Petteri Orpo – ei Rinne eikä Marin

Kun Petteri Orpo aloitti hallitustunnustelijana, hän ilmoitti tavoitteenaan olevan saada Suomeen uusi hallitus Juhannukseksi. Marin kommentoi Orpon ilmoitusta vinosti hymyillen: ”Eipä ole kovin kunnianhimoinen suunnitelma.”

Kommentin ymmärtää, kun Marin ei päässytkään toteuttamaan suurta unelmaansa: oman hallituksen kokoamista.

Orpo ohitti tänään Rinteen rajapyykin Säätytalon hallitusneuvotteluissa: tänään 25.5.2023 neuvottelut ovat kestäneet  53 päivää vaaleista, ja Rinteen hallitus aloitti toimintansa 53 päivänä.  –  Saapa nähdä, kommentoiko Marin asiaa.

Orpo oli aamun tiedotustilaisuudessaan aikaisempia aamuja vähän rasittuneemman oloinen, mutta jaksoi hyvin asiallisesti ja tapansa mukaan kysyjää kunnioittaen vaikkakin lyhytsanaisesti vastata toimittajien toistuvasti pyytämiin aika-arvioihin ja Mitä sitten, jos -kysymyksiin. Orpo on asettanut huomiseksi tärkeän aikarajan ilmasto- ja maahanmuutto -näkemyksille paineistaakseen neuvotteluja kohti maalia. Tämän aikarajan läheisyys alkaa näkyä ja tuntua myös neuvottelijoissa, mikä on tarkoituskin.

Riikka Purran esiintyminen aamulla oli esimerkillisen asiallista, selkeää ja kysymyksiin paneutuvaa, vaikka vastaukset olivat asiaan kuuluvasti lyhyitä ja suppeita.

Sari Essayah ja Anna-Maja Henriksson, joka ei ennättänyt tulla aamun tiedotustilaisuuteen, ovat Suomen politiikan Grand Old Ladys, jotka ovat tietäviä, taitavia, osaavia, asiallisia, kuuntelevia ja toisia kunnioittavia – ominaisuuksia, jotka kaikki harvoin löytyvät samasta poliitikosta.

Essayhan esiintyminen aamun tiedotusosuudessaan olikin kaikkia tätä, ja hänen rauhallista ja asiantuntevaa puhettaan oli ilo seurata.

Hallitusneuvottelujen vetäjä, puheenjohtaja Petteri Orpo ja hallitusneuvouitteluihin osallistuvien muiden puolueiden puheenjohtajat, Riikka Purra, Sari Essayah ja Anna-Maja Henriksson, ovat kaikki poliitikkoja, jotka menevät asiat eivätkä itse edellä.

Toivottavaa onkin, että he huomenna yhtenä miehenä ja kolmena naisena mutta yhtenä suuna ilmoittavat: neuvottelut jatkuvat kohti hallitusta!

 

Seppo Mäkinen

LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu