Diktaattori ei kykene ymmärtämään demokratiaa
Tuskinpa olen ainoa pohtimassa sitä, mikä sai Putinin – kansalaisten enemmistön tuella käynnistämään sodan Ukrainaa vastaan? Pohdintojeni tueksi jopa luin pitkästä aikaa Boris Pasternakan klassikon Tohtori Zivagon ja samanaikaisesti tuoreen Catherine Beltonin ”Putinin sisäpiirissä”. Paljon yhtäläisyyksiä, vaikka noin sata vuotta on teoksien välissä. Varastaminen, valehtelu ja tappaminen ovat keskeiset vallan pönkittäjät.
Päätelmäni on, ettei KGB:n kouluttaman ajattelun omaava diktaattori yhdessä saman koulukunnan kasvattien kanssa kykene käsittämään demokratian ominaisuuksia. Demokratia kun puhtaimmillaan on alhaalta ylöspäin toimivaa vallan muodostamista ja hallintaa. Medialla ja oikeuslaitoksella on tässä oma roolinsa.
Demokraattisesti johdettujen järjestelmien toimintaa ei pysty ylhäältä alaspäin toimiva autoritäärinen komentojärjestelmä ymmärtämään eikä ennakoimaan. Yllätys lienee, että demokraattisesti johdettujen yhteiskuntien verkosto pystyy ryhmittymään tosipaikan tullen nopeasti arvojensa ja heikommassa asemassa olevan demokratian puolustajaksi.
Ehkäpä tämä näinkin raju ja laaja yhteenotto oli odottamassa sopivaa ajankohtaa. Ottaako tästä sitten diktaattorit ja yhden totuuden järjestelmät opikseen? Tuskinpa-meneillään olevan sukupolven aikana. Muutoksen pitäisi koskea koko elinikäistä oppimista. Oppilaitoksien ohjelmia leikkikoulusta alkaen. Sitä ei ole näköpiirissä. Ei mm. Venäjällä eikä Kiinassa.
Mutta onhan tässä itselläkin peiliin katsomisen paikka. Sitä kun on sokeasti halunnut uskoa oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen sekä ihmisten samanarvoisuuteen ja vapauteen toimia yleisesti hyväksyttyjen toimintamallien mukaisesti. Sellainen ”lapsenomainen usko” on kyllä kohdannut inflaation.
Pehmeillä arvoilla pelkästään ei pärjätä. Demokratia tarvitsee kovia arvoja pehmeitten puolustamiseksi. Kansantaloudet on pidettävä hyvässä kunnossa. Omavaraisuus ja huoltovarmuus oltava omissa näpeissä. Logistiikka tarvitsee jatkuvaa kehittämistä. Tämä kaikki tarkoittaa demokraattisesti johdettujen valtioiden ja kansakuntien tiivistä verkostoitumista ja saumatonta yhteistyötä. Heikot lenkit on kehitettävä vahvoiksi.
Jos Putin ja rikoskumppaninsa olisivat 10 vuotta nuorempia ja älykkäämpiä, he ehkä olisivat malttaneet odottaa 5…10 vuotta ennen kuin aloittivat toimia, joilla Eurooppa ja länsi heräsivät ruususen unestaan. Ilman Krimin ja Itä-Ukrainan valtausta olisivat useat valtiot vaipuneet syvempään horrokseen. Eikä Natokaan olisi virkeimmillään. Nyt yhteistyö toimii. Rahaa on. Teknologiat hallussa. Ylivoimaiset asejärjestelmät asettamassa sellaisen vastavoiman, jota paatuneinkin diktaattori kunnioittaa.
Meidän länkkäreiden on vaikea ymmärtää vastapuolen kovasti meistä poikkeavaa ajattelua. Meille ihmisten hyvinvoinnin maksimointi on se korkein tavoite, mikä selittää nykyistä talousaspektien ylivaltaa ajattelussamme. Venäjän valtaeliitin näkemys maailmasta on ihan toinen. Heille maailma on kilpailukenttä, jossa vahvin ja röyhkein ottaa omansa -ja tilaisuuden tullen myös toisen oman.
Nyt tässä hetkessä vaikuttaa siltä, että Venäjän johto ei välitä edes omista henkilötappioistaan sodassa – jos tappiot vain eivät aiheuta levottomuuksia kotikentällä.
Tuolla pohdintaa Putinin työskentelytavoista:
https://warontherocks.com/2022/04/putin-the-planner/
Ilmoita asiaton viesti
”Tuolla pohdintaa Putinin työskentelytavoista:”
Siinäpä sitä näkökulmaa, jota tukevaa on tuotu runsaasti ja perustellusti esille Beltonin kirjassa lukuisine lähdeviitteineen. Sitä on vaikea ymmärtää länkkärinä, että jos tarvitsee uhrata omia vallanpitäjien tarkoitusperien saavuttamiseksi, niin siihen ollaan valmiita. Kansalaiset sen näyttävät hyväksyvän. Jälkeenpäin saatu urhoollisuusmitali parikymppisen pojan kaatumisesta ja rahallinen korvaus näyttää tyydyttävän isää ja äitiä.
Ilmoita asiaton viesti
On kliseistä sanoa, että perusvenäläinen on aivopesty. Mutta jo koulussa ihmisiin istutetaan ajatus Venäjän suuruudesta ja historiallisesta oikeutuksesta hallita heikompia. Hellittämätön propaganda ja todellisuuden vääristely sitten jatkaa tuon maaperän muokkaamista. Ja ne jotka eivät kaiken tuon jälkeenkään vielä ajattele ’oikein’, joutuvat repression kohteiksi.
Lopputulemana on kansa, jonka maailmankuva ja käsitys vallitsevasta todellisuudesta poikkeaa ratkaisevasti omastamme.
Ilmoita asiaton viesti
”Lopputulemana on kansa, jonka maailmankuva ja käsitys vallitsevasta todellisuudesta poikkeaa ratkaisevasti omastamme.”
Näin on. Olen matkan varrella – erityisesti Jeltsinin noustua valtaan kuvitellut muutoksen olevan todellista. Rajat aukesivat ja kanssakäyminen kehittyi suotuisasti. Venäläiset liikekumppanit arvostelivat kommunistista järjestelmää ja pyrkivät omaksumaan länsimaisia tapoja hoitaa asioita. Mutta…Krimin valtauksen jälkeen ei asiasta ole ollut helppoa saada keskustelua aikaan.
Kasvatus on tehnyt tehtävänsä myös moneen suomalaiseen, joka on mennyt aikanaan opiskelemaan Venäjälle (näitäkin kuuluu tuttavapiiriin). Tehnyt siellä työrupeaman ja palannut Suomeen. Maailmankuva poikkeaa täysin suomalaisesta ajattelusta. Natseja nähdään joka puolella. Tämä on itselle vielä vaikeampaa ymmärtää kuin ”perusvenäläisen” ajattelutapojen nojautuminen valtion taholta saatuun ja saatavaan viestintään.
Ilmoita asiaton viesti
”Natseja nähdään joka puolella.”
– Kyllä, fasistien ohella. Ja näiden varaan on rakennettu kokonainen kansanvihollisen kuva, koska fasisti ja natsi haluavat tuhota Venäjän ja venäläisyyden. Mitään muuta heistä ei välttämättä ”tiedetä”, eikä halutakaan tietää.
Toimittaja (eläk.) Marja Manninen, Yle Kaakkois-Suomi, lausui äsken tv-haastattelussa painokkaasti, että ”fasisti” on se sana joka varmasti nostaa venäläiseltä karvat pystyyn. Täytynee onnitella itänaapurin koulutus- ja tiedotussysteemiä tästä ehdollistamisesta, jossa vihollisen voi aina osoittaa pelkällä f-sanalla!
Ilmoita asiaton viesti
Tämän kaiken pohjalta Boris Jeltsin näyttäytyy venäläisessä perinteessä yhä poikkeuksellisempana hahmona. Hän totta vieköön sähläsi valtaisan sosialistisen varallisuuden vain muutamiin käsiin, ja kiistattomana alkoholistina hölmöili protokollaa edellyttäneissä tilaisuuksissa. Jostain syystä Jeltsinin yhteiskuntakäsitys oli kuitenkin sopuisa ja jopa sinisilmäinen, vaikka mies varmasti oli saanut tiukan neuvostokasvatuksen.
MTV on äskettäin palautellut mieliin Putinin kauden alun, ja sen yhtymäkohdat Clinton-Jeltsin -kaksikkoon.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/en-unohda-ikina-sita-ilmetta-bill-clinton-tapasi-nuoren-putinin-tarttui-jeltsinia-kadesta-kiinni-ja-varoitti-tulevasta/8413724#gs.ytn9mi
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen lukemaan ”Putinin Sisäpiirissä” – Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan. Tutkivaa journalismia parhaimmillaan. Perustuu noin 1800 viitetietoon haastatteluista yms. Kirjassa on huolellisesti kuvattu ajanjaksot, joka sisältävät Putinin hakemisen ja pääsyn KGB:n agenttiohjelmaan plus senjälkeiset taitavat kieroilut aivan viimeisiin vuosiin ennen Ukrainaan hyökkäystä. Täälläpäin kirjastossa oli niin pitkä jono, että vaimo tuskastui odotteluun ja kävi ostamassa kirjan perherauhan ”säilyttämiseksi”.
Ilmoita asiaton viesti