Diktaattori ei kykene ymmärtämään demokratiaa

Tuskinpa olen ainoa pohtimassa sitä, mikä sai Putinin – kansalaisten enemmistön tuella käynnistämään sodan Ukrainaa vastaan? Pohdintojeni tueksi jopa luin pitkästä aikaa Boris Pasternakan klassikon Tohtori Zivagon ja samanaikaisesti tuoreen Catherine Beltonin ”Putinin sisäpiirissä”. Paljon yhtäläisyyksiä, vaikka noin sata vuotta on teoksien välissä. Varastaminen, valehtelu ja tappaminen ovat keskeiset vallan pönkittäjät.

Päätelmäni on, ettei KGB:n kouluttaman ajattelun omaava diktaattori yhdessä saman koulukunnan kasvattien kanssa kykene käsittämään demokratian ominaisuuksia. Demokratia kun puhtaimmillaan on alhaalta ylöspäin toimivaa vallan muodostamista ja hallintaa. Medialla ja oikeuslaitoksella on tässä oma roolinsa.

Demokraattisesti johdettujen järjestelmien toimintaa ei pysty ylhäältä alaspäin toimiva autoritäärinen komentojärjestelmä ymmärtämään eikä ennakoimaan. Yllätys lienee, että demokraattisesti johdettujen yhteiskuntien verkosto pystyy ryhmittymään tosipaikan tullen nopeasti arvojensa ja heikommassa asemassa olevan demokratian puolustajaksi.

Ehkäpä tämä näinkin raju ja laaja yhteenotto oli odottamassa sopivaa ajankohtaa. Ottaako tästä sitten diktaattorit ja yhden totuuden järjestelmät opikseen? Tuskinpa-meneillään olevan sukupolven aikana. Muutoksen pitäisi koskea koko elinikäistä oppimista. Oppilaitoksien ohjelmia leikkikoulusta alkaen. Sitä ei ole näköpiirissä. Ei mm. Venäjällä eikä Kiinassa.

Mutta onhan tässä itselläkin peiliin katsomisen paikka. Sitä kun on sokeasti halunnut uskoa oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen sekä ihmisten samanarvoisuuteen ja vapauteen toimia yleisesti hyväksyttyjen toimintamallien mukaisesti. Sellainen ”lapsenomainen usko” on kyllä kohdannut inflaation.

Pehmeillä arvoilla pelkästään ei pärjätä. Demokratia tarvitsee kovia arvoja pehmeitten puolustamiseksi. Kansantaloudet on pidettävä hyvässä kunnossa. Omavaraisuus ja huoltovarmuus oltava omissa näpeissä. Logistiikka tarvitsee jatkuvaa kehittämistä. Tämä kaikki tarkoittaa demokraattisesti johdettujen valtioiden ja kansakuntien tiivistä verkostoitumista ja saumatonta yhteistyötä. Heikot lenkit on kehitettävä vahvoiksi.

Jos Putin ja rikoskumppaninsa olisivat 10 vuotta nuorempia ja älykkäämpiä, he ehkä olisivat malttaneet odottaa 5…10 vuotta ennen kuin aloittivat toimia, joilla Eurooppa ja länsi heräsivät ruususen unestaan. Ilman Krimin ja Itä-Ukrainan valtausta olisivat useat valtiot vaipuneet syvempään horrokseen. Eikä Natokaan olisi virkeimmillään. Nyt yhteistyö toimii. Rahaa on. Teknologiat hallussa. Ylivoimaiset asejärjestelmät asettamassa sellaisen vastavoiman, jota paatuneinkin diktaattori kunnioittaa.

+6
seppokalevi
Sitoutumaton Kontiolahti

Kansainväisessä liiketoiminnassa noin 45 vuotta. Keskeiset kohdemaat Iso-Britannia, Saksa, Hollanti, Puola ja Venäjä. Liikkeenjohdon konsulttina/yrittäjänä, kouluttajana ja hallitusammattilaisena alkaen 1988. Harrastukset musiikki ja kirjoittaminen sekä maailman menon seuraaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu