Onko raakkujen elämä arvokkaampaa kuin vanhusten?
Toimittaja Jyrki Haran 16.9.2024 isännöimän A-studion aiheesta ’Hallitus on päättänyt laskea teknologian mukaan hoitajamitoitukseen. Mitä muutos merkitsee?’ olivat keskustelemassa
Superin puheenjohtaja Päivi Inberg, kehitysjohtaja Minna Nissinen Attendosta ja osastopäällikkö Annakaisa Iivari STM:stä.
Keskustelu muodostui ikäihmisen ihmisarvon alennusmyynniksi.
Kun valtiolla ei ole rahaa palkata hoitajia, niin hallitus on päättänyt korvata hoitajia teknologialla ja laskea sen mukaan hoitajamitoitukseen.
Annakaisa Iivari kertoi teknologiasuunnitelmien etenevän vauhdilla STM:ssä. Nissinen vakuutti hoitajienkin innostuneen teknologiasta ja olevan heidän yksiköissään tyytyväisiä siihen. Ainoa, joka puolusti hoitajien tärkeyttä inhimillisen hoidon mahdollistumiseksi, oli Ingberg. Hän totesi tiukasti, ettei Super hyväksy teknologian laskemista mukaan hoitajavahvuuteen.
Keskustelusta syntyi mielikuva, että pian vanhusosastoilla erilaiset laitteet kohtaavat potilaat ja valvovat heidän elintoimintojaan ja osastolla liikkumistaan.
Vanhusosastoille tarjottiin 2010-luvulla koirarobotteja, jotka erittivät oksitosiinia, raskaus-, imetys- ja onnellisuushormonia, kun niiden keinoturkkia silitti. Tämä sai silittäjänkin aivolisäkkeen erittämään oksitosiinia, joka toi hänelle hyvän olon.
Metsäkoneiden yliajamiksi joutuneet erittäin uhanalaiset raakut eli jokihelmisimpukat, jotka voivat elää jopa 280-vuotiaiksi, saivat paljon enemmän huomiota ja puolustajia kuin vanhukset, joiden on todettu eläneen ankeissa olosuhteissa ja saavan huonotasoista hoivaa ja hoitoa.
Jos raakkujen elinalueet tunnetaan, niin niiden elinolosuhteet ja elämä voidaan kyllä turvata nykyteknologialla ilman ihmisen läsnäoloa.
Vanhusten inhimillinen hoito ei sen sijaan ole mahdollista ilman hoitajia, eläviä ihmisiä, joilta vanhukset saavat rauhoittavaa läsnäoloa ja puhetta, hoivaa ja hoitoa sekä inhimillistä lämpöä ja ruumiillista koskettamista sekä empaattista kohtaamista kuoleman lähestyessä.
Seppo Mäkinen
LKT
Kaikista vanhuksista täytyy pitää huolta, myös ihmistä vanhemmiksi elävistä raakuista.
Ilmoita asiaton viesti
Teknologia vapauttaa ihmiset tekemään työtä. Teknologian käyttö on ensiarvoisen tärkeää, jottei ihmisten tarvitsisi käyttää aikaa hoitotyöstä poissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tietojärjestelmien piti helpottaa lääkärien-hoitajien työtä, miten kävi? Tekoälyn kanssa ei yhtään paremmin mene.
”Tekoäly heikensi työn tuottavuutta, kertoo raportti – Tuloksena ärtymystä ja kaaosta”
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/tekoaly-heikensi-tyon-tuottavuutta-kertoo-raportti-tuloksena-artymysta-ja-kaaosta/
Ilmoita asiaton viesti
Tietojärjestelmien tehtävä on auttaa lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa saamaan oikeaa tietoa oikeaan aikaan. Miten on käynyt? – Hoitohenkilökunta saa oikeaa tietoa oikeaan aikaan ja tieto toimii asiakkaan hyvinvoinnin edistämiseksi.
Tietojärjestelmät toimivat halutulla tavalla, vaikka niiden käyttäjät ovat yhtä surkeita kuin ihmiset ovat keskimäärin. Näiden surkeiden ihmisten tekemät virheet ovat vähentyneet osittain tietojärjestelmien ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Hah, siis käyttäjien vika kun järjestelmät on hankalia ja hitaita käyttää ja vie paljon työajasta? Olet kyllä nyt aivan väärässä. Et taida tuntea ketään alalta, jos tunnet niin kysypä niiltä surkeilta ihmisiltä miten asia on.
Ilmoita asiaton viesti
Järjestelmät toimivat juuri niin hyvin kuin ne on määritelty ja toteutettu. On toki selvää, että tietojen hakeminen ja varmistaminen käsityönä arkistosta olisi paljon hankalampaa ja työläämpää kuin näistä haukutuista tietojärjestelmistä.
Ennen järjestelmien käyttöönottamista ihmisiä kuoli siksi, että potilastietoja ei ollut käytettävissä. Hyväksyttiin, että näin voi käydä, koska vaihtoehtoja ei ollut. Nyt tiedot on saatavissa aina, mutta ongelmana on, että tieto täytyy järjestelmään syöttää ja sieltä hakea. Toinen ongelma on siinä, että tietoa on niin paljon, että on huolehdittava, että ainoastaan ihmiset, joilla on oikeus tietoon, sen näkevät. Ennenhän kuka tahansa arkistoon päässyt sai katsoa mitä tahansa.
Surkeat ihmiset ovat se ongelma joka tapauksessa. Koneet eivätkä sovellukset tee virheitä, vaan virheet ovat aina ihmisten tekemiä.
Ilmoita asiaton viesti
Esim Apotti, Epic fail oli tiedossa ettei siihen pitäisi koskea pitkällä tikullakaan, siitä varoitti kaikki it-tuttavani, muutama myös mediassa yritti saada viestiä läpi. No mitä kävi? Saatiin uskomattoman paska systeemi mikä maksanut jo yli 700m€.
”Surkeat ihmiset ovat se ongelma joka tapauksessa.”
Surkeat ohjelmistojen tekijät ja sitäkin surkeammat ostajat.
Käyttäjät sitten kärsii näiden hölmöilystä.
Suomessa valtio voisi ihan hyvin perustaa oman lafkan mikä pitäisi huolta niin kansallisista tietojärjestelmistä, kuin kyberturvallisuudesta, se olisi minusta sellainen ”luonnollinen monopoli” mistä kannattaisi pitää ihan turvallisuuden takia kiinni.
Tietomurrot ja häirintä ja sen valvominen / estäminen ei sitten olisi ainakaan ulkoisista tekijöistä kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Elämässä on tehtävä valintoja ja minä valitsen vanhusten hoivan tärkeämmäksi kuin Raakut.
Ilmoita asiaton viesti
Miten nämä ovat toisensa kumoavia? Eihän tässä edes korvaajana ole veronmaksajat, vaan muut tahot. Aivan naurettavaa ja kertoo taas siitä ”suomalaisten erityisestä luontosuhteesta”. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Antti ei nyt ymmärrä että pitää tehdä valintoja. Mitä enemmän raakkuja jyrätään, sen paremmin vanhuksista pidetään huolta.
Itse ajattelin käydä ampumassa pari valkoselkätikkaa ja saimaannorppaa jotta mummut hoitolaitoksissa voisivat edes pikkasen paremmin.
Ilmoita asiaton viesti