Toimitusjohtaja sote-konsulttiyhtiön ”troijan puuhevosena”?

Seppo Korhonen

Olemme saaneet mediasta tietää, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän saneerausohjelma laaditaan yhteistyössä konsulttiyhtiö Nordic Healthcare Groupin kanssa! Kyseisellä konsulttiyhtiöllä on kytköksiä terveys- ja hoiva-alan yrityksiin ja se oli häärimässä yhdessä edellisen oikeistohallituksen kanssa SOTE-uudistusta yksityisten terveysjättien ehdoilla. Konsulttiyhtiö teki sote-asioissa yhteistyötä myös hykyn nykyisen toimitusjohtajan Marina Erholan aiemmin johtaman THL:n kanssa. Herää väkisinkin kysymys, että käyttääkö konsulttiyhtiö NHG Erholaa ”Troijan puuhevosena” maakuntamme julkisen hoiva- ja terveydenhuollon alasajossa ja nurkanvaltauksessa? Valmiiseen suunnitelmaan viittaa vahvasti sekin, että uusi toimitusjohtaja on ehtinyt hoitaa virkaansa vasta alun toista kuukautta. Yhtymässä on myös toimeenpantu YT -neuvotelut, koska sosiaali- ja terveyspalvelujen jatkuva alibudjetointi on ajanut yhtymän talouden pahasti alijäämäiseksi. 

Seura -lehti uutisoi kaksi vuotta (https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/sote-valmistelussa-haaraavat-konsultit-joiden-yrityskytkokset-ovat-hammentavia/) sitten konsulttiyhtiö NHG:sta otsikolla ”Sote-valmistelussa hääräävät konsultit, joiden yrityskytkökset ovat hämmentäviä”. Artikkelissa kyseltiin väliotsikon ”Korruptiivinen malli” alla, että onko NHG:n rooli ongelmallinen, kun sillä on liiketoimintaa juuri niillä alueilla, joissa se on sote-järjestelmän arkkitehtina ja että onko se päässyt sote-konsulttina rakentamaan valtion rahoituksella itselleen tulevaa työkenttää?

Artikkeli ajoittuu siis aiemman hallituksen sote-valmisteluun. Siinä piilokorruptiota tutkinut Vaasan yliopiston julkishallinnon emeritusprofessori Ari Salminen on sitä mieltä, että soten kaltaisessa miljardiluokan uudistuksessa laillisuus ei ole ainoa relevantti näkökulma tilanteeseen. Asioiden pitää myös näyttää eettisesti kestäviltä, toteaa Salminen. Hän jatkaa, että nyt NHG:n asema on hieman ongelmallinen, mikäli syntyy vaikutelma, että se verkottuu tavalla, jossa se saisi hyödyt ja muut jäisivät nuolemaan näppejään, koska muilla ei aidosti ole samanlaisia mahdollisuuksia pärjätä tulevissa tarjouskilpailuissa. Sellaisia tilanteita on hyvin usein tullut vastaan, joissa on ollut kyse korruptiivisesta toimintamallista, huonoista menettelytavoista ja johtamisesta, jopa suosimisesta. Tämä on sitä suomalaista korruptiota, toteaa Ari Salminen.

Se on todellakin sitä, miltä se näyttää. Toimitusjohtajan rooli ja motiivit hyvinvointiyhtymän saneerauksessa joutuvat NHG:n myötä ikävään valoon. Samoin demarijohtoinen hyvinvointiyhtymän johto on enemmän kuin selityksen velkaa. Yksityinen nurkanvaltaaja ei saa määrätä julkisen hoiva- ja terveydenhuollon tulevaisuutta, sillä se ei ole kuntien, työntekijöiden ja eikä etenkään hoiva- ja terveyspalveluja tarvitsevien päijäthämäläisten etu.

Olen pyytänyt hyvinvointiyhtymältä mahdollista oikaisuvaatimusta varten valitusosoituksen päätöksestä.

Seppo Korhonen, Asukkaiden Lahti -valtuustoryhmä

 

SeppoKorhonen

Kone- ja metallialan ammatillinen opettaja, AmO. Metallialan ammattilainen. Kansalais- ja asukasaktiivi. Vaalivilppikone.fi kehittäjä ja ylläpitäjä. Nuoruudessa puolueaktiivi, puolueen piirisihteeri, kunnan- ja kaupunginvaltuutettu. Aiemmin yrittäjänä innovatiivista suunnittelu- ja tuotantotoimintaa 12 vuotta, useita kansainvälisiä tuotepatentteja, kaksi maakunnallista INNOSUOMI-palkintoa. Syntynyt Juuassa, asunut ja vaikuttanut paikkakunnilla Pielisjärvi, Nastola, Lahti, Outokumpu, Joensuu, Imatra ja Lappeenranta. Asuu nyt paikkakunnalla Lahti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu