Korona ravistelee maailman politiikan normeja
Kun lepakko heilautti viimeisillä voimillaan siipiään Kiinassa 1½ vuotta sitten, se tuskin tiesi aiheuttavansa terveyspuolella suurimman mullistuksen maailman politiikassa sitten espanjan taudin (noin 1918…1925). Espanjan taudin myllertäessä suojautumiskeinoista ei ollut tietoa ja tietämättömyys aiheutti Suomessakin yli 20 000 ihmisen kuoleman. Se on paljon 3 miljoonaisesta kansasta. Noihin aikoihin rokotustietämys ja teknologia olivat lapsen kengissä.
Kiihkeässä vaiheessa olevan pandemian taltuttaminen ei onnistu ”rajat kiinni” toimenpiteillä. Virus näyttää muuttavan muotoaan ja pyrkivän säilyttämään askelen etumatkan verrattuna rokotusteknologian kehitykseen. Talouksia johtavien vauraitten valtioiden on pakko ottaa lusikka käteen. Jos uusien virusjohdannaisten syntymistä kehitysmaissa ei pystytä estämään, on vaarana, että varakkaissa valtioissa tehdyn työn merkitys ja vaikuttavuus jää pieneksi ja lyhytaikaiseksi.
Covid 19 pandemiasta on hyvää vauhtia tulossa hallitsevien talousoppien ja markkinatalouden suurin haastaja. Pandemia ei välitä siitä onko kyseessä diktatuuri vai demokratia. Se hyökkää erityisesti ”muurahaiskekojen” (tiheään asuttujen alueitten) kimppuun.
Espanjan taudin yllättäessä maailman väkiluku oli noin 1,7 miljardia. Kuolleitten määrän arvioinnissa jälkikäteen on päästy haarukkaan 30 milj….100 milj. Nykyiseen väkilukuun verrattuna määrä olisi 120….400 miljoonaa. Kaupungistuminen (tartuntariski) kohottaisi tuota määrää ehkä tuplaten ehkä enemmän.
Viitaten otsikkoon – mahtivaltiot (G20) ovat isojen valintojen äärellä. Mihin suunnata rokotusteknologian ajantasaiset piikit? Rajojen sisälle vai sekä …että? Jopa painottuen rajojen ulkopuolelle? Maihin, joissa oma osaaminen ja varallisuus ei riitä elämän ja elinvoiman ylläpitoon.
Täällä Espoossa pääsemme vaimon kansa piikille viikon päästä. Kukapa olisi uskonut 2019 kesällä minkä epidemian vallassa maapallon väestö on nyttemmin. Minulla on kuitenkin kova usko rokotusten tehokkuuteen.
Mitä tulee yhteiskunnan kehitykseen tuo vapaavuorelais väärän ajatusmallin mukaan että väestö keskittyy kuten blogisti Seppo sanoo muurahaismaisesti vaikkapa Helsinki Tampere Turku kolmioon. Näitä mietteitä aamuyön nukkumis tauolla kiitos blogitille ajatuksen virittämisestä.
Ainut oikea väestöllinen kehitys suunta on alueiden kehitys yhdenvertaisesti koko Suomessa jolloin tämä panepidemioiden vaikutus minimoidaan ”kuitenkin tästä ei ole apu nyt aktuelliin koronaan” Tämä on juuri oikeata polittista visiota.
Ilmoita asiaton viesti
Missä asennossa maailmantalous ja suurvaltapolitiikka ml. EU on, sitten kun
tästä pandemiasta päästään yli. Kaupan rakenne muuttuu ja teollisuuden tuotantotavat uudistuvat . Tieteen ja tutkimuksen puolella tehdään mullistavia läpimurtoja.
Suomen omavaraisuutta elintärkeissä asioissa pitää viimeistään nyt läpivalaista ja tehdä tarvittavat muutokset.
Miten sitten käy meille suomalaisille itsestään selville perusoikeuksille, siitä en ole ihan vakuuttunut- että kaikkialla kehitys olisi pelkästään myönteistä.
Ilmoita asiaton viesti