Putinin renkipojille Natossa luu kurkkuun?

Hesarissa oli tänään mielenkiintoinen uutinen.  Siinä Naton entinen apulaispääsihteeri Stefanie Babst tuo esiin mielenkiintoisen ehdotuksen Suomen ja Ruotsin Nato-solmun aukaisemiseen.  Lainaus artikkelista:

”… Babstin mukaan Naton ei tulisi odottaa Turkin ja Unkarin päätöstä Suomen ja Ruotsin hakemusten ratifioinnista. Babst toivoo, että jäsenyyden jo ratifioineet maat voisivat sopia yhteisesti, että viidennen artiklan mukaiset turvatakuut koskisivat Suomea ja Ruotsia, vaikka jäsenyysprosessi on kesken…Minun ehdotukseni on se, että ei odoteta Erdoganin ja Orbánin heräävän jonakin kauniina päivänä siihen, että nyt on hyvä hetki viedä jäsenyysasia parlamenttiin.  28 ratifioijamaata voisivat ilmoittaa yhdessä paperilla, että me olemme valmiita tarjoamaan Suomelle ja Ruotsille viidennen artiklan mukaiset turvatakuut. Siitähän tässä on kyse”, Babst lisäsi…”

Kannatettava ehdotus Naton ex-virkailijalta!

Nato ei tietenkään voi tehdä asiasta virallista järjestöpäätöstä.  Mutta Nato ei myöskään voi eikä haluakaan sanella, mistä asioista Naton yksittäiset itsenäiset jäsenmaat voivat sopia vapaaehtoisuuden pohjalta keskenään. Ne voivat laatia esimerkiksi 28:n maan yhteisen kirjallisen julkilausuman, jossa sitoutuvat Suomen auttamiseen tarvittaessa myös sotilaallisesti sinä aikana, kun kaksi Putinin renkiä Erdogan ja Orban viivyttävät Suomen ja Ruotsin jäsenyysratifiointejaan.

Tuollainen yhteinen julistus ei olisi mitenkään ristiriidassa Naton viitosartiklan kanssa, mutta lähettäisi yksiselitteisen viestin Kremliin siitä, että noiden kahden omasta vallastaan humaltuneen eurooppalaisen diktaattorikanditaatin tukeminen (rahoittaminen?) kulissien takana ei enää tuo Putinin haluamaa tulosta. Samalla myös Ankaraan ja Budapestiin menisi viesti, että omaa asemaansa ja kansainvälistä uskottavuuttaan läntisen puolustustusliiton jäsenenä ei Turkin eikä myöskään Unkarin enää kannata pilata yhtään enempää, kun nyt on jo pilattu, joten venkoilu Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien ratifioinneissa on syytä lopettaa heti.

Stefanie Babstin ehdotus on siis erittäin hyvä ja vieläpä toteuttamiskelpoinen.  Se, että Turkki ja Unkari ovat jo nyt ajaneet itsensä Naton ulkokehälle, on puhtaasti niiden omaa syytä. Unkaria nyt ei kukaan jäisi suuremmin kaipaamaan sen enempää Natossa kuin EU:ssakaan.  Euroopan Unionia paljon sopivampi unioni Orbanille olisi Suuren Kaalimaan johtama Euraasian Unioni, joten tervemenoa sinne, jos kiinnostaa! Turkki taas on hieman monimutkaisempi tapaus, koska se on pitkäaikaisempi Naton jäsen ja pystyy sotilasstrategisesti kriittisissä Bosporin salmissa kontrolloimaan meriliikennettä Välimereltä Mustalle merelle. Se onkin tärkein syy sille, että Erdoganin vehkeilyä Natossa on tähän asti hyvin pitkälle siedetty. Loputtomiin ei kuitenkaan tulla sietämään.  Puolensa on lopulta kaikkien valittava.  Myös mulkvistien.

Tuo HS-artikkeli löytyy täältä:  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009309044.html

 

 


SeppoLavonen
Sitoutumaton

Eurooppalainen.
Eläkkeellä oleva DI, joka on tehnyt suurimman osan työurastaan Tampereella lääketieteellisten laitteiden turvallisuuteen ja hyväksyntöihin liittyvissä tehtävissä kuten tyyppitestauksissa, kansainvälisessä standardisoinnissa, laitevalmistajien laatujärjestelmien auditoinneissa, alan valmistajien koulutuksessa ja EU-alueella myytävien lääkinnällisten laitteiden CE-sertifioinneissa.
Paatunut 'natottaja' jo 1990-luvulta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu