Suomi hivutetaan pikku hiljaa liittovaltioon

Euroalue on kymmenen vuoden olemassaolon jälkeen vakavien ongelmien keskellä. Kreikan, Espanjan ja Portugalin velkatilanne on niin lohduton, että niiden ongelmien ratkaisemiseksi niiden on suositeltu eroavan euroalueesta, jolloin ne voisivat devalvoida ja saada taloutensa uuteen kasvuun. Näin vaadin Kreikan tekevän kirjoituksessani jo kaksi vuotta sitten.

Useiden poliitikkojen unelma yhteisestä Euroopasta kieltää kuitenkin tunnustamasta tosiasioita ja hajottamasta euroaluetta. Kävin vähän aikaa sitten viikon reissulla Yhdysvaltain länsirannikolla, josta katsottuna Euroopan ongelmat tuntuivat kovin kaukaisilta. Yhdysvalloilla on omat ongelmansa, mutta jos liittovaltion malli halutaan ottaa sieltä, mennään metsään ja pahasti.

Yhdysvaltoihin liittovaltio on juurtunut luonnolliseksi osaksi perusamerikkalaisten elämää – Euroopassa liittovaltio olisi peruseurooppalaisten arjesta irrallinen, eliitin ajama valtapoliittinen hanke. Kalifornialaisella on enemmän yhteistä coloradolaisen kanssa kuin suomalaisella on kreikkalaisen kanssa. Saksa ja Ranska eivät historian saatossa kyenneet valloittamaan Eurooppaa sodan korppikotkalla, joten nyt yritetään rauhankyyhkyn siivin.

Useat talousviisaat pitävät ainoina jäljellä olevina vaihtoehtoina juuri hajottaa euroalue tai muodostaa siitä liittovaltio, jonka kanssa samaan pakettiin kuuluisivat yhteinen velka eurobondeilla, yhteiset talletussuojat ja olemassaolevien velkojen yhteisvastuullistaminen.

Perussuomalaiset ovat oikeutetusti syyttäneet muita puolueita kaksilla rattailla ajamisesta ja vaatineet niitä paljastamaan korttinsa liittovaltiokehityksessa. Ilahduttavasti Vihreiden nuorisojärjestö ViNO aloitti kaapista tulon ilmoittamalla haluavansa EU:sta liittovaltion. Perusteena kannalleen järjestön puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi, että ”vahva liittovaltio pystyy puuttumaan esimerkiksi ympäristö- ja ihmisoikeusongelmiin tehokkaammin kuin yksittäinen jäsenmaa”.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson on painottanut että on tärkeää tietää, millainen Euroopan liittovaltio on kyseessä. Andersson myöntää kannattavansa ”sosialistista liittovaltiota”. Vasemmisto haluaa levittää liittovaltiolla sosialismia. Vihreitä pidetään milloin Kokoomuksen puisto-osastona, milloin entisten taistolaisten majapaikkana. Haluavatko myös vihreät nuoret sosialistisen liittovaltion?

Lokakuussa europarlamentissa äänestettiin mietinnöstä nimeltä “EU:n sisäisen solidaarisuuden lisäämisestä turvapaikka-asioissa”. Siinä haluttiin muun muassa tutkia yhteisen vastuunjakomekanismin luomista ja turvapaikkahakemusten yhteiskäsittelyn mahdollisuutta. Onko EU:n yhteisen maahanmuuttopolitiikan luominen niitä ”ihmisoikeusasioita”, joita vihreät nuoret haluavat liittovaltiolla edistää?

Voimansa tunnossa vihreät nuoret asettivat liittovaltiolle ehdon, joka on ”demokraattisempi päätöksenteko”. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho on istunut parlamentissa puolisentoista vuotta. Sinä aikana hän on valiokunnissa ja täysistunnossa äänestänyt yli kymmenen tuhatta kertaa.

Terhon mukaan ”useimmissa europarlamentin ryhmissä mepeille jaetaan valmiit äänestyslistat, jotka noudattavat ryhmän yhteistä linjaa. Äänestystilanteessa vielä ryhmän ’piiskuri’ näyttää jokaisen äänestyksen kohdalla peukaloa ylös tai alas sen mukaan, tuleeko ryhmän äänestää puolesta vai vastaan. Mepin ei siis välttämättä tarvitse edes käydä listaa läpi, eikä siis tietää äänestämästään asiasta yhtään mitään.”

Vihreillä on kova savotta edesssään, jos kuvittelevat EU-mammutin liittovaltion kykenevän vielä demokratiaan sellaisena kuin me suomalaiset sen käsitämme. EU:n demokratian kehittämisestä on puhuttu siitä lähtien kun Suomi siihen liittyi. Tulokset puhuvat puolestaan.

Euroopan liittovaltiolla on nyt monta rakentajaa. Ympäri Eurooppaa on vähintään rivien välistä tullut esille vallan keskittämiseen perinteisesti mieltyneiden uusliberalistien ja sosialistien kiinnostus viedä federalistien vuosikymmeniä vanha unelma päätepisteeseensä. Kuten ViNO:n julkilausumasta näemme, haluavat nyt myös vihreät työntää oman lusikkansa soppaan.

Uusliberalistit haluavat mitä ilmeisimmin luoda monikansallisille yrityksille ennustettavamman toimintaympäristön eli suomeksi sanottuna suuremmat voitot. Sosialistit taas haluavat parantaa ammattijärjestöjen asemaa ja nyt vihreät haluavat vielä tuoda mukaan ihmisoikeudet ja ilmastonmuutoksen vastustamisen.

Jos uusliberalistit, sosialistit ja vihreät onnistuisivatkin saamaan liittovaltion muodostettua, tulisi liittovaltion poliittinen suuntaa määritellä demokraattisesti. Itse asiassa Euroopan liittovaltion kohdalla ei ole varmuutta siitäkään perustavaa laatua olevasta kysymyksestä kuin että olisiko liittovaltio demokraattinen.

Uskonnollisella vimmalla halutaan luoda keskusjohtoinen jättiläinen riippumatta siitä, millainen se on. Liittovaltiota muodostetaan nyt haavekuvien ja maailmanparantamisen varaan välittämättä todellisuudesta.

Kukaan ei voi taata hyvää tarkoittavalle vihernuorisolle, että mahdollinen liittovaltio olisi heidän ihanteidensa kaltainen. Yhtä hyvin tai jopa ennemmin se voisi olla jotain aivan muuta. Ehkä liittovaltio keskittyisi ilmastonmuutoksen torjumiseen yhtä kovalla tarmolla kuin se jo olemassa oleva Pohjois-Amerikan liittovaltio tai äärimmäisen keskusjohtoinen Kiina, ex-maolainen José Manuel Barroson suosikkimaa.

Europarlamentti hyväksyi marraskuun lopulla äänin 482-160 mietinnön “Kohti todellista talous- ja rahaliittoa“, jossa poikkeuksellisen avoimesti vaaditaan liittovaltiomalliin siirtymistä. Mietinnön on laatinut unionin korkein eliitti: Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, komission puheenjohtaja, euroryhmän puheenjohtaja ja EKP:n pääjohtaja.

Sampo Terhon blogista kaivettuna alla muutama lainaus raportin linjauksista (kohdista AC, AE, T):

“Euroopan yhdentyminen on ilman pienintäkään epäilystä peruuttamaton ja etenevä prosessi”

“hallitusten välinen menetelmä on saavuttanut rajansa eikä se sovellu hyvin demokraattiseen ja tehokkaaseen päätöksentekoon 2000-luvulla […] olisi siirryttävä todelliseen EU:n liittovaltioon”

“kaikki koko talous- ja rahaliiton, mukaan luettuna euroalueen jäsenyyden peruuttamattomuus, ja unionin yhteisen rahan tulevaisuutta koskevat epäilyt ovat perusteettomia, koska vahva unioni on kaikkien kansalaisten etujen mukainen”

Kuten Terho on todennut, käy selväksi että arvostelua paheksutaan, virallisen tiedotuksen halutaan olevan yksinomaan myönteistä, keskusvallan sääntöjen vastainen toiminta pyhitetään tarvittaessa, mutta samaan aikaan jäsenmailta edellytetään ehdotonta kuuliaisuutta.

Keskustelua liittovaltiokehityksestä ei käydä mediassa eikä siitä pidä ääntä muut suomalaiset puolueet. Kaikki muut puolueet paitsi Perussuomalaiset kuuluvat liittovaltiokehitystä kannattaviin parlamenttiryhmiin. Jopa Keskusta, joka kotimaassa haluaa nykyään näyttäytyä EU-kriittisenä.

Suomi hivutetaan liittovaltioon pikku hiljaa ilman, että kansalaiset voivat vaikuttaa asiaan. Eurovaaleissa viimeistään on aika näyttää eliitille, että Suomen itsenäisyys ei ole kauppatavaraa sen paremmin uusliberaaleille kuin sosialistisille unelmille.

Suomalaiset eivät ole kansanäänestyksessä hyväksyneet EU:n muodostumista liittovaltioksi. Jäsenmaissa kautta Euroopan täytyy vaatia uusia EU-kansanäänestyksiä. On todellisen keskustelun aika – antaa kansan päättää.

 

Ps. Toivotan kaikille oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta.

simonelo

Kahden pojan isä. Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Vapaata markkinataloutta kannattava tolkun oikeistokonservatiivi. Autoilija. Videopelaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu