Perussuomalaiset uskaltaa kasvaa ja kehittyä

Sain Espoossa 357 ihmisen äänen ja luottamuksen, jonka turvin minut valittiin kaupunginvaltuutetuksi. Tulosilta oli täynnä jännitystä, tunnetta, iloa, surua ja haastatteluja. Ainutkertainen kokemus. Kiitän lämpimästi kaikista äänistä. Haluan kiittää myös vaimoani sekä hienoa ja pyyteettömästi puurtanutta tukiryhmääni – kiitos Sakari, Nico, Jyrki ja Jani!

Kova kampanjatyö palkittiin, mutta tästä työ varsinaisesti vasta alkaa. Olin ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa. Kaupunginvaltuutetun paikka on ensimmäinen, jossa toimin kansan luottamuksella. Vastuu on otettava vakavasti. Toimin ennen vaaleja antamieni lupausten mukaisesti. En ole täydellinen, mutta teen parhaani, että täytän minuun kohdistetut odotukset.

Luin Helsingin Sanomista Espoon valtuutettujen
asuinpaikkoja ja huomasin, että olen ainoa valtuutettu Niipperistä ja
todennäköisesti Espoon pohjoisimpana asuva valtuutettu. HS ei tosin jälkimmäistä kertonut. Etelän metia pimittää taas tietoja pohjoisen karpaaseista. HS:n arvokartan
mukaan olen konservatiivisin valtuutettu. Nyt ymmärrän miksi
mielipiteitäni on väitetty äärimmäisiksi.

Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen. Puolueen tulos ei ollut valtakunnallisesti tai Espoossa se mitä odotin. Rehelliselle suomalaiselle miehelle ei tuota vaikeuksia sanoa sitä ääneen. Jotta voimme olla vahvempia seuraavalla kerralla, on syytä pohtia, että mitkä tekijät tulokseen johtivat.

 

Saatuun tulokseen on kolme merkittävää syytä:

1. Heikko äänestysaktiivisuus

2. Selkeän vaihtoehdon puute hallituksen kuntaesityksille tai sen vaihtoehdon epäselvä esittäminen

3. Muita pienempi ehdokasmäärä

 

Äänestysaktiivisuus putosi Espoossa viime kuntavaaleista 3,3 prosenttia. Se vaikutti eniten meidän ja demareiden tulokseen. Esimerkiksi Kokoomuksen ja RKP:n kannattajat käyvät äänestämässä satoi tai paistoi, oli lama tai nousukausi, Haglund tai Enestam. Meillä ja demareilla on merkittävä määrä äänestäjiä, jotka eivät välttämättä lähde äänestämään ellei heille osoita syytä, että miksi kannattaa äänestää.

Siitä pääsemmekin toiseen päätelmääni. Perussuomalaiset on kehittynyt organisaation ja poliittisten kykyjensä osalta hurjasti sinä aikana, kun olen ollut mukana. Kuten urheiluvalmentajilla on tapana sanoa, eteenpäin on menty. Ei silti riittävästi. Emme kyenneet esittämään selkeää vaihtoehtoa hallituksen linjauksille.

Keskustan äänestäjät mitä ilmeisimmin kokivat, että heidän puolueensa pystyi. Keskustan kotikunta-maakunta-malli saattoi olla Paras-hanke uusissa hepenissä, mutta se ei merkitse tavalliselle äänestäjälle mitään. Tavalliselle äänestäjälle merkitsi vain se, että televisioväittelyssä puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi, että heillä on tällainen malli, ts. vaihtoehto. Mallin sisällöllä ei oikeastaan ollut väliä. Vain sillä, että vaihtoehto oli olemassa.

Perussuomalaisten näkemys on että Suomen kuntakenttä kaipaa uudistuksia, mutta emme kannata pakkoliitoksia ja suuruuden ekonomiaa, joita katson hallituksen ajavan. Tämä näkemys ei selvästikään riittänyt äänestäjille, sillä muutoin äänestysprosentti olisi noussut aiemmasta, kuten viime eduskuntavaaleissa. Asiakas on aina oikeassa. Tuotteessa täytyy olla jotain kehitettävää, jos se ei mene kaupaksi. Kyllä kansa tietää.

Perussuomalaisilla oli yli 4400 ehdokasta, joka vastasi 12,2 prosenttia kaikkien puolueiden ja listojen valtakunnallisesta ehdokasmäärästä. Perussuomalaiset sai 12,3 prosenttia äänistä.

On päivänselvää, että vuoden 2016 kuntavaaleissa Perussuomalaisten täytyy jälleen kasvattaa ehdokasmäärää merkittävästi. Olisi ollut hienoa saada näihin kuntavaaleihin ehdokkaita saman verran kuin Kokoomus, SDP tai Keskusta, mutta lähtötaso huomioiden se ei ollut mahdollista.

Suomen Perusta -ajatuspajan perustaminen on oikeansuuntainen päätös, jolla vahvistetaan tiedollista osaamista. Sain kunnian toimia sen hallituksen jäsenenä. Perussuomalaisen puolueen, nuorten ja naisten täytyy käyttää seuraava vaaliton vuosi organisaation kehittämiseen. Tuleen ei auta jäädä makaamaan.

Pohdinnasta ja organisaation kehittämistarpeista huolimatta on muistettava, että rima oli eduskuntavaalijytkyn myötä asetettu ihmisten mielissä korkealle. Niin korkealle, että ehkä mikään ei olisi riittänyt.

Perussuomalaisilta vaaditaan enemmän kuin muilta.

Kuntavaalituloksen vertaaminen
eduskuntavaalitulokseen on kuin laittaisi 100 metrin juoksun
maailmanennätysmiehen radalle aidat ja kommentoisi sitten, että olet yli
neljä sekuntia hitaampi kuin viimeksi, oletko nyt pettynyt?

Demarit menettivät vuoden 2008 kuntavaaleissa
2,9 prosenttia kannatuksestaan ja jäivät 21,23 prosenttiin. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen
kutsui sitä torjuntavoitoksi. Nyt demarit tekivät puoluehistoriansa
surkeimman tuloksen ja saivat 19,6 prosenttia. Urpilaisen puheista
välittyi, että tulosta pidettiin torjuntavoittona. Urpilainen onkin
osoittautunut todelliseksi voiton torjujamiseksi häviämällä kaikki
johtamansa vaalit.

Milloin demarit torjuvat Urpilaisen?

Perussuomalaiset on kolmen viime vuoden aikana
saanut historiansa parhaimman tuloksen niin eduskuntavaaleissa,
kunnallisvaaleissa, europarlamenttivaaleissa kuin myös
presidentinvaaleissa. Median reaktio on, että ”äänestäjät hylkäsivät! Jytky suli!”

Äänestäjät eivät ole hylänneet. Jytky ei ole sulanut.

Vuoden 2008
kuntavaaleihin verrattuna Kokoomus menetti 285 paikkaa, SDP menetti 337
paikkaa ja Keskusta menetti 440 paikkaa. Perussuomalaiset saivat 752
lisäpaikkaa.

Perussuomalaisilla on nyt 1195 kunnan- ja kaupunginvaltuutettua.

Teemme joka päivä eduskunnassa ja valtuustoissa työtä suomalaisten hyväksi.

Perussuomalaisuuteen täytyy kuulua kyky myöntää, kun on kehityttävä ihmisenä ja luottamustehtävässään poliitikkona. En usko, että suomalaiset pitävät tällaista myöntämistä heikkoutena. Päinvastoin. Ryhmä on niin vahva, että uskaltaa kasvaa ja kehittyä.

Perussuomalaisten on kehityttävä entistä paremmiksi kansan edustajiksi. Kyllä kansa kehityksen huomaa ja sen aikanaan palkitsee.

Tehdään se yhdessä ja hyvässä hengessä. Kaveria ei jätetä.

Perussuomalaisilla
on vakaa tavoite – eurovaaleissa 2014 tarjoamme suomalaisille vahvan
EU-kriittisen vaihtoehdon ja olemme eurovaaleissa Suomen suurin puolue.

Perussuomalaiset on juurtunut suomalaiseen politiikkaan. Nyt on aika lunastaa kansan antama luottamus.

 

Ps. Viikonloppuna pidetään Tampereella Perussuomalaisten Nuorten syyskokous, jonka yhteydessä on sunnuntaina Teekutsut-seminaari, jossa käsitellään Yhdysvaltain presidentinvaaleja muun muassa dosentti Markku Ruotsilan johdolla. Tilaisuus on yleisölle avoin. Tervetuloa!

 

edit: Tarkastuslaskennassa saimme Espoossa kymmenennen paikan ja nousimme jaetulle kolmannelle sijalle demareiden kanssa. Jytky elää ja voi hyvin.

simonelo

Kahden pojan isä. Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Vapaata markkinataloutta kannattava tolkun oikeistokonservatiivi. Autoilija. Videopelaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu