”Onks Penaa näkyny?”
Artikkelikuvan lähde: https://www.finna.fi/Cover/Show?source=Solr&id=kavi.elonet_elokuva_115896&index=0&size=large
Lehtiotsikoita viime päiviltä:
Yle: ”Tuntemattomat ihmiset yrittävät tunkeutua Imatran kriittisiin laitoksiin – Etsivät ”Penaa” ja puhuvat huonoa suomea”
TS: ”Jälleen uusi murtoepäily kriittiseen kohteeseen – Tällä kertaa Turun seudulla”
IL: ”Taas murto vesihuollon kohteeseen Pirkanmaalla”
IL: ”Kuinka helppo on saada Suomen huoltovarmuus polvilleen?”
IL: ”Murtoja useisiin vesihuollon kohteisiin: ”Ei ole yllättävää”
Joitakin päiviä sitten Pekka Toveri tuli sanoneeksi, että Suomi on sodassa Venäjän kanssa. Siitäpä nousikin sitten mediassa melkoinen kalabaliikki. Eihän nyt tuollaista saa mennä sanomaan! Joukkopöyristyttiin.
Tottahan se on, että kaksipäinen kalkkuna ei ole ainakaan vielä tunkenut miehitysjoukkojaan ja -kalujaan Suomen laillisten valtiorajojen yli, mutta muilta osin hyvin monimuotoinen sota koko läntistä demokraattista maailmaa, myös Suomea, vastaan on ollut käynnissä jo vuosia. Vuonna 2015 eli aika pian Venäjän tekemän Krimin ryöstön jälkeen tohtori Saara Jantunen julkaisi ansiokkaan kirjansa Info-Sota, jonka mukaan iskut (venäläinen propaganda) kohdistetaan kansalaisten tajuntaan. Samaa aihetta on myöhemmin käsitellyt myös toimittaja Jessikka Aro omissa julkaisuissaan ja juttusarjassaan ”Putinin trollit”.
Yleisesti sana ’hybridi’ tarkoitta yhdistelmää tai sekamuotoa. Hybridisota siis koostuu paitsi perinteisistä aseellisista operaatioista, myös lähes mistä tahansa muunkinlaisesta haitanteosta vastustajan heikentämiseksi tai lyömiseksi. Lainauksia Wikipediasta:
” Hybridisodankäynti on valtiollista tai ei-valtiollista toimintaa, jossa käytetään useita sodankäynnin muotoja, kuten tavanomaista asevoimaa, epätavanomaista taktiikkaa ja rikollista toiminta …Hybridisodan osapuolet voivat olla tavanomaisia (asevoimat) tai epätavanomaisia (sissejä, kapinallisia, terroristeja) joukkoja, jotka voivat olla valtiollisia tai ei-valtiollisia toimijoita ja jotka pyrkivät yhteiseen poliittiseen tavoitteeseen. Hybridisodankäynnissä yhdistellään sotilaallisia, taloudellisia, poliittisia ja muita ei-fyysisiä toimia poliittisten päämäärien saavuttamiseksi. Keinovalikoiman laajuus on toisaalta vain osoitus hybridisodan suoruuden ja epäsuoruuden liittymisenä kaikkialle inhimilliseen… …Hybridisodankäynnissä käytetään esimerkiksi informaatiosodankäynnin ja epätavanomaisen sodankäynnin menetelmien yhdistelmiä strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi…”
Suomea vastaan Venäjä on käyttänyt jo kauan monia hybridisodan menetelmiä. On ollut tuutin täydeltä informaatiosodan paukkupateja eli tiltupropagandaa ja härskiä valehtelua, on häiritty GPS-paikannusta, on hyökkäilty tietojärjestelmiin ja infraan, on työnnetty ”turvapaikanhakijoita” rajan yli, on luonnosteltu omavaltaisia merirajojen ’päivityksiä’, on loukattu Suomen ilmatilaa, on katkottu putkia ja kaapeleita jne. Nyt sitten Suomen vesi- ja energiahuollon laitoksilla hiippailee outoa porukkaa etsimässä ”PENAA”!
Yksi temppu on itänaapurilta jäänyt tekemättä ja tulee jäämäänkin tekemättä: suora aseellinen hyökkäys Suomen valtioalueelle. Siitä pitää huolen Suomen jäsenyys maailman vahvimmassa puolustusosuuskunnassa nimeltä Nato. Sille eivät edes russakkalan PENAT voi mitään.
Pekka Toveri on oikeassa. Sodassa ollaan. On oltu itse asiassa lähes koko Venäjän nykyisen tsaarin koko hallintokauden ajan, vaikka monikaan sitä ei ole huomannut tai ei ole ollut huomaavinaan.
Turun seudulla Naapurin Pena oli parissakin terveyskeskuksessa esittäytynyt uudeksi ylilääkäriksi ja yrittänyt kytkeä läppärinsä aseman kiinteään verkkoon.
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/a/74-20096823
Ilmoita asiaton viesti
Venäläinen kekseliäisyys on jotakuinkin loputonta. Tietenkin nuo jäynät ovat ei-sotilaallisia, jolloin Naton 5. artiklasta ei ole apua. ”Uusi normaali”?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Naton viitosartiklaa on vaikea aktivoida, kun rajan yli ei ole tullut aseellisia russakoita.
En mielelläni nimittäisi noita venäläisten nykytouhuja ’jäyniksi’. Muistan opiskeluaikoinani osallistuneeni itsekin joihinkin teekkarijäyniin, mutta niiden tarkoitus ei ollut tuhota mitään eikä vahingoittaa ketään, vaan ainoastaan luoda hieman hupia.
Ilmoita asiaton viesti
Määritelmät, määritelmät, nuo jutut joista moni ei piittaa ja siksi sitä puhutaan aina ohi toisen, ristiin rastiin. Kun pitäisi päästä ensin johonkin yhteisymmärrykseen siitä mistä puhutaan.
Hybridivaikuttaminen on näitä uusia, hienoja termejä. Itse tekona ”hämmingin aiheuttaminen” on tietysti ikivanha juttu.
Hybriditeko olisi jo pahempi juttu eli tuhottaisiin suoraan toisen maan infraan tms.
Hybriditekokaan ei ole vielä sotaa, sota pitää julistaa. Sodassa toki tehdään paljon ties mitä hybridiäkin kuten nyt Ukrainassa. Ikivanha temppu on tuo huoltoreittien häiritseminen.
Eli ei, ei olla sodassa. Ei ole mahdollista olla jotenkin salaa sodassa.
Itse tekoina tämänkaltainen nyt on todella helppoa. Sen kun lupaa vähän rahaa jossain Telegram – ryhmässä jos henkilö x menee seikkailemaan jonnekin vesilaitokselle tms. Ei tähän nyt mitään ihme agentteja edes tarvita. Siis vielä. Kukin voi sitten ennustaa ryhtyykö Putin tekoihin esim. energiasektoria vastaan
Ilmoita asiaton viesti
Ei sotaa aina tarvitse julistaa, jotta se olisi tosiasia. Esim. Ukrainan erityisoperaatio tai Suomen talvisota, joka myös oli julistamaton Leningradin sotilaspiirin reaktio Kuusisen hallituksen vapautuspyyntöön.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina kai sanoo olevansa sodassa? Neutraali määritelmä taas kai yhä pätee.
”Sota on järjestäytyneiden yhteisöjen välinen aseellinen konflikti. ”
Venäjä osaa pitää länsimaiden sana-sekoilua pilkkanaan ja kutsuu sotaa groteskisti erityisoperaatioksi, ukrainalaisia natseiksi jne. kuten meillä tyttöä pojaksi, kansallismielisiä äärioikeistoksi jne.
Joukko-opin alkeita on, että joku voi olla tai voi olla olematta jonkun joukon osa, mutta ei yksinään sitä määritä. Tapetilla oleva pyöräily on kai osa liikennettä, mutta ei yksinään ole liikenne.
”Liikenne on ihmisten ja tavaroiden kuljettamista paikasta toiseen. Laajemmin määriteltynä liikenne voi tarkoittaa myös aineettomien asioiden liikuttelua, kuten maksu-, raha- ja tietoliikennettä. ”
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka tuossa oletkin oikeassa, niin aiemmassa kommentissasi kirjoitit yksikantaan ”sota pitää julistaa”. Siihen otin kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näistä kirjoituksista tulisi tosi pitkiä ja veisivät aikaa jos koittaisi olla täsmällinen. Luojan kiitos meillä on nykyään tekoälyt jotka osaavat antaa melko kattavan vastauksen tähänkin kun ihmisellä meni samaan aikaa koko päivä.
——
milloin kaksi maata on sodassa?
ChatGPT
Sodalla tarkoitetaan laajamittaista ja järjestäytynyttä väkivaltaista konfliktia kahden tai useamman valtion tai muun poliittisen yhteisön välillä. Seuraavassa käydään läpi, milloin kaksi maata voidaan katsoa olevan sodassa:
1. Sodanjulistus
Traditionaalisesti sota alkaa muodollisella sodanjulistuksella, jossa yksi maa ilmoittaa julkisesti olevansa sodassa toista maata vastaan. Tämä on historiallisesti ollut virallinen tapa aloittaa sota, mutta nykyaikana sodanjulistukset ovat harvinaisia.
2. Sotatoimet ja taistelut
Sota voidaan katsoa alkaneeksi, kun kaksi valtiota harjoittaa aseellisia taistelutoimia toisiaan vastaan. Tähän sisältyvät:
Joukkojen liikkeet ja taistelut: Sotilasjoukkojen siirto ja taistelut toisen valtion alueella.
Ilma- ja merihyökkäykset: Ilmaiskut tai merihyökkäykset toisen maan sotilaskohteita tai infrastruktuuria vastaan.
Pommitukset ja ohjusiskut: Pommitukset tai ohjusiskut toisen valtion alueelle.
3. Viralliset tunnustukset
Valtiot voivat julkisesti tunnustaa olevansa sodassa toisiaan vastaan ilman muodollista sodanjulistusta. Tämä tunnustus voi tapahtua esimerkiksi:
Diplomaattisten suhteiden katkaiseminen: Diplomaatin karkottaminen ja suhteiden katkaiseminen.
Sotatilan julistus: Toinen valtio voi julistaa olevansa sodassa.
4. Kansainvälisen oikeuden näkökulma
Kansainvälinen oikeus tunnustaa sodan yleensä silloin, kun on olemassa riittävä näyttö aseellisista konflikteista, joissa osallistuvat valtiot ovat selvästi toistensa vihollisia. Kansainvälinen humanitaarinen oikeus, kuten Geneven sopimukset, alkaa yleensä soveltua heti, kun aseellinen konflikti syntyy.
5. Konfliktin laajuus ja luonne
Sota käsitteenä voi myös perustua konfliktin laajuuteen ja luonteeseen:
Intensiteetti: Konflikti on niin laajamittainen ja intensiivinen, että se vastaa sodan tunnusmerkkejä.
Osallistujat: Valtiot toimivat järjestäytyneinä sotavoimina toisiaan vastaan.
6. De facto -sota
De facto -sota tarkoittaa tilannetta, jossa kaksi maata on käytännössä sodassa ilman virallista sodanjulistusta. Tämä voi ilmetä esimerkiksi:
Sissisodankäynti ja epäsymmetrinen sota: Konflikteja, joissa yksi osapuoli käyttää sissitaktiikoita tai muuta epäsymmetristä sotaa.
Proxy-sota: Sota, jossa maat taistelevat epäsuorasti toistensa tukemien joukkojen kautta kolmannessa maassa.
Esimerkkejä sodista ja sodan tunnusmerkeistä:
Toinen maailmansota (1939-1945):
Alkoi virallisella sodanjulistuksella, kun Saksa hyökkäsi Puolaan, ja sitä seurasivat useat muut julistukset ja taistelut.
Korean sota (1950-1953):
Virallista sodanjulistusta ei ollut, mutta aseelliset konfliktit Pohjois- ja Etelä-Korean välillä ja laajamittaiset taistelut YK
ja Kiinan joukkojen kanssa johtivat sodan tunnustamiseen.
Irakin sota (2003-2011):
Yhdysvallat ja sen liittolaiset hyökkäsivät Irakiin ilman muodollista sodanjulistusta, mutta aseelliset toimet olivat selkeä merkki sodan alkamisesta.
Johtopäätös
Kaksi maata katsotaan olevan sodassa, kun niillä on aseellinen konflikti, joka täyttää sodan tunnusmerkit kuten aseelliset taistelut, viralliset tunnustukset tai riittävä näyttö järjestäytyneistä sotatoimista. Formaalinen sodanjulistus ei ole aina tarpeen, mutta se on perinteisesti ollut merkki sodan alkamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, jatkosodan alkaessa Suomen hallitus antoi eduskunnalle tiedotteen, jossa se ”totesi Suomen olevan sodassa Neuvostoliiton kanssa”. Tuo toteamus tuli pommeista, joita taivaalta satoi.
Ilmoita asiaton viesti
”Sodan” määritelmä käytännössä on muuttunut. Diplomatian kieli ja käytänteet perustuvat klassisiin määritelmiin muodollisine sodanjulistuksineen.
Toisaalta valtiot ovat aina tiedostaneet että ”sotaa” käydään monella tasolla.
Toisen maailmansodan jälkeen lanseerattiin termi ”kylmä sota”, Curchill piti kuuluisan puheensa Fultonissa 1946 jossa puhui rautaesiripusta:
»Stettinistä Itämereltä Triesteen Adrianmerelle on laskeutunut rautaesirippu maanosan halki. Tuon linjan takana ovat kaikki vanhojen Keski- ja Itä-Euroopan valtioiden pääkaupungit. Varsova, Berliini, Praha, Wien, Budapest, Belgrad, Bukarest ja Sofia; kaikki nämä kuuluisat kaupungit ja väestö niiden ympärillä ovat paikassa, jota minun pitää kutsua Neuvostoliiton alueeksi, ja kaikki ovat tavalla tai toisella alamaisia, eivätkä ainoastaan Neuvostoliiton vaikutusvallassa vaan todella suuressa ja joissain tapauksissa kasvavissa mitoissa Moskovan kontrollissa.»
Oleellisempaa kuin kiistellä Pekka Toverin lausunnosta on se miten käytännössä Suomi on varautunut sodankäynnin uusiin muotoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Sodassa ollaan, Venäjän masinoimassa hybridisodassa väitti kuka mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän kaksipäinen haaskalintu tuhlaa voimiaan monella levelillä.
Jos Penaa kysytään ovella, niin oven avaava, näkee jo olemuksesta ja hajusta, että voi ilmoittaa muille ”R….ä on ovella”. Takavuosina kurkkivat Karjalassa ikkunoista, mutta nyt röyhkenevät ovelle koputtelemaan.
Sota-aikana kannattaa ampua heti haulikolla oven läpi siekailematta.
Jotenkin Venäjä tuli mieleen kun kävin Intiassa, ojassa makasi spitaaliin visvan syömä mies avuttomana, niin läheisen talon katon harjalla 4 korppikotkaa odotti vuoroaan katse mieheen suunnattuna.
Tilanteen yhdistin Venäjän uhkaan, rinnastus tuli tietysti kyttäävistä korppikotkista, korppikotkien kaljuuntuneissa päissä näin Putinin piirteet.
Ilmoita asiaton viesti
Kerron vielä evakkomiehen kertomuksen sodan alla Karjalassa jouluaattona
Lapset odottivat joulupukkia jännityksellä, ja isä sanoi lapselleen, että katsokaa näkyykö ikkunassa tonttuja liikkeellä tai jopa joulupukkikin.
Lapset katsoi, ja pelästyivät kaikoten ikkunasta, isä ehti vilkaisemaan ikkunaan, ja näki ruman mustasilmäisen r….n piippalakkeineen, joka lähti pakoon. Yö meni vanhemmilta valvomiseksi, ja aamulla seurattiin jalanjälkiä.
On sitä liikuttu ennenkin Venäjältä luvattomissa merkeissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä Pena makaa enterin päällä pankkien sivuilla:
https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000010544467.html
Kysymys, miksi länsi ei vastaa samalla tavalla: Käy kolkuttelemassa ovia, häiritse satelliittipaikannusta, tee verkkohyökkäyksiä ja suunnittele merirajojen siirtelyä? Vai onko se hienovaraisempaa ja niistä ei puhuta?
Ainakin näyttää siltä, että Venäjä on aktiivinen ja länsi vain pyrkii vastailemaan. Aloite on idässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiusantekoa ei vielä ole määritelty sototoimeksi. Ei kai siitä kukaan, meilläkään, ole eri mieltä, että olemme kiusanteon kohteena. ”Lännen” oikeus ja moraali ei salli vastaamaan kiusantekoon, puhumattakoon että lopettaisimme sen voimatoimin. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin alistua ja sallia kiusanteko toteamalla, että sellaista maailma on, sille ei mahda mitään, Amen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiusantekoa ei vielä ole määritelty sototoimeksi. Ei kai siitä kukaan, meilläkään, ole eri mieltä, että olemme kiusanteon kohteena. ”Lännen” oikeus ja moraali ei salli vastaamaan kiusantekoon, puhumattakoon että lopettaisimme sen voimatoimin. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin alistua ja sallia kiusanteko toteamalla, että sellaista maailma on, sille ei mahda mitään, Amen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on niin totta, että se kannattaa kerratakin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ja suomalaiset eivät, todennäköisesti, koskaan pysty tekemään ”pesän selvitystä, lustraatiota, ”totuuskomissiota”… putinin venäjän suhteen. Neuvostoliittokin on vielä puolimatkassa.
Kuinka sujuvasti, ilman merkittävämpää kritiikkiä, ”putin t-paidat” vaihtuivat ”sinikeltaisiin”, enkä tarkoita sinikeltaisilla Ruotsia.
Henkilökohtainen ongelmani on etten nähtävästi ole vielä tarpeeksi vanha ja en ole vielä riittävästi juonut ranskalaista laatuviiniä ja skotlantilaista singlemalttia unohtaakseni Suomen sisäisen venäjä- ja putin-paskan. Monilta se näyttää sujuneen ongelmitta, täällä.
Merkillisesti merkittävä osa pitkäaikaisimmista venäjä- ja putin-kriitikoista on naisia jotka ovat nähneet pluffin läpi ja jotkut ovat maksaneet enemmän tai vähemmän kohtuutonta henkilökohtaista hintaa suoraselkäisyydestään.
Nostan noiden mainitsemiesi rohkeiden naisten rinnalle, oman suosikkini ja kunnioittamani, toimittaja Tuula Malinin https://www.youtube.com/watch?v=lo-bP4bn0wE
Ilmoita asiaton viesti