Riikasta vai Sannasta Juhannusmorsian Petterille?

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja, 37-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri ja yhden lapsen äiti Sanna Marin ja Perussuomalaisten puheenjohtaja ja kansanedustaja, 45-vuotias valtiotieteiden maisteri ja kahden lapsen äiti Riikka Purra höykyttävät Kokoomuksen puheenjohtajaa ja kansanedustajaa, 53-vuotiasta valtiotieteiden maisteria ja kahden lapsen isää Petteri Orpoa sen minkä kerkiävät, vaikka Petteri on molempien naispuheenjohtajien ainoa sulhasehdokas toivottavasti jo Juhannuksena vietettäviin uuden hallituksen häihin.
Tätä touhua katsellessa ja kuunnellessa tulee mieleen vanha sanonta: ’Rakkaudesta ne hevosetkin potkivat!’

Sanna on julkisesti ja suureen ääneen julistanut Riikan johtavan rasistista puoluetta: jotkut sen jäsenet ovat joskus julkaisseet rasistisia kirjoituksia, joita Perussuomalaisten johto ei ole tuominnut.
Koska Sanna on julkisesti kieltäytynyt menemästä samaan hallitukseen rasistien kanssa, niin jos Petteri valitsee Riikan, niin Sanna ei mene häihin kutsuttunakaan. Jos Petteri päätyy Sannaan, niin Riikkaa ei nähdä vieraiden joukossa johtuen Sannasta.

Riikka ei ole asettanut Petterille mitään hääehtoja. Riikka ei ole myöskään julistanut Sannan olevan nuorten naisten hyväksikäyttäjiä ja avionrikkojia suosivan setäpuolueen puheenjohtaja, vaikka SDP:n kansanedustaja, ensimmäinen varapuheenjohtaja ja SDP:n talousasiantuntijana toimiva 32-vuotias avioliitossa elävä yhden lapsen isä, ylioppilas Matias Mäkynen veikin marraskuussa 2022 viehättävän 20-vuotiaan opiskelijaneidon yökerhosta Vaasassa tyhjänä olleeseen työasuntoonsa ja harrasti neidon kertomana hänen kanssaan intiimiä kanssakäymistä. Jatkoille ja yöksi pari siirtyi aamuyöstä neidon opiskelija-asuntoon.
Marin ei ole ainakaan julkisesti nuhdellut saati tuominnut Mäkysen asemaansa ja ikäänsä suhteutettuna rietasta yötoimintaa, mistä voi koitua hänen nuorelle yhden yön kumppanilleen pitkäaikainen ja julkisuuden leimaama trauma, joka voi syökseä hänet ja hänen tulevaisuutensa raiteiltaan.
Mutta tällaisilla murheillahan eivät yöjuoksua harrastavat setämiehet ole ennenkään päätänsä vaivanneet.

Mitäpä Riikalla ja Sannalla on tarjottavana Petterille?

Riikasta Petteri saisi alkoholistiäidin tyttären ja elämän koetteleman mutta sitä pelkäämättömän aikuisen naisen, joka tuntee ja välittää itsestään ja toisista, mitä osoittaa Riikan hakeutuminen psykoterapiaan käsittelemään lapsuuden traumojaan ja niiden aiheuttamaa kuolemanpelkoa, masennusta ja ahdistusta. Riikka perehtyy asioihin ja hänellä on faktat hallussa. Asiansa hän ilmaisee selkeästi eikä ryhdy eskaloituvaan puhekilpaan vastapuolen kanssa. Poliittisena yhteistyökumppanina Riikka vaikuttaa luotettavalta ja ilmeisesti useimmissa asioissa myös kompromissiin valmiilta.
Talousasioissa ei Petterille näyttäisi Riikan kanssa tulevan erimielisyyttä.
Riikalla tuskin on vaikeuksia asettua riviministeriksi.

Sannasta Petteri saisi alkoholisti-isän tyttären, joka ei ole toistaiseksi pitänyt aiheellisena selvitellä isättömyyden ja sateenkaariperheessä
varttumisen herättämiä tunteita ja ajatuksia aikana, jolloin lesbo- ja homosuhteista eikä muunsukupuolisista vielä avoimesti puhuttu eikä heidän puolesta marssittu. Sanna ratkaisi tilanteen torjumalla isättömyyden ja sateenkaariperheen herättämän erilaisuuden tunteet ja niistä johtuvan häpeän tekemällä itsestään isäänsä kaipaamattoman ja tarvitsemattoman tyttären, jonka isän rooli jäi äidin ja hänen naiskumppaninsa täytettäväksi tavalla tai toisella. Tähän asti Sannan valitsema linja on siivittänyt häntä kohti Sannan suuresti haluamaa kansainvälistä kuuluisuutta ja ihailua Suomen ensimmäisenä internet-poliitikkona.
Sanna on muutaman kerran muuttanut hallituksen yhdessä sopimaa linjaa yön yli nukuttuaan ja runnonut oman päätöksensä läpi pääministerinä välittämättä oman puolueensakaan ministerin näkemyksestä. Sannalla voikin olla suuria vaikeuksia asettua riviministeriksi pääministeriyden ja siinä käyttämänsä vallan ja kansainvälisen näkyvyyden vuoksi. Talouspolitiikka voi nousta esteeksi Sannan ja Petterin yhteiselle taipaleelle.

Jos Kokoomus ei voita sunnuntaina 2.4.2023 pidettäviä eduskuntavaaleja eikä Petteri Orposta tulekaan pääministeriä ja uuden hallituksen Juhannushäiden morsiamen
valitsijaa vaan Riikka tai Sanna valitsee hänet mutteivät toisiaan, niin Petteri joutuu tyytymään riviministeriyteen. Tästä tulee tuskin ongelmaa Petterille, jos häävalssiin kutsuva Juhannusmorsian on Riikka.
Mutta se onkin jo toinen juttu!

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu