Putinin puhe tuhatvuotisen Venäjän valtion päättymisestä painostettaessa se strategiseen tappioon on huolestuttavaa – Kreml?

Putin kertoi lehdistötilaisuudessa Vietnamin valtiovierailunsa päätteeksi venäläisille lehtimiehille huolestuttavan näkemyksensä: ’Tuhatvuotisen Venäjän valtion olemassaolo päättyy, jos se painostetaan strategiseen tappioon.’ Putin jatkoi: ’Niinpä herää kysymys: miksi meidän pitäisi olla peloissamme? Eikö ole parempi pysyä lujana loppuun asti?’

Tämä ei lupaa hyvää Venäjän naapureille, myös meille.
Putin kaltaiset henkilöt ovat arvaamattoman vaarallisia jouduttuaan nurkkaan ahdistetuiksi: he saattavat taistella veriseen loppuun asti yrittäen viedä mukanaan mahdollisimman paljon vihollisiaan omistaan välittämättä kuten tähänkin asti, jolloin riski ydinpommin käytölle kasvaa merkittävästi.

Putinin kaltainen henkilö ei yleensä heittele omaankin tuhoonsa johtavia uhkauksia huviksensa, vaan tarkoittaa, mitä sanoo.
Lokakuun 7. päivänä 72 vuotta täyttävä Putin on sotaväsymyksestä kärsivä mies, joka tuntuu nyt kiihdyttävän ratkaisun löytämistä käymäänsä raakaan ja julmaan hyökkäyssotaan Ukrainassa hinnalla millä hyvänsä.

Putin ei kuitenkaan toimi valtatyhjiössä, vaan hänen takanaan on Kremlin johtohenkilöt, jotka ovat siunanneet tähän asti Putinin ’erikoisoperaation’ Ukrainassa ja tukeneet häntä julkisesti.
Putinin pään sisään emme voi nähdä, mutta voimme arvioida hänen tulevia siirtojaan vastaanvantyyppisten tapausten kautta. Esimerkiksi kouluampujat ovat ilmaisseet aikeensa netissä samoin kuin myös se 23-vuotias suomalaisnainen, joka itse keskeytti suunnitelmansa toteutuksen vasta koulun ovella. Useat koulusurmaajat ovat tekemänsä joukkomurhan jälkeen tappaneet itsensä, jolloin voidaan puhua laajennetusta itsemurhasta.

Kun Haagin kansainvälinen oikeus rupeaa häämöttämään Putinille ja Kremlin johtajille taivaanrannassa, niin kukaan heistä tuskin lähtee vapaaehtoisesti vankilaan. Vallan käyttäjinä he halunnevat valita jäljellä olevista vaihtoehdoistaan oman tiensä.
Kiina, joka juuri ampui yhdessä Ranskan kanssa sateliitin avaruuteen, tuskin ottaisi avosylin vastaan Putinia ja muita Venäjän sotarikollisia. Tällöin yksi näyttävä vallasta poistumisen tie on laajennettu itsemurha ydinpommin avulla. Ydinpommin laukaisu tapahtunee Venäjällä samoin kuin Yhdysvalloissakin eli kahden napin systeemillä: yksi laukaisin on Putinilla ja toinen jollain Kremlin johtajalla.

Onneksi olemme Naton jäsenvaltio ja meillä on käytettävissä huippua oleva tiedustelu ja ennakoiva ennaltaehkäisy sekä liittolaistemme vankka tuki: Suomella ja Venäjäjällä on 1346 kilometriä yhteistä rajaa, joka on samalla myös Naton itäraja.

Vaikka toivomme parasta, on yhdestoista hetki varautua pahimpaan.

Seppo Mäkinen
LKT
Lääkintävänrikki

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu