NATO on sittenkin aggressiivinen

Kyllä.  Ainakin, jos USA:n suurlähettilästä on uskominen.  Ja miksei olisi?

Yhdysvaltojen nykyinen Suomen-suurlähettiläs Douglas T. Hickey sanoi nimittäin Helsingin Sanomien haastattelussa 13.4.2023, että Nato-jäsenyys lisää ”aggressiivisesti” investointeja ja työ­paikkoja Suomeen.   Muutamia poimintoja suurlähettilään haastattelusta:

-Suomen tuore jäsenyys Natossa lisää ulkomaankauppaa USA:n kanssa ja tuo investointeja ja luo uusia työpaikkoja Suomeen.

-Yhdysvallat nousi Suomen suurimmaksi kauppakumppaniksi vuonna 2022.  Suomen vienti Yhdysvaltoihin kasvoi viime vuonna 38,2 prosenttia.

-Yhdysvaltalaiset yritykset ovat Suomelle myös merkittäviä investoijia.  Esimerkiksi Slush-kasvuyritystapahtumassa oli syksyllä 2022 ennätysmäärä sijoittajia Yhdysvalloista ja Britanniasta, vaikka Suomen Nato-jäsenyydeltä puuttui vielä Turkin ja Unkarin ratifioinnit.

-”Sijoittajat näkevät Suomen nyt hyvänä paikkana luoda työpaikkoja ja kehittää teknologiaa”, Hickey sanoo.

– Hickeyn mukaan suorien ulkomaisten investointien määrä Yhdysvalloista Suomeen jatkaa ”takuulla” kasvuaan, koska Nato-jäsenyys ”korostaa” Suomea Yhdysvalloissa.

– Suomi sai Nato-jäsenyysprosessin aikana myönteistä julkisuutta Yhdysvalloissa, ja nyt moni yhdysvaltalaisyritys näkee suurlähettilään arvion mukaan Suomen positiivisempana investointikohteena kuin aiemmin.

-”Tätä ei olisi tapahtunut muutama vuotta sitten”, Hickey sanoo.

-”Odotan, että yhdysvaltalaisyritysten suorat ulkomaansijoitukset Suomeen jatkuvat aggressiivisina, eli sijoitukset ovat korkeammalla tasolla kuin aikaisemmin”, Hickey sanoo.

Mitäpä noihin suurlähettilästason arvioihin voi muuta todeta, kuin että kyllä Nato-kammoiset olivat  sittenkin oikeassa:  Nato tuo kuin tuokin mukanaan Suomeen aggressiivisuutta!

Kyse on tietenkin siitä, että ulkomaisten sijoittajien silmissä Suomen ns. maariski on nyt poistunut tai ainakin ratkaisevasti pienentynyt, kun Suomesta tuli Naton jäsenmaa.  Suomen Nato-jäsenyysväittelyn ollessa viime vuonna kiivaimmillaan, julkinen juupas-eipäs-debatti keskittyi lähes tyystin pelkkään puolustuspolitiikkaan, ja jäsenyyttä puolustavat taloudelliset aspektit ja argumentit jäivät taka-alalle.  Muun muassa tämä mainittu maariski, joka ulkomaisten sijoittajien silmissä on Naton turvatakuita vailla olevassa Venäjän rajamaassa ollut varmasti investointihalukkuutta hillitsevä tekijä ellei jopa suoranainen este. Ei ole enää.

 

 

 

 

 

SeppoLavonen
Sitoutumaton

Eurooppalainen.
Eläkkeellä oleva DI, joka on tehnyt suurimman osan työurastaan Tampereella lääketieteellisten laitteiden turvallisuuteen ja hyväksyntöihin liittyvissä tehtävissä kuten tyyppitestauksissa, kansainvälisessä standardisoinnissa, laitevalmistajien laatujärjestelmien auditoinneissa, alan valmistajien koulutuksessa ja EU-alueella myytävien lääkinnällisten laitteiden CE-sertifioinneissa.
Paatunut natottaja jo 1990-luvulta. Ylennetty reservin luutnantista 'Nato-kuorolaiseksi' erään kenraalin (evp) US-Puheenvuoro-blogissa päivämäärällä 21.8.2022. Kiitollinen kenraalille siitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu