Tuttu on turvallista, vaikka se olisi kärsimystä. – Siksikö Biden tai Trump? – Ja aikoinaan Kekkonen?

Yhdysvallat on edelleen maailman mahtavin valtio: sillä on eniten ydinaseita, sen markkinahintainen BKT on maailman suurin ja ostovoimakorjattuna Kiinan jälkeen toiseksi suurin, ja se on edelleen teknologian tiennäyttäjä. USA:ssa on 340 miljoonaa asukasta verrattuna Intian ja Kiinan yli 1.4 miljardiin ja Venäjän 146 miljoonaan.
USA:n inhimillisen kehityksen indeksi eli HDI (Human Development Index), joka koostuu odotettavissa olevasta elinajasta, koulutuksesta ja elintasosta, on 0.921, jolla se yltää 21. sijalle maailmassa. Venäjän vastaavat HDI-luvut ovat 52. ja 0.822 ja Suomen 11. ja 0.940.

USA:n istuvan, 81-vuotiaan presidentin Joe Bidenin ja ex-presidentin, 78-vuotiaan Donald Trumpin ensimmäinen vaalikeskustelu oli Bidenille pelättyäkin rajumpi mahalasku: Biden kadotti puheensa punaisen langan, ei saanut sanoja suustaan ja puhui niin epäselvästi, ettei puheesta saanut selvää. Pian tämän jälkeen Biden antoi kuitenkin Trumpille sellaisen palautteen, jonka rinnalla presidentti Kekkosen ”Saatanan tunarit!” on enkelten kieltä. Ja kaikki, mitä Biden Trumpille sanoi, oli totta.
Bidenin Trumpin läksytys päättyi kuvaavaan tokaisuun: ”Sinulla on kujakollin tavat!”

Urho Kaleva Kekkonen, 1900-1986, toimi Isänmaamme presidenttinä 1.3.1956–27.10.1981, jolloin hän erosi virastaan sairauden vuoksi. Viimeiset viisi vuotta Kekkosen psyykkinen kyky hoitaa virkaansa oli kyseenalainen, mutta sitä hän ei itse ottanut esille eikä siitä puhuttu julkisesti, kuten Biden on nyt tehnyt.

Bidenin ja Trumpin tilanteesta tulee mieleen vuosikymmenien takaa psykiatrian koulutuspäivät, jonka yhtenä aiheena oli ”Epävakaa persoonallisuus”. Nämä ihmiset kärsivät voimakkaista ja nopeasti ailahtelevista tunteista, impulsiivisesta käytöksestä, heikosta itsetunnosta, hylätyksi tulemisen pelosta sekä intensiivisistä ja myrskyisistä ihmissuhteista.
Tunne-elämän epävakaus näkyy ja tuntuu hyvin laaja-alaisesti siitä kärsivän henkilön elämän eri osa-alueilla.
Luennoitsija vertasi epävakaasta persoonallisuudesta kärsivää, kyvykästä henkilöä isoon yritykseen, jonka puhelinkeskus yhdistää ulkoa tulevat puhelut satunnaisesti jollekin yrityksen seitsemästä osastopäälliköstä, joista yksi puhuu aina puuta ja heinää ja kuusi muuta täyttä asiaa. Tilastollisesti yksi soittaja seitsemästä saa tiedusteluunsa ’puuta ja heinää’ -vastauksen ja kuusi soittajaa seitsemästä asiallisen vastauksen.

Biden kärsi väittelyiltana ilmeisestikin monen asian summana, joista yksi on hänen korkea ikänsä, voimakkaasta väsymyksestä, mikä heikensi merkittävästi hänen kognitiivisia kykyjään eli ’järjen juoksuaan’. Tämä ilmeni edellä kuvatusti suorassa TV-väittelyssä.
Samaan väittelyyn mahtui myös Bidenin terävät totuuden sanat kilpakumppanilleen Trumpille, joka faktan tarkistuksen mukaan valehteli ainakin kolmekymmentä kertaa 90-minuuttisen väittelyn aikana. Biden ei yltänyt lähellekään Trumpin lukua.

USA:n äänestäjät joutuvat tämän hetken tilannekuvan mukaan valitsemaan kahdesta presidentistä, joista toisesta ei ilman faktan tarkistusta tiedä, puhuuko hän totta vai ’puuta ja heinää’ ja joista toinen puhuu korkeintaan 14 prosenttia puheestaan ’puuta ja heinää’, mikä on kenen tahansa erittäin helppo huomata ilman faktan tarkistustakin.

Suomi roikkui Kekkosessa suomettumisen vuoksi, jota harjoittaneet kaksi poliitikkoamme, SDP:n presidentti Tarja Halonen ja ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja tuntuvat edelleenkin harjoittavan vastustamalla julkisesti ns. rajalakia, jota 65 prosenttia kansastamme kannattaa. SDP:n Timo Harakka on tässä asiassa muuttunut vanhaksi, mustaksi korpiksi, joka on hypännyt ’aatteen miehenä’ samalle tukille Halosen ja Tuomiojan kanssa. Myös RKP:n ikuinen vasemmistokapinallinen Eva Biaudet on istahtanut samalle tukille ikääntyneiden sosialistien kanssa.
Se jos mikä on todellista Isänmaanrakkautta ruotsalaisuudesta puhumattakaan!

Saapa nähdä, pysyvätkö nämä kansamme enemmistön vastustajat tukillaan läpi koskenlaskun vai putoavatko he tukiltaan vasta rajalain äänestyksessä ensi viikolla.

’Tuttu on turvallista, vaikka se olisi kärsimystä’ on poliittista todellisuutta vuonna 2024 niin 340-miljoonaisessa Yhdysvalloissa kuin 5.5 miljoonaisen Suomen vihervasemmistossakin: menneestä pidetään kiinni kynsin ja hampain ja näkymättömin jo Neuvostoliiton aikana lukituin ’aatteen miehen ja naisen’ ketjuin.

Egyptin pyramidien hautakirjoituksista löytyi muun muassa teksti: ”Nuorisosta ei ole mihinkään.” Se on vuosisatojen saatossa osoittautunut täysin paikkansapitämättömäksi.
Toivotaan, että toteamus ”Vihervasemmistomme ikäpoliitikoista ei ole mihinkään” osoittautuu Isänmaamme edun nimissä todeksi mahdollisimman pian.

USA:n presidenttikilvasta en sano tässä vaiheessa enempää kuin ’toivottavasti järki voittaa’ etten joudu tilille puuttumisesta Nato-liittolaisemme sisäpolitiikkaan.

Seppo Mäkinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu