Nauttiiko Pekka Haavisto eduskunnan luottamusta?

Manolis Huuki ja Seida Sohrabi.
Manolis Huuki ja Seida Sohrabi.

Joulukuun ensimmäinen viikko on alkanut kummallisissa merkeissä. Jos Antti Rinteen sotkut postikiistassa ovat aiheuttaneet pöyristymistä hallituksen linjasta, niin kulmien pitäisi kohota viimeistään ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnan seurauksena. Ilta-Sanomat julkaisi 2.12.2019 uutisen, jonka mukaan Haavisto olisi painostanut konsulipäällikkö Pasi Tuomista ottamaan poliittiset vastuut al-Holin vankileirin lapsien ja mahdollisten vanhempien palauttamisesta Suomeen konsulikyydillä.

Julkisuuden uutisoinnin mukaan Pekka Haavisto on yrittänyt painostaa asiassa Tuomista, joka sitten syrjäytettiin pestistään ilman perusteluita. Lisäksi eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa ei ole tiedotettu tästä toiminnasta, mikä on huolestuttavaa. Olemme todella pöyristyneitä tästä tavasta toimia.

Ensinnäkin, poliittisten päättäjien tulee toimia julkisesti ja avoimesti sekä seisoa toteuttamansa politiikan takana. Ulkoministerin ei pidä sälyttää poliittisia vastuita virkamiehille – vastuu on viime kädessä poliittisilla päättäjillä. Jos kerta al-Holin leiriltä halutaan tuoda takaisin lapset heidän vanhempiensa kanssa, niin se tulisi tehdä hallituksen julkisella poliittisella päätöksellä. Näin on toimittu mm. Iso-Britanniassa. Näin isot asiat on hoidettava julkisesti ja selkeillä poliittisilla päätöksillä, joihin voi ottaa kantaa.

Toisekseen on kyse arvovalinnoista ja niiden seurauksista. Nämä Syyrian sotatoimialueelle lähteneet henkilöt ovat tehneet päätöksen itsenäisesti ja heidän tulee kantaa siitä itse vastuu. Suomen valtiolla ei ole mitään moraalista velvoitetta auttaa takaisin sellaisia henkilöitä, jotka ovat osallistuneet ja jopa syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin terroristijärjestö Isiksen riveissä. Haluammeko auttaa Suomeen takaisin sellaisia tahoja, jotka mahdollisesti syyllistyvät terroristisiin tekoihin? Toivottavasti vastaus on tähän kielteinen.

Kolmanneksi, Suomen valtiolla on ollut käytäntö, jonka mukaan ulkomaille matkaavia suomalaisia ei auteta takaisin Suomeen, koska jokainen on itse vastuussa valinnoistaan. Tätä käytäntöä on noudatettu johdonmukaisesti ja ainoastaan vuoden 2004 tsunamin yhteydessä silloinen hallitus teki moraalisesti oikean päätöksen kustantaa katastrofialueelle jääneiden suomalaisturistien paluumatkan valtion evakuointilentojen muodossa. Kansalaisilta voisi kysyä, haluavatko he tuoda sotatoimialueelle taistelu- ja tukitehtäviin lähteneet takaisin ja vieläpä valtion piikkiin?

Viimeistään ulkoministeri Haaviston toiminta osoittaa, miten hallituksen arvopohja on hutera. Pekka Haaviston toiminta on vastoin Suomen perustuslakia: ministerin on nautittava eduskunnan luottamusta. Eduskunnan tulee selvittää Pekka Haaviston toimenpiteiden lainmukaisuus ja onko tarvetta esimerkiksi luottamusäänestykselle.

 

Manolis Huuki, Valtiotieteiden kandidaatti

Pohjanmaan Kokoomusnuoret

 

Seida Sohrabi, Valtiotieteiden maisteri

Helsingin Kansallisseura

SeSo

Kouluttaja, kirjoittaja sekä Lähi-idän ja islamin asiantuntija. Kiinnostuksenkohteitani ovat maahanmuutto, kotouttaminen, islam, yhdenvertaisuus, kansainväliset suhteet, Lähi-itä ja ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Olen koulutukseltani valtiotieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu