Korona ravistelee maailman politiikan normeja

Kun lepakko heilautti viimeisillä voimillaan siipiään Kiinassa 1½ vuotta sitten, se tuskin tiesi aiheuttavansa terveyspuolella suurimman mullistuksen maailman politiikassa sitten espanjan taudin (noin 1918…1925).  Espanjan taudin myllertäessä suojautumiskeinoista ei ollut tietoa ja tietämättömyys aiheutti Suomessakin yli 20 000 ihmisen kuoleman. Se on paljon 3 miljoonaisesta kansasta. Noihin aikoihin rokotustietämys ja teknologia olivat lapsen kengissä.

Kiihkeässä vaiheessa olevan pandemian taltuttaminen ei onnistu ”rajat kiinni” toimenpiteillä. Virus näyttää muuttavan muotoaan ja pyrkivän säilyttämään askelen etumatkan verrattuna rokotusteknologian kehitykseen. Talouksia johtavien vauraitten valtioiden on pakko ottaa lusikka käteen. Jos uusien virusjohdannaisten syntymistä kehitysmaissa ei pystytä estämään, on vaarana, että varakkaissa valtioissa tehdyn työn merkitys ja vaikuttavuus jää pieneksi ja lyhytaikaiseksi.

Covid 19 pandemiasta on hyvää vauhtia tulossa hallitsevien talousoppien ja markkinatalouden suurin haastaja. Pandemia ei välitä siitä onko kyseessä diktatuuri vai demokratia. Se hyökkää erityisesti ”muurahaiskekojen” (tiheään asuttujen alueitten) kimppuun.

Espanjan taudin yllättäessä maailman väkiluku oli noin 1,7 miljardia. Kuolleitten määrän arvioinnissa jälkikäteen on päästy haarukkaan 30 milj….100 milj. Nykyiseen väkilukuun verrattuna määrä olisi 120….400 miljoonaa. Kaupungistuminen (tartuntariski) kohottaisi tuota määrää ehkä tuplaten ehkä enemmän.

Viitaten otsikkoon – mahtivaltiot (G20) ovat isojen valintojen äärellä. Mihin suunnata rokotusteknologian ajantasaiset piikit? Rajojen sisälle vai sekä …että? Jopa painottuen rajojen ulkopuolelle? Maihin, joissa oma osaaminen ja varallisuus ei riitä elämän ja elinvoiman ylläpitoon.

+1
seppokalevi
Sitoutumaton Kontiolahti

Kansainväisessä liiketoiminnassa noin 40 vuotta. Keskeiset kohdemaat Iso-Britannia, Saksa ja Venäjä. Perheyrittäjänä ja hallitusammattilaisena alkaen 1988. Harrastukset musiikki ja kirjoittaminen sekä maailman menon seuraaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu