Presidenttiehdokkaat ja ’Elämäni biisi’ -ohjelma – Erottuivatko jyvät jo akanoista?

Yle TV1:den lauantaina 04.11.2023 klo 21.00 alkanut ja Madame Katja Ståhlin moderoima suora lähetys ’Elämäni biisi’ rikkoi katsojaennätyksensä, kun kilpailijoina oli Isänmaamme viisi presidenttiehdokasta täyttämään reservin kapteeni, presidentti Sauli Niinistön pian tyhjiksi jättämät sodanaikaisen ylipäällikkömme saappaat: 54-vuotias varusmiespalveluksesta vapautettu, yhteiskuntatieteiden tohtori Mika Aaltola, 65-vuotias siviilipalvelusmies, ylioppilas Pekka Haavisto, 52-vuotias siviilipalvelusmies, filosofian tohtori Jussi Halla-aho, 61-vuotias reservin luutnantti, filosofian tohtori Olli Rehn ja 55-vuotias korpraali, filosofian tohtori Alexander Stubb.

Kaikki ehdokasherrat elävät avioliitossa.
Aaltolalla on poika. Haavistolla, jonka puoliso on samaa sukupuolta, ei ole lapsia.
Halla-aholla on kaksi tytärtä avioliitosta ja poika avioliiton ulkopuolisesta suhteesta.
Rehnillä on tytär ja Stubbilla on tytär ja poika.

Stubbia oli katsomossa kannustamassa vaimo ja isä kihlattunsa kanssa, Aaltolaa ja Rehniä vaimot. Haaviston ja Halla-ahon läheisiä ei ollut paikalla.

Aaltola kertoi kotiin jääneestä dementoituneesta isästään ja isää kotona omaishoitajana hoitavasta äidistään. Aaltola lupasi äidilleen ’pojan tulevan kyllä huomenna katsomaan’.
Aaltola kiitti vaimoaan tämän kaiken kestämisestä ja yhteisestä pojasta. Aaltola kertoi myös liikuttavan tarinan 84-vuotiaan miehen soitosta. Tämän 82-vuotias vaimo sai sairauskohtauksen kotona ja mies soitti ambulanssin. Ensihoitajat kuitenkin totesivat vaimolla olevan elvytyskiellon. Tällöin mies elvytti itse vaimonsa ja ajoi vaimoa jatkohoitoon vieneen ambulanssin perässä sairaalaan.

Halla-aho kertoi kääntäneensä 1990-luvulla kolmen lukiolaispojan muodostaman YUP-yhtyeen vuonna 1996 levyttämän ’Yövieraat’ -kappalleen englanniksi englanninkielisen ystävänsä pyynnöstä ja ihaili jo silloin laulun tarinan monikerroksellisuutta.

Haavisto kertoi käyneensä Leonard Cohenin saarella sijaitsevassa talossa hiljentymässä ja muistelemassa kiitollisena Cohenilta saamaansa musiikillista ja henkistä ravintoa itselleen.

Haavisto ja Halla-aho eivät maininneet sanakaan puolisoistaan tai muista läheisistään eikä heitä ollut myöskään katsomossa kannustamassa.
Stubb oli rekrytoinut enemmän kuin tarpeeksi sukuaan paikalle.
Rehnille ja Aaltolalle riitti vaimo katsomossa.

Rehn julisti maaseudun lumoa ja läheisten ihmisten tärkeyttä kuin sankarinäyttelijä Juankosken kesäteatterin suviöisellä näyttämöllä.
Stubb toi näyttämölle elämänsä naiset alkaen tietenkin äidistä, kun niin kuuluu tehdä.
Stubb oli ylipirteän yritteliään rento, mikä toi mieleen vuosien takaa hänen tulonsa Jopolla polkien kesken kesälomansa
pääministerinä TV-haastatteluun T-paidassa ja shortseissa. – Härregud!

Halla-aho lumosi kiehtovan älyllisellä ’Yövieraat’ -kappaleen sanoituksen analysoinnillaan. Aaltola puolestaan lumosi politiikolle harvinaisella tunneälyllään: läsnäolevuudella ja vilpittömällä kiitollisuudella saamastaan uudesta elämästä, perhe-elämästä, viisikymppisenä miehenä.

Presidentti on yksi meistä, tunteva ja kokeva ihminen, jonka ahdistuksen siedon on tärkeää olla tavallista suurempi: kyky ahdistua ahdistumatta eli säilyttää ajattelu- ja toimintakyky kiperissä ja jopa henkeä uhkaavissa tilanteissa.

Vuosina 1856-1939 elänyt Sigmund Freud ilmaisi saman näin: ”Tunteet on tärkeä kokea, mutta toivottavasti järki tekee päätökset!”

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu