Veteraaneille ja sote-ja työn sankareille:

Tänään haulauan muistaa ja muistella veteraanejamme sekä Wapun lähetyessä sote-ja muita työn sankareita.
Asun rintamamiestalon tyyppisessä, sotaveteraanin rakentamassa, omakotitalossa.
Pidin paljon tuosta, nyt jo edesmenneestä veteraanista, mutta valitettavasti ehdin tuntea häntä liian lyhyen, hänen terveysongelmiensa sävyttämän ajan.
Erityisesti kaipaan hänen huumorintajuaan.
Kerran pilkkijäällä peräkkäin kävellessämme hän kysäisi kuin ”ohimennen ikätoveriltaan ja aselajiveljeltään”, että milloinkas sinä siellä Korialla olitkaan ja minä innokkaana selittämään RauK-vuottani.
– Ai, minä olin sitten vähän ennen, hän vastasi lakoonisesti ja minulla kesti hetken ennen kuin tajusin hänen huumorivitsinsä-ja vedätyksensä.
Sodasta ja sotimisesta kysyttäessä hän saattoi vastata, että jaa, se oli silloin kun lähdettiin Suur-Suomea tekemään.
Rintama-ja työpalvelusmitalinsa hän oli reittänyt avaimenperiksi.

Oma isäni lähti sotaan vapaaehtoisena. Sen jälkeen Lapinsotaan ja vielä miinoja keräämään-ja purkamaan Lappiin sodan jälkeen.Pioneeri kun oli hänkin.
Tuli omaistenpäivänä Korialle ja kun menin vääpelin toimistolle häntä tervehtimään oli veteraani ympäri kännissä ja Nortit pitkin toimistön lattiaa. Yöpyivät kasarmilla kerrossängyissämme ja oli ilmeisesti pudonnut yläpetiltä, koska äitini kysyi myöhemmin, että oliko siellä sodittu oikeasti, kun mies kotiutui ”sotavammaisena”, täynnä kuhmuja ja mustelmia.
Lomalla käydessäni ”räpsi” asepuvun taskuissa olleita käsiäni, koska se oli kuulemma epäsotilaallista joten äijä oli pakko heittää kauluksesta ketoon, eli tehdä ”isän murha.” Siitä ei seurannut samaa kuin ”Simpauttajassa” ja hän oli myöhemmin ylpeä kun sain reservin ylennyksenä kessun väkäsen.
– Hänelle armeija ja sotareissu oli miehen mitta ja elämän suuri kohokohta.

Lähestyvän Wapun kunniaksi ajattelen myös sote-ja työn sankareita, kuten Krista Kiurua ja Juha Rehulaa, joka jälkimmäinen kaatui kiittämättömien äänestäjien toimesta eduskunnasta, mutta kuntoutui ja päätyi sentään kunnanjohtajaksi.
Juha Rehula ehti antaa kaikkensa res.kapt. Sipilän soten ja maakuntauudistuksen puolesta!

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu