpään puhetyyliin ja julistautunut ’totuuden puhujaksi’ ilman vakuuttavaa totuudellisuutta, kun hän yrittää saada nuorten äänestäjien ääniä.

Isänmaamme onneksi Münchenin turvallisuuskonferenssiin osallistui sekä pääministeri Marin että presidentti Niinistö.
Molemmat saivat kansainvälistä huomiota, mutta eri asiasta.

Pelasiko Suomi korkeimman tason viestinnässään Münchenissä nollasummapeliä?
Tämän asian pohdiskelusta moni suomalainen ja ulkomaalainen media saanee otsikoita ja juttuja ainakin muutamaksi päiväksi.

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu