Voiko Suomi luottaa Turkkiin ja Unkariin NATOn jäsenenä?

Nato on saanut merkittävän mainehaitan sen jäsenmaiden Turkin ja Unkarin pitkittäessä Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon erilaisin syin, joista ainakin Suomea koskevat vaikuttavat hihasta ravistetuilta.

Tilanne on herättänyt epäilyjä Turkin ja Unkarin luotettavuudesta Nato-jäseninä kovan paikan tullen, kun pitäisi toimia 5. artiklan pohjalta Venäjän Suomeen kohdistuvaa hyökkäysuhkaa vastaan 1343,6 kilometriä pitkällä rajalinjallamme, josta maarajaa on 1 289,6 kilometriä.

Mieleeni nousee vuosikymmenien takaa oikeuspsykiatriaan erikoistuneen kollegan erinomainen kirjoitus Lääkärilehdessä, jossa hän pohti metsästysaseiden palauttamiskriteereitä henkilölle, jolta ne on haettu pois tämän jouduttua sairaalahoitoon vakavan mielenhäiriön vuoksi. Viimeisenä kriteerinä metsästysaseiden palautuspäätöksiin osallistuville kollegoilleen hän esitti seuraavan narratiivin.
Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa kuljet yksin kauniina syysaamuna metsässä jänisjahdissa aseesi ampumavalmiina. Syrjäisellä metsätiellä kohtaat samoilla asioilla liikkuvan potilaasi sinun toimesta palautettu metsästysase ampumavalmiina. Jos koet itsesi levolliseksi ja ilahtuneeksi tavatessanne yhteisen harrastukseksenne parissa metsän siimeksessä, niin päätöksesi on suurella todennäköisyydellä oikea ja arjen kestävä. Mutta jos sydämesi jyskyttää, kätesi hikoilevat ja yrität piiloutua metsätien reunassa olevan iso kiven taakse, niin taisit tehdä väärän ja arkea kestämättömän päätöksen.

Seppo Mäkinen
LKT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu