Sulkevatko al-Hol, ikä, ylioppilastutkinto ja homoseksuaalisuus Haavistolta Mäntyniemen ovet?

Torstai-iltana  1.2.2024 Ylen vaalikeskustelu TV1:llä konkretisoi 65-vuotiaan Pekka Haaviston ja 55-vuotiaan Aleksander Stubbin ikäeron, kun herrat seisoivat vastakkain ja kamera kuvasi heidän keskusteluaan sivulta. Haavisto, valkotukkainen, kumara ja selvästi iäkäs, elämänsä syksyä elävä herrasmies vastapäätään Stubb, silmälasipäinen, suoraryhtinen, hoikka ja dynaamisen oloinen,  elämänsä parasta aikaa elävä keski-ikäinen herrasmies.

Molemmat herrat olivat pukeutuneet hyvin tyylikkäästi, mikä korosti Stubbin viriliyttä muttei peittänyt Haaviston väsymystä.

Syyrian kurdihallinto sijoitti Isisin kukistuttua Isis-taistelijoiden perheet al-Holin pakolaisleirille, jonne sijoitettiin myös suomalaisäidit lapsineen.
Pekka Haavisto toimi ulkoministerinä, kun oikeuskansleri Tuomas Pöysti linjasi, että ainakin alaikäiset lapset on tuotava Suomeen. Syyrian kurdihallinto linjasi, että he antavat lapset vain yhdessä äitiensä kanssa.

Haavisto määräsi asiaa hoitavan konsulipäällikkö Pasi Tuomisen järjestämään lasten ja äitien Suomeen hakemisen. Tuominen kuitenkin katsoi, että asiasta on tehtävä poliittinen päätös, ennen kuin hän ryhtyy toimimaan. Tällöin Haavisto vaihtoi Tuomisen tilalle lähetystöneuvos Jussi Tannerin ja yritti siirtää Tuomisen pois konsulipäällikön paikalta täysin muihin tehtäviin.

Perustuslakivaliokunta katsoi Haaviston toiminnallaan rikkoneen virkavelvollisuuttaan. Tannerin jodolla al-Holin leiriltä kotiutettiin 9 äitiä ja 26 lasta. Tuominen jatkoi ulkoministeriön konsulipäällikkönä.

Haavisto on ulkoiselta olemukseltaan rauhallinen ja sovinnollinen henkilö, joka kuitenkin ajaa tärkeiksi kokemiaan asioita kiihkeästi ja jääräpäisestikin.
Haaviston oli al-Holin jupakassa ehkä vaikea sietää, että Pasi Tuominen, varatuomari ja yhteiskuntatieteiden maisteri, ei uskonut häntä, ulkoministeriä ja ylioppilasta.

Ylen kokenut ja arvostettu toimittaja Matti Rönkä otti 1. vaalikierroksen tuloksen selvittyä ja pohtiessaan haastateltavien asiantuntijoidensa  kanssa jo 2. kierrosta:  millaisen Haaviston ja Stubbin kaksintaistelun paikasta Mäntyniemessä he arvelivat tulevan? Rönkä kysyi luontevasti ja hyvin asiallisesti naisasiantuntijalta, voisiko tämän mielestä  Haaviston seksuaalinen suuntaus nousta jenkkimalliin loanheittovälineeksi? Naishaastateltava vastasi selvästi vaivautuneena, että sellaista ei ole aikaisemmin tapahtunut eikä hän usko nytkään tapahtuvan.

Asiantuntijat ja toimittajat olivat yksimielisiä, että 1.  vaalikierros oli sujunut hyvässä ja rakentavassa hengessä, ja he uskoivat toisenkin kierroksen sujuvan  samoin.

Myöhään sunnuntai-iltana 11.02.2024 tiedämme, onko seuraava presidenttimme 55-vuotias filosofian tohtori vai 65-vuotias ylioppilas.

Seppo Mäkinen

LKT

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu