Kotiäitien- ja isien tekemä kasvatustyö säästää yhteiskunnan varoja

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoo haluavansa ”kotiäidit töihin” ja kokoomustaustainen Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Vesa Rantahalvari vaatii kotihoidontuen leikkaamista. Kun myös muistaa Kokoomusnuorten entisen varapuheenjohtajan Saul Schubakin vaatimuksen lapsilisän poistamisesta, on selvää, että Kokoomus haluaa muuttaa suomalaisen perhepolitiikan painopistettä kotihoidosta päivähoitoon.

”Särähtää pahasti korvaan, kun pääministeri haluaa kotiäidit töihin. Jää vaikutelma, että kotona tehtävä kasvatustyö ei ole Kataisen mielestä oikeaa työtä,” Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo kummeksuu.

Perhepolitiikan lähtökohtana ei saa olla lasta hoitavan vanhemman mahdollisimman nopea työelämään siirtyminen, vaan perheen ja yhteiskunnan kokonaisetu. Perussuomalaiset Nuoret kannattaa osa-aikatyön parempaa mahdollistamista, mutta se vaatii valtion toimien lisäksi myös yrityksiltä joustovaraa. Osa-aikatyötä on tarjolla vain vähän ja se on usein heikosti palkattua.

”Oikeistopuolueena esiintyvä Kokoomus haluaa sysätä perheiden jälkikasvun valtion hoidettavaksi, mikä on perinteisesti vasemmistolainen ajatus. Omin voimin kasvattava perhe on holhoavan sosialistin painajainen,” puheenjohtaja Elo toteaa.

Arvostamme kotiäitien- ja isien yhteiskunnallisesti arvokasta kasvatustyötä. Katsomme, että kotihoito ensijaisena hoitomuotona on perheen ja yhteiskunnan etu. Valtion maksama kotihoidontuki on 327 euroa kuukaudessa, jonka päälle tulee yleensä kuntalisä. Taloussanomien vuonna 2010 teettämän selvityksen mukaan lapsen kunnallisen kokopäivähoidon todellinen hinta on keskimäärin 990 euroa kuukaudessa.

Esimerkiksi Espoossa kustannus on keskimäärin 1176 euroa kuukaudessa. Tästä perheen katettavaksi jää korkeintaan 250 euroa. Käytännössä päivähoitomaksuilla katetaan esimerkiksi Espoossa vain reilu kymmenys päivähoidon kokonaiskuluista, sillä maksua suoritetaan maksukyvyn mukaan.

Kotihoidontuen perinteinen ja kannatettava ajatus on ollut, että lasta voi halutessaan hoitaa kotona kolmevuotiaaksi asti. Pienen lapsen päivähoito on kalliimpaa, sillä alle kolmivuotias tarvitsee paljon enemmän aikuista kuin leikki-ikäinen. Kotihoito säästää yhteiskunnan varoja, ja tarjoaa luontevasti lapsen kehitykselle elintärkeän pysyvän hoitajasuhteen.

 

(Perussuomalaisten Nuorten hallituksen kannanotto)

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu