Työ on parasta maahanmuuttopolitiikkaa

Paljon on taas mediassa puhuttu maahanmuutosta ja maahanmuuttajista. Valitettavasti useissa artikkeleissa on kantasuomalaisia syyttelevä ja maahanmuuttajia uhriuttava sävy. Syyksi nostetaan kaikki muut asiat kuin tosiasiat. Suomeen integroidutaan. Ei toisin päin. Suomalaiseen yhteiskuntaan kiinni pääseminen työn kautta on avain integraatioon.

Miksi me Suomessa puhumme maahanmuuttajista jonkun toimenpiteen kuten kotouttamisen kohteena, eikä aktiivisina itsenäisinä toimijoina? Maahanmuuttajat eivät kaipaa paasaamista ja puolesta selittämistä. He ovat ajattelevia yksilöitä kykyineen ja vastuineen. He eivät ole tilanteensa uhreja, kuten jotkut antavat ymmärtää. Meidän pitää tukea maahanmuuttajia ja auttaa heitä uudessa maassa. Kohtuudella.

Meidän on myös yritettävä puhaltaa yhteen hiileen. Suomen vuoksi. Hädänalaisten auttamisessa on sallittua ajatella myös Suomen etua. Jos sallimme ongelmien kasvaa, luomme pahaa. Huonosta integraatiosta ja vastuuttomuudesta kärsimme me kaikki. Hyssyttelylle ja asioiden valkopesulle ei ole sijaa.

Ongelmat on ratkaistava nyt, eikä kymmenen vuoden päästä.

Suomi on ollut hyvin avokätinen ja reilu tulijoille. Huonoa kotoutumista on virheellistä selittää eriarvoisuudella ja rasismilla. Missä on tulijan oma vastuu ja miksi toiset kotoutuvat paremmin kuin toiset? Maahanmuutossa itsessään ei ole mitään ongelmaa, jos kotoutuminen, kotouttaminen ja työllistyminen toimivat. Hälyttävä huoltosuhde vaatii, että jotain pitää tehdä.

Sosiaaliturvajärjestelmämme on passivoiva – se täytyy korjata. Työn pitää kotouttaa, ei Kelan. Työn täytyy olla aina, kaikille, kannattavampaa kuin työstä kieltäytyminen. Valtion tehtävänä ei ole luoda suoraan uusia työpaikkoja, vaan puitteet työ- ja elinkeinoelämälle. Siksi palkkaverotuksen kuuluisi olla nykyistä reilumpaa.

Mitä enemmän sallimme alueiden eriytymistä, kulttuurin ja uskonnon varjolla tapahtuvaa väkivaltaa ja maahanmuuttajataustaisten lähiöihin pakkautumista, sitä suuremmissa ongelmissa olemme. Harkinnalla ja realismilla tehty kunnan asuntopolitiikka on toimivan maahanmuuttopolitiikan edellytys.

Olemme kiitollisuudenvelassa Suomelle, jolla on kokemuksia sorrosta, köyhyydestä ja ankeudesta. Muistan sen sorron ja rasismin, jota kohtasimme Irakissa. Meistä kurdeista puhuttiin elukoina. Suomessa meistä puhutaan ihmisinä. Saamme samat mahdollisuudet kuin kantaväestö. Olemme etuoikeutettuja. Se mitä jokainen tulija voi tehdä on ottaa vastuuta. Kynnelle kykeneviä tarvitaan. Me emme ole uhreja, vaan ajattelevia ja kyvykkäitä yksilöitä, jotka pystyvät parempaan. Tulijat kyllä skarppaavat, mikäli isäntä vaatii.

Suomalaisten päättäjien olisi syytä katsoa peiliin. Ruotsi on ottanut paljon enemmän humanitaarisia maahanmuuttajia vastaan kuin mitä sen kantokyky ja kokemus kestävät. Meillä ei Suomessa ole varaa tälle ongelmalliselle tielle. Me pystymme kyllä parempaan, mikäli käännämme kurssimme nyt.

 

Seida Sohrabi, VTM

Lähi-idän ja islamin asiantuntija

Kuntavaaliehdokas (kok), Helsinki

SeSo

Kouluttaja, kirjoittaja sekä Lähi-idän ja islamin asiantuntija. Kiinnostuksenkohteitani ovat maahanmuutto, kotouttaminen, islam, yhdenvertaisuus, kansainväliset suhteet, Lähi-itä ja ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Olen koulutukseltani valtiotieteiden maisteri. Olen ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu