Turun Sanomien toimituksen täytyy kantaa vastuu

Kun luin eduskunta-avustaja Helena Erosen uutisoidun blogikirjoituksen ja Turun Sanomien siitä tekemän uutisen, mieleeni muistui lapsuudessa oppimani Raamatun käsky ”älä anna väärää todistusta lähimmäisestäsi”.

Suomalainen media on seurannut kehityksessään yleismaailmallista linjaa – uutisointi on nopeutunut, viihteellistynyt ja henkilöitynyt. Nettiaikana laatulehdillekin, joihin Turun Sanomat lasken, on merkityksellistä se kuinka usea lukija löytää itsensä nettiuutisen ääreltä.

Turun Sanomat väitti otsikossaan, että ”kansanedustajan avustaja ehdottaa ulkomaalaisille hihamerkkejä”. Perussuomalaisia riepotellaan muutenkin kuin vierasta sikaa ja kun yhdistät siihen ulkomaalaiset ja natsi-Saksan hirmuteot, voiko juuri herkullisempaa uutista kuvitella? Sillä ei ollut väliä, että sokea Reettakin näkee, että kukaan ei vaatinut oikeasti mitään. Asia uutisoitiin vakavasti ja yhdistettiin suoraan asianomaiseen kansanedustajaan. Mahdollisuutta lähdekritiikkiin ei suoraan ollut, sillä Uusi Suomi poisti Erosen kirjoituksen.

Erosen satiirinen kirjoitus oli virhearviointi, kuten hän on itsekin myöntänyt. Virhe se oli ennen kaikkea siksi, että elämme yhteiskunnassa, jossa mikään ei ole pyhää, kaikki on kaupan  ja jokaisesta tehdään joukon heikoin lenkki, mutta meillä on huumorintajua vähemmän kuin saksalaisella insinöörillä. Voi olla, että tämäkin kielikuva pahoittaa ja kiihottaa jo muutaman toimittajan mielen.

Turun Sanomien tarkoitushakuisesta ja vääristellystä uutisesta kaikki alkoi, mutta tokihan muut ymmärsivät, että lähdettä eli blogikirjoitusta ei voi tulkita tuolla tavalla? Valitettavasti toimittajat ovat usein kuin sopulilauma. Riittää että yksi johtaa harhaan, niin muut seuraavat perässä. Sopulikäytös on epäammattimaista ja väärin, mutta jokaisen julkiseen keskusteluun osallistuvan kannattaa ottaa se huomioon.

Journalisti on vastuussa lukijoilleen. Hänen on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin, kun ne on aikaisemmin julkaistu. Hän ei saa käyttää asemaansa väärin. En ole näitä viisaita sanoja keksinyt, vaan Journalistin ohjeet ovat alan itsesääntelyn ja etiikan perusta.

Kaveria ei jätetä. Lause, jota useat suomalaiset pitävät lähes yhdentenätoista käskynä. Mietin pitkään, että miten suhtaudun tähän asiaan. Ei sitä oikeastaan olisi tarvinnut miettiä. Ei ole kuin yksi oikea tapa suhtautua – media on antanut väärän todistuksen lähimmäisestäni, eikä kaveria jätetä.

Uskon, että suomalaiset ovat kyllästyneet tarkoitushakuiseen, vääristelevään ja leimaavan mediaan, oli sitten kyseessä politiikka tai mikä tahansa muu aihepiiri. Turun Sanomat on rikkonut räikeästi Journalistin ohjeita. Toimituksen täytyy kantaa vastuunsa. Vastuu, jota media niin usein poliitikoilta vaatii. Nyt katsotaan, että onko medialla enemmän säädyllisyyttä kuin kreikkalaisella poliitikolla.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu