Reaalitalouden hälytyskellot pimputtavat Britanniassa

Pidemmän aikaa on ollut havaittavissa merkittävien liiketoimintasektoreiden luottamuksen horjuminen poliittiseen päätöksentekoon Britanniassa. Ihmetyttää, miksi uusi hallitus ei näytä välittävän pätkääkään mm. ostopäällikkö indeksin kehityksestä. Kun vielä huhtikuussa tuotannollisen toiminnan indeksi oli kelvollinen – reilusti oli 52, on sen jälkeen näkymät heikentyneet rajusti ja elokuussa mentiin reilusti alle 48, mikä on alin taso sitten vuoden 2012. Toki huonoon näkymään vaikuttaa Brexitin lisäksi maailman talouden yleiset näkymät ja jännitteet. Tosiasia on, että teollisuuden tilauskannat ovat alhaiset ja voivat suorastaan romahtaa kovassa Brexitissä.

Tilanne PMI-indeksillä mitattuna on vielä kehnompi Saksassa missä PMI painui alle 50 jo vuoden vaihteessa ja liikkuu nyt 43 tietämissä. USA:n ja Kiinan jännitteet vaikuttavat EU-alueella eniten Saksaan. Toisaalta potentiaalia lukuisten ylijäämä vuosien jälkeen Saksassa riittää ja se pystyy ottamaan tulevan taantuman vastaan varsin hyvin.

Mutta yllätys – yllätys. Ranskassa suunta oli elokuussa ylöspäin ja teollisuuden PMI-mittari näyttää lukua hieman päälle 51. Olisiko niin, että samalla, kun Macronin suosio nousee kohisten ja uudistusten merkitys aletaan laajemminkin ymmärtää, se on vahvistanut luottamusta myös teollisuudessa.

Millaisia ajatuksia nuo reaalitalouden luvut herättävät suhteessa kiihkeänä vellovaan Brexitiin. Mielestäni Johnsonille suurin haaste tulee olemaan Macron. Ranskan asema maailman politiikassa on nousujohteinen. Ranska – ajatellen uutta EU rakennetta, on sen ainoa ydinasevaltio. Voi hyvinkin olla niin, että Ranskassa on tahoja, jotka toivovat kovaa Brexitiä? Ranskalla on mahdollisuus EU maista nousta merkittävimpään asemaan, kun neuvotellaan uusista sopimuksista mm. Kiinan, USA:n ja Venäjän suuntaan. Kova Brexit vie Iso-Britannian ”takarivin Taaviksi”. Poliittinen valta kiehtoo ja EU:n painoarvo maailman politiikassa

https://tradingeconomics.com/united-kingdom/manufacturing-pmi

https://tradingeconomics.com/germany/manufacturing-pmi?continent=g20

https://tradingeconomics.com/france/manufacturing-pmi?continent=africa

seppokalevi

Kansainväisessä liiketoiminnassa noin 40 vuotta. Keskeiset kohdemaat Iso-Britannia, Saksa ja Venäjä. Perheyrittäjänä ja hallitusammattilaisena alkaen 1988. Harrastukset musiikki ja kirjoittaminen sekä maailman menon seuraaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu