Iso-Britannian kauppa Brexitin jälkeen

Ennusteet ja varoitukset, joita mm. Britannian keskuspankki, kauppakamari ja vientialojen organisaatiot pitivät esillä ennen Brexitiä ovat kuta kuinkin toteutuneet. Siinä missä EU-maat, USA ja Kiina ovat säilyttäneet tasonsa Covid-pandemiasta huolimatta – Britanniassa yskii ja se on jäänyt selkeästi muista jälkeen mm. viimeisellä kolmanneksella 2021. Yksittäisenä piirteenä mainittakoon, että tuonti Kiinasta on kasvanut merkittävästi ja se ei kaikkia brittejä miellytä. Kts. alempana oleva linkki.

Finanssikriisin 2008 jälkeen valmistukseen ja logistiikkaan liittyvät verkostot ovat kehittyneet tiiviimmiksi. Tuotantojen osia on siirretty Kiinasta USA:han ja Eurooppaan. Erityisesti se on virkistänyt Itä-Euroopan valtioita, joka näkyy jopa dramaattisena työttömyyden alenemisena (esim. Tsekki, Puola, Slovakia).

Brexitin jälkeen Britanniassa sijainneet tuotannon osat (esim. autoteollisuus) eivät enää kehity samalla tavoin kuin EU:n sisällä olevat. Iso-Britannian elinkeinorakenne joutuu muuntautumaan entistä enemmän palvelujen suuntaan tavaratuotannon supistuessa . Menetettyjen markkinamahdollisuuksien korvaaminen on pitkä tie.

Poliittiset epävarmuudet maailmalla tuovat riskien hallintaan omat mausteensa. Iso-Britannian merkitys EU:n näkökulmasta ei toki ole mihinkään katoamassa. Yhteistyö muuttaa sisältöään, kun Iso-Britannia ei ole enää sen pöydän ääressä suunnittelemassa huomista, missä istuu ison talousalueen valtioiden liitto EU.

https://www.politico.eu/article/how-brexit-and-the-pandemic-changed-uk-trade/

+4
seppokalevi
Sitoutumaton Kontiolahti

Kansainväisessä liiketoiminnassa noin 45 vuotta. Keskeiset kohdemaat Iso-Britannia, Saksa, Hollanti, Puola ja Venäjä. Liikkeenjohdon konsulttina/yrittäjänä, kouluttajana ja hallitusammattilaisena alkaen 1988. Harrastukset musiikki ja kirjoittaminen sekä maailman menon seuraaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu