Saarikon ratkaisut ja pelot varjostavat Kaikkosen tulevaa puheenjohtajuutta

Suomen talousarvio on vuodesta 2009 lähtien ollut alijäämäinen ja on edelleen.

Äitiyslomalle pian jäävä ja Keskustapuolueen puheenjohtajuuden jättävä Annika Saarikko oli 27.4.2024 Ykkösaamussa Seija Vaaherkummun haastateltavana. Marinin hallituksen valtionvarainministerinä ajalla 27.5.2021-20.6.2023 toiminut Saarikko siunasi koronapandemiaan ja Venäjän Ukrainaan aloittaman raa’an hyökkäyssodan aiheuttamat välttämättömät valtion lisävelat sekä myös ei-välttämättömän noin 20 miljardin valtion rahanjakovelan, vaikka uhkasikin kahdesti Keskustapuolueen lähtevän hallituksesta. Kolmas lähtöuhkaus tuli Petri Honkosen suusta, kun hän oli noussut 29.4.2022 tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Keskustapuolue kuitenkin istui Marinin hallituksessa sen kitkerään loppuun asti.
Saarikko on myöhemmin sanonut katuvansa, että Keskustapuolue jäi Marinin hallitukseen. Saarikon mukaan Marin jäi hänelle etäiseksi, ja hallituksen loppuaikana Marinin aika meni kansainvälisissä tehtävissä ja julkisuudessa, jolloin hallituksen tärkeimmän työparin, pääministerin ja valtionvarainministerin, yhdessä tuumaaminen ja hallitustyön tekeminen jäi vähäiseksi.
Saarikon mukaan Marinin johtaman SDP:n talousnäkemykset olivat yllättävän rajut ja jyrkät suhteutettuna siihen tietoon, mikä hallituksella silloin oli valtion taloustilanteesta.

Saarikko totesi Vaaherkummun haastattelussa 27.4.2024 Orpon hallituksen toimenpiteiden olevan oikeita ja välttämättömiä, jotta Isänmaamme velaksi eläminen saadaan laitettua kuriin, vaikka leikkausten kohteista Saarikko oli eri mieltä. Saarikon mielestä Orpon hallituksen leikkaukset kohdistuivat vääriin kohteisiin ja hän toi esiin suurta huoltaan ja pelkoaan siitä, että Orpon hallituksen talouspolitiikka tulee aiheuttamaan ison lisälaskun Isänmaalle.

Saarikko puhui tietäjän tavoin, vaikka Orpon talouspolitiikan takana on Valtiovarainministeriön tekemät laskelmat ja toimenpidesuositukset.
Jäikin miettimään, mistä Saarikko on saanut Valtiovarainministeriötä parempaa ja syvällisempää taloustietoutta ja luotettavampia leikkausten vaikutusennusteita kuin Orpon hallitus.
Vai onko kyse vain siitä, että opposition talousnäkemyksien luotettavuus on samaa tasoa kuin tori- tai kapakkaparlamenttien.

Joka tapauksessa Saarikko uskoo talouspolitiikkaansa kuin pässi uusiin sarviinsa. Keskustapuolueen eduskuntaryhmä ja Liike Nyt -eduskuntaryhmä jättivät yhteisen välikysymyksen eduskunnan keskuskansliaan 26.4.2024. Välikysymyksen aiheena on ”hallituksen Suomea näivettävä talouspolitiikka”.

Tällä hetkellä Keskustapuolueen puheenjohtajakilpaan on ilmoittautunut kaksi kansanedustajaa: 36-vuotias Tuomas Kettunen Kuhmosta ja 50-vuotias reservin kapteeni ja Marinin hallituksessa Suomen Natoon vienyt puolustusministeri Antti Kaikkonen Sipoosta.
Itse 40-vuotias Saarikko totesi Vaaherkummun haastattelussa ehdokkaiden olevan erinomaisia nuoria ja innokkaita kansanedustajia Keskustapuolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Tämän hetken käsityksen mukaan Kaikkonen nousee Keskustapuolueen kesäkuussa 2024 pitämässä puoluekokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi. Keskustapuolueen, entisen Isänmaamme valtionhoitajapuolueen, jonka kannatus on tällä hetkellä 11 %.

Jos Kaikkonen aikoo tosissaan yrittää nostaa Keskustapuolueen kannatusta nykyisestä, niin se on lähes mahdoton tehtävä, ellei hän rakenna ja saa kenttäväkeen vuorovaikutteisempaa ja toimivampaa yhteyttä kuin Saarikko ja ellei hän ole Saarikkoa merkittävästi enemmän tekijä kuin puhuja: toistuvat lähtöuhkaukset hallituksesta eivät ole toimiva yhteistyömuoto hallituksen parivaljakon, valtiovarainministerin ja Marinin kaltaisen pääministerin kanssa.
Tätä Saarikko ei kyennyt näkemään.

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu