Suomen ei ole järkevää sallia Venäjän koetella ja kuluttaa oikeusvaltiomme resilienssiä, jos se ei ole välttämätöntä

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010355420.html

HS:n 14.4.2024 julkaistu pääkirjoitus ”Oikeusvaltion on kestettävä kriisejä”, jossa käsitellään valmisteilla olevaa poikkeuslakia, jolla yritetään minimoida itärajamme avaamiseen liittyviä Venäjän toiminnallaan luomia riskejä, päättyy virkkeeseen: ”Hyvin poikkeuksellinen lakiesitys koettelee suomalaisen oikeusvaltion resilienssiä.”

Resilienssi on viimeisin monisisältöinen muotisana, jolla kirjoittaja voi vakuuttaa lukijoilleen olevansa ajan hermolla, mutta myös ilmaista monimuotoista psyykkistä tapahtumaa.
Resilienssillä tarkoitetaan henkistä kapasiteettia, jonka avulla ihminen pystyy, usein tiedostamattomasti, hyödyntämään niitä voimavaroja ja vahvuuksia, jotka ylläpitävät hänen hyvinvointiaan erilaisissa tilanteissa. Resilienssin merkitys nousee esille erityisesti yllättävissä ja vaikeissa tilanteissa, jotka haastavat ihmisen totutut toimintamallit ja ajatukset, kuten kävi koronaviruksen aiheuttaman pandemian aikana: näkymätön virus mullisti arkirutiinit ympäri maailman. Resilienssi mahdollistaa sen, että ihminen ei mene rikki tai murru jokaisesta vastoinkäymisestä, vaan hän pystyy palautumaan kuormittavista tilanteista ja jatkamaan elämäänsä: ihminen pystyy sopeutumaan itsensä ja elämänsä kannalta mielekkäästi kohtaamiinsa haastaviin ja kuormittaviin tilanteisiin.

Sisu, joka on osa kansallista identiteettiämme, määritellään kielitoimiston sanakirjassa seuraavasti: ”sitkeä, hellittämätön tahdonvoima, sinnikkyys, lannistumattomuus; uskallus ja rohkeus.” Suomalaisella sisulla selvisimme ylivoimaisen vihollisen edessä talvisodasta ja jatkosodasta sekä Isänmaamme jälleenrakentamisesta.
Sisu onkin resilienssin kovinta ydintä.

Oikeusvaltion resilienssillä voidaan viitata monensisältöiseen oikeusvaltion kokemaan koettelemukseen riippuen myös siitä, mikä on kyseessä olevan oikeusvaltion oma tahto ja tahtotila: mihin oikeusvaltio halua resilienssiään käyttää ja voiko oikeusvaltio säästää resilienssiään sen kannalta tärkeämpiin asioihin vaikkapa lakeja säätämällä, tarvittaessa myös poikkeuslakeja.

Venäjä on ollut ja tulee olemaan itänaapurimme, joka tämän hetken tiedon ja Venäjän tähänastisen toiminnan perusteella, mukaan lukien talvi- ja jatkosodat, yrittää kaikin käytettävissään olevin keinoin hankkia itselleen suoja-alueen tämänhetkistä vihollistaan Natoa vastaan valtaamalla takaisin maita, mukaan lukien Suomi, jotka ovat olleet osa sen entistä imperiumia.

Järkevämpää onkin säätää poikkeuslaki kuin tuhlata 5.5-miljoonaisen Isänmaamme resilienssiä 145-miljoonaisen Venäjän uhon alttarille.

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu