Espoon täytyy tehdä laskelma kaksikielisyyden kustannuksista

Suomalaisuuden liiton tekemän selvityksen mukaan hallituksen esittämä kuntauudistus kaksinkertaistaisi kaksikielisten kuntien määrän yli kuuteenkymmeneen. Suomen väestön määrä ei muuttuisi, mutta nykyisen kielilain vuoksi kustannukset kasvaisivat huimasti, vaikka kuntauudistusta on perusteltu säästöillä. Erään uuden suurkunnan muodostaminen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Lestijärvellä, jossa on yksi ruotsinkielinen, kaikkiin kyltteihin on lisättävä ruotsinkieli.

Kielilakia on kaksikielisyydestä määräävien väestönosuuksien suhteen muutettava takaisin vuoden 1922 alkuperäiseen muotoon. Uudeksi kunnan kaksikieliseksi muuttumisen rajaksi on määriteltävä 12 prosentin kielivähemmistö ja yksikieliseksi muuttumisen rajaksi kahdeksan prosentin vähemmistö. Nykyisestä kaksikielisen kunnan 3000 asukkaan vähimmäisrajasta on siirryttävä 12000 asukkaan rajaan.

Kreikalle menee useita miljardeja ja poliisille ei myönnetä edes 40 miljoonan euron lisärahoitusta, mutta kaksikielisyyden alttarille ollaan valmiita uhraamaan. Dragsvikin varuskunnan säilyttämiselle on vain kielipoliittiset syyt, mitkä paljastuivat perussuomalaisten ansiosta.

Espoolaisista oli vuonna 2011 kahdeksan prosenttia ruotsinkielisiä. Käytännössä Espoosta tulisi ehdottamallani kielilain muutoksella tulevaisuudessa virallisesti yksikielinen, mikä antaisi kaupungille merkittäviä säästöjä.

Puolentoista miljoonan asukkaan metropolikunta on viiden miljoonan asukkaan maassa naurettavan suuruudenhullu ajatus. Kuntauudistuksen salattu tavoite on vähintään yhtä naurettava – entistä vahvempi kaksikielisyys, vaikka esimerkiksi espoolaisista yli kymmenen prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia.

Itsenäisen, järkeviin päätöksiin kykenevän Espoon täytyy tehdä laskelma kaksikielisyyden kustannuksista. Tieto on paras lääke ennakkoluuloja vastaan.

 

(Mielipidekirjoitus on julkaistu Länsiväylässä 4.4.2012)

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu