”Vinksahtanut Trump ei ole paras hommaan, mutta häntä pelätään.” – Said in Detroit.
Kuva: Kuvituskuva, Detroit
Katsoin Areenasta Jaakko Keson erinomaisen dokumentin ”Tämä on Amerikka”.
Dokumentti kuvattiin maaliskuussa 2024, jolloin vastakkain olivat vielä demokraattien presidentti Joe Biden ja Donald Trump eivätkä varapresidentti Kamala Harris ja Trump.
Vieraillessaan ruostevyöhyökkeen pääkaupungissa Detroitissa, jossa autoteollisuuden loiston päivinä oli 1.8 ja nyt vain 0.6 miljoonaa asukasta ja jonka esikaupunkialueet tuovat mieleen ydinreaktorionnettomuuden autiottaman Tsernobylin, Keso haastattelee 50-60-vuotiasta tukevahkoa ja 21 vuotta työvaatekauppaa Detroitissa pitänyttä amerikkalaismiestä. Tällä on selkeä käsitys maansa tilasta ja sitä jakavasta
politiikasta.
Hänen mukaansa Biden on nostanut esiin monia tärkeitä sosiaalisia parannuksia, mutta elämä oli paljon halvempaa Trumpin presidenttiaikana.
Kauppiaan mukaan demokraatit ovat myös korruptoituneita eikä heihin voi luottaa. Tätä saamaa kuulin jo vuonna 2016 Trumpin voiton jälkeen tuttavaltani, joka oli asunut perheineen Yhdysvalloissa useamman vuoden ja työskenteli siellä mm. helikopterilentäjänä. Suomeen hän palasi vuonna 2013.
Donald Trumpin yllätysvoiton jälkeen tuttavani ihmetteli voittoa keskiluokkaisille
jenkkiystävilleen. Nämä kertoivat tuttavalleni tämän suureksi yllätykseksi itsekin äänestäneensä Trumpia eivätkä Hilary Clintonia, koska he olivat kyllästyneitä Clintoneiden korruptoitumiseen. Vielä tuolloin Trump oli politiikkona tabula rasa.
Haastateltu kauppias uskoi vakaasti vuoden 2020 presidentin vaalit demokraattien varastamiksi.
Trumpista kauppias totesi: ”Vinksahtanut Trump on hommaan sopimaton, mutta häntä pelätään. Jos Trump olisi ollut presidenttinä, Putin ei olisi uskaltanut aloittaa sotaa Trumpin arvaamattomuuden vuoksi.”
Muiden haastateltavien tavoin myös työvaatekauppias nosti vapauden parhaaksi asiaksi USA:ssa. Hän kertoi äänestäneensä Trumpia vuosien 2016 ja 2020 presidentinvaaleissa ja äänestävänsä myös 5.11.2024.
Elinkeinoelämän valtuuskunnan eli EVA:n teettämästä kyselystä selviää, että kolme neljästä suomalaisesta (74 prosenttia) äänestäisi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa demokraattien Kamala Harrisia. Kyselyyn vastasi noin 2000 henkilöä.
Puuttumatta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin enempää toivon kuitenkin, että suurimman Nato-liittolaisemme, Yhdysvaltojen 342-miljoonainen kansa ottaisi mallia maailman onnellisemmasta maasta, 5.5-miljoonaisesta Isänmaastamme, ja päästäisi 78-vuotiaan Donald Trumpin jo eläkkeelle äänestämällä 60-vuotiaan Kamala Harrisin Yhdysvaltojen presidentiksi.
Seppo Mäkinen
LKT
Trump voittaa hyvin varmasti vaalit. Vedonlyöjät ovat olleet jo pitkään sitä mieltä ja ero vain räikeästi kasvaa ja on nyt Trump 1,5 — Harris 2,77 hyvin luotettavalla välittäjällä. Vaikka kyseessä on bookereitten kertoimet niin niitä ei ole syytä aliarvioida koska tuo on suuri business ja vetoja asetetaan tarkalla analyysillä mitä suuremmista summista on kysymys. Ja vedoissa kysytään juuri ”kuka on seuraava presidentti” ja siinä ei siis kysytä ”ketä äänestäisit tänään”.
Totta kai suomalaisena kannatan Harrista koska Trump lienee hyvin arvaamaton.
Mutta paljon on muuttujia vielä jotka voivat kääntyä outoon asentoon. Ja ei pidä unohtaa sitä ”salaperäistä miestä koulukirjavaraston kuudennesta kerroksesta”.
Ilmoita asiaton viesti
USA:ssa varmaa on vain epävarma
Ilmoita asiaton viesti
Ne on viisaita siellä amerikoissa. Eivät halua virkaan amerikan Tarja Halosta
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan mielummin Amerikan Adolf Hitlerin😀
Ilmoita asiaton viesti
Esim Fivethirtyeight-sivuston gallup-keskiarvon mukaan Halonen johtaa kuitenkin Hitleriä vastaan 48,1–46,7.
Ilmoita asiaton viesti
Joo joo, mutta vaa’ankielivaalipiireissä (kuinka rakastankaan suomenkielistä yhdyssanatekniikkaa!) Aatun ote on aivan viime päivinä vahvistunut.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitten on tällaisiakin:
https://thehill.com/homenews/campaign/4959596-kamala-harris-donald-trump-michigan-polling/
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki gallupit on virhemarginaalin sisällä, myös vaa’ankieliosavaltiot, joten ei tässä auta kuin kauhunsekaisin tuntein odotella mitä tuleman pitää. Näistä ennusteista ei ole nyt apua, se ratkaisee kumpi puoli tuntee vaalit tärkeämmäksi, lähtee uurnille.
Ilmoita asiaton viesti
Usko jo! Juna meni jo 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Lyödäänkö vetoa? 🙂
Kuvittelet että ensimmäiset pressanvaalit missä USA:ssa saa vedonlyöntiä harrastaa on näiden kertoimet tarkempaa kuin gallupit, missä sentään tiedettä takana… Ulkomailtakin on paljon vetoja näissä, sekin pitää muistaa. Tämä on aivan siitä kiinni ketkä kokee vaalit eniten tärkeäksi, ei tätä gallupit, eikä varsinkaan kertoimet ratkaise.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä onko vaalituloksella edes väliä, sillä on ”suunnitelma-B”. En yleensä jaa Kansan Uutisia, mutta tämä oli kohtuullisen kattavasti kirjoitettu artikkeli tilanteesta, siis vaalitulosten tultua julki se härdelli vasta alkaa, jos ilman härdelliä edes siihen vaiheeseen päästään…
”NYT:n jutun mukaan republikaanien tavoitteena on aiheuttaa vaalijärjestelmään ”oikosulku”, jos Trump häviää.
Vuonna 2022 kumpikin pääpuolue oli hyväksymässä lakia, jonka tarkoitus on vaikeuttaa vaalituloksen haastamista. Asiantuntijoiden mukaan se ei kuitenkaan tukkinut kaikkia porsaanreikiä. Esimerkiksi osavaltion valitsijamiehet pystytään hylkäämään senaatin ja edustajainhuoneen enemmistöpäätöksellä.
Osavaltioissa on omat aikarajansa piirikuntien tuloksen vahvistamiselle. Kaikkien osavaltioiden on saatava vaalituloksensa vahvistettua viimeistään 11. joulukuuta, ja valitsijamiehet kokoontuvat valitsemaan presidentin 17. joulukuuta.
Jokaisessa välissä on mahdollisuus temppuiluun. Laeista ei löydy kiistattomia määräyksiä sille, mitä tapahtuu, jos jossain portaassa ei tulosta vahvisteta määräaikaan mennessä.
Jos trumpilaiset saavat tilanteen tarpeeksi kiharaiseksi, voi olla, että presidentin valinta siirtyy perustuslain 12. lisäyksen mukaisesti valitsijamiehiltä kongressin edustajainhuoneelle. Äänestyksessä ei silloin ratkaise puolueiden edustajamäärä, sillä kullakin osavaltiolla on vain yksi ääni. Tämä suosii republikaaneja.
Viimeisenä lukkona trumpilaisilla on korkein oikeus, jossa konservatiiveilla on 6–3 -enemmistö.”
https://www.ku.fi/artikkeli/5078033-suunnitelma-b-trumpin-leiri-varautunut-viime-kertaa-paremmin-vaalituloksen-kiistamiseen
Ilmoita asiaton viesti
Parhaassa tapauksessa Trump on vain lesoilija, jonka puheisiin ei tarvitse luottaa, mutta teot ovat suhteellisen järkeviä. Kamala nyt on Tarja, joka hoitaa homman, mutta idealistina tekee joitakin virheitä, muttei välittömiä katastrofeja. Niitä taas saa Trumpin puheiden perusteella pelätä huonompana vaihtoehtona, jos hän pääsee presidentiksi.
Joskus olen äänestänyt Halosta, vaikka sittemmin tuntui kuin olisi saanut halosta. Nyt sitten äänestäisin Kamalaa, vaikka se voisikin harmittaa kamalasti. (-; Tosikoille tiedoksi: sanaleikki menee yli todellisuuden, muttei äärettömästi ;- )
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäisen murhayrityksen jälkeen kesällä näytti siltä, että sankarillinen Trump vain kävelisi Valkoiseen Taloon ohi väsähtäneen Bidenin.
Kun istuva presidentti päätti vetäytyä, alkoi yhtäkkinen Harris-huuma, joka tuntui tekevän varapresidentistä vaalivoittajan.
Syksyn mittaan asetelma on jälleen syystä tai toisesta kääntynyt. Vaali saattaa muodostua vuoden 2016 kertaukseksi: demokraatti saa äänienemmistön, mutta republikaanista tulee presidentti.
Jos Trump voittaa, on eräs demokraattien jälkipyykin pääkysymyksistä: nimettiinkö Kamala Harris ehdokkaaksi liian ”automaattisesti”? Oliko lähtökohdiltaan intialais-jamaikalaisella naisella todellisia mahdollisuuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin harmittelin Kamalan valintaa ehdokkaaksi, koska ajattelin, että Bidenin väistyessä demokraateilla olisi ollut tuhannen taalan paikka asettaaa ehdokkaaksi joku vähemmän kontroversielli tyyppi ottaen huomioon amerikkalaisen konservatiisisuuden niin sukupuoli- kuin rotukysymyksissäkin.
Sitten kun Harris sai yllättäen ”niskavoiton” Trumpista kaikissa gallupeissa, luulin olleeni väärässä. Mutta kävi niin kuin Väyryselle, minä vain luulin olleeni väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisuuksia on toki edelleen. Ennusteet ovat edelleen niin lähellä 50–50-tilannetta, että kävi miten kävi, ei voi sanoa, että toinen vaihtoehto olisi jotenkin lähtökohdiltaan mahdoton. ”Asetelmien kääntymiset” perustuvat mielipidemittausten pienenpieniin muutoksiin, joista media tekee ison numeron.
Tuomon toiseksi viimeiseen kysymykseen vastaisin kuitenkin, että parempi olisi ollut normaali esivaalikamppailu. Bideniä ylistetään, että hän asetti kansakunnan edun oman vallanhimonsa edelle, mutta se hänen olisi pitänyt älytä tehdä alun perinkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Asetelman kääntyminen” on todellakin omasta vinkkelistäni vain jokunen silmiini osunut uutisotsikko tahi satunnainen kommentti tv-keskustelusta Ylellä. En kökötä päätteen ääressä tunnista toiseen skannaamassa kansainvälistä mediaa!
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten olit sittenkin. Eihän kukaan voi oikeasti sanoa tietävänsä, miten tässä käy.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä voi. Donald Trump valitaan selkeällä erolla USA:n presidentiksi marraskuun alussa!
Ainostaan attentaatti häntä vastaan voisi sekoittaa kuvioita vielä.
Mutta voitte elää ja lillua itsepetoksen syvässä suossa. Onhan se auvoisaa.
P.S En itse kannata tuota henkistä oranssipäistä persereikää mihinkään vastuulliseen asemaan. Mutta tosiasioiden tunnustamisessa on viisauden alku.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani, olet aika hassu, jos luulet, että muut elävät itsepetoksessa, kun tunnustavat, että epävarma on epävarmaa. Kyse on nimenomaan tosiasioiden tunnustamisesta, joka sinulta ei nyt näytä millään onnistuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole enää mitään epävarmutta. Olen pitänyt teitä Mikkonen, Kuikka ja Väisälä poikkeuksellisen fiksuina ihmisinä täällä jossa suurin osa on latvasta lahonneita. Mutta näyttää viisaskin menevän vipuun. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
En vänkää tästä sen enempää, koska vaikutat nyt käsittämättömän paksupäiseltä (vai teeskenteletkö vain? vaikea uskoa, että oikeasti kieltäytyisit ymmärtämästä).
Tosiasia nyt viimeisen kerran: kenelläkään meistä ei ole varmaa tietoa, miten näissä vaaleissa tulee käymään. Voi käydä niin taikka näin; todennäköisyyksillä voi spekuloida. Itse et ole esittänyt varmuudellesi minkäänlaisia perusteita.
Ilmoita asiaton viesti
Perusteet löytyvät eilisen Kauppalehden laajasta artikkelista mutta se on maksumuurin takana. Vedonlyönnin kertoimet ovat tosiaan rajusti Trumpin eduksi. On iso ero juuri gallupeissa ja vedonlyönnissä jossa on panostettu yli kolme miljardia dollaria yhteensä.
Mutta ei tästä tämän enempää. Pahoittelen ärtynyttä käytöstäni ja pysyttelen taka-alalla.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/trumpin-ja-harrisin-taisto-laukaisi-rajun-ruletin-jonka-suosikki-on-selva-miljardien-potissa-mukana-myos-aki-pyysingin-30000-euroa/e33cad2c-40a2-446e-8977-d2e92d36ad6f
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee tämän blogin kertomuksiin amerikkalaisten kommenteista, niin ne kyllä olisivat aika helposti makuleerattavissa.
Kun puhutaan korruptiosta, niin Trump talousrikoksineen ei varmaankaan ole mikään vaihtoehto edustamaan korruption vastaisuutta. Lisäksi hän on itse yrittänyt lahjoa muita, mm. prostituoitua vähentäen sitten menon verotuksessaan. Kuinka joku voi ajatella, että hän olisi oikea presidentti taistelemaan moisia väärinkäytöksiä vastaan?
Toisaalta, amerikalaiset keskimäärin viis veisaavat Ukrainasta, Euroopasta tai muusta maailmasta. Siksi en ymmärrä, että ”muut pelkäävät Trumpia” -tyylinen argumentti olisi kovinkaan yleinen USA:ssa kun presidenttiä maalle valitaan. Ukrainan täysimittainen sota ei vielä ehtinyt alkaa Trumpin aikana, mutta Syyriaa sen sijaan Venäjä sai pommittaa kivikaudelle mielin määrin rauhassa.
Ilmoita asiaton viesti