Laki kansanryhmää vastaan kiihottamisesta on korjattava

Vuonna 2011 voimaan tulleen lain kohdan 11 luvun 10 § kiihottamisesta kansanryhmää vastaan olisi muutettava selvempään ja tarkentavampaan muotoon, jotta vältyttäisiin Päivi Räsäsen vuonna 2004 kirjoitetun pamfletin kaltaisilta oikeuslaitostamme kuormittavilta keisseiltä.

Jo ennen Räsäsen keissiä saimme todistaa epäoikeudenmukaisia ratkaisuja, joissa ihmisten etnisellä taustalla oli väliä tuomioita ja syytöksiä langettaessa. Poliitikkojen sanomisten rangaistavuutta arvioitiin muilla tavoin kuin yhdenvertaisesti. Taustalla oli väliä.

Nykyinen laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on liian lavea ja tulkinnanvarainen. Sen ovat osoittaneet eri oikeusasteet ja toimijat, jotka ovat antaneet samalle kirjoitukselle eri tuomiot ja näkemykset.

Kiistanalaista vuonna 2011 voimaan tulleessa laissa on myös se, että luvun 10 § kohta on luvun 11 alla, joka käsittelee sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Jos siis Räsänen mahdollisesti tuomitaan, niin hän on silloin tulkinnan mukaan syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

On sanomattakin selvää, että mukava puhe ei tarvitse lain suojaa. Sen sijaan ikävä, epämiellyttävä ja mahdollisesti toisia loukkaava puhe tarvitsee. Sitä varten meille suodaan sananvapaus, joka kuuluu eurooppalaisen arvopohjan tukipylväisiin. Sitä tukipylvästä ei pidä heikentää.

Sananvapaudella on rajansa. Kaikkea ei pidä suvaita ja siksi tarvitsemme lain kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Lain on kuitenkin oltava mahdollisimman selkeä ja sen on kohdeltava jokaista ihmistä yhdenvertaisesti vakaumukseen, ikään, sukupuoleen tai etniseen taustaan katsomatta. Lain on kohdeltava sanojaa samoin ehdoin kuin se suojelee puheen kohdetta.

Valitettavasti nykyinen laki ja toiminta ei noudata ja täytä näitä ehtoja.  Kaiken lisäksi eriarvoinen kohtelu lisää vain vastakkainasettelua ja on omiaan lisäämään kuilua eri kansanryhmien välille.

SeSo

Kouluttaja, kirjoittaja sekä Lähi-idän ja islamin asiantuntija. Kiinnostuksenkohteitani ovat maahanmuutto, kotouttaminen, islam, yhdenvertaisuus, kansainväliset suhteet, Lähi-itä ja ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Olen koulutukseltani valtiotieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu