Yotulokset piilossa.

Nyt kun ylioppilaskirjoitusten tulokset painavat ratkaisevasti korkeakouluihin pääsemiseen, eivät mediat ole pystyneet julkaisemaan tyydyttävää vertailuaineistoa. HeSari julkaisi vain helsinkiläisten koulujen tulokset, mutta niitäkään ei oltu viitsitty edes laittaa listan muotoon.

STT:llä on poimittavissa kunkin koulun tulokset koko maasta. Mutta ne ovat pelkkää dataa, arvosanojen määrät jopa eri aineissa. Mutta ei yksinkertaista, mutta kosolti aikaa ottavaa laskelmaa koulun keskimääräisestä tuloksesta, puhumattakaan luettelon tekemisestä entiseen tapaan kouluittain.

Kautta vuosien on puhuttu siitä, että pelkät tulokset eivät puhu mitään. Niitä olisi mitattava lähtötasoon eli sisäänpääsylukuihin, joilla kokelaat ovat lukioonsa päässeet. Mutta sekin rajoittui vain kärkikouluihin eli eniten suhteellisesti edistyneisiin. On selvää, että lista ei ole sama kuin huippukoulujen lista, mutta se antaa karkean kuvan opetuksen tuloksista.

Emme siis saa tietää, miten vaikkapa kalliolainen nuori pärjäsi kuopiolaisen tai kauhavalaisen nuoren kanssa. Mutta korkeakouluun pyrittäessä he ovat samalla viivalla.

 

Seppo Väisänen

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu