Eurosikaa säkissä

Mitä saa, kun äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa keskustaa? Saattaa saada Olli Rehnin linjan. Tai saattaa saada Paavo Väyrysen linjan. Tai jotain näiden äärinäkemysten väliltä.

Yhtä kaikki, ääni menee joka tapauksessa kolmen eri linjan ryhmälle, Euroopan liberaalidemokraateille (ALDE). Keskustan entinen ministeri, kansanedustaja Paula Lehtomäki ilmaisi asian hyvin Perussuomalaisten Nuorten EU-seminaarissa (30.11.2013): ”ALDEssa painetaan samanaikaisesti kolmea eri äänestysnappia”.

Rehnin ja Väyrysen linjat ovat törmäyskurssilla sekä europolitiikassa että suhteessa ALDE:en. Olli Rehn tavoittelee ALDEn kärkiehdokkuutta ja on yksi tunnetuimmista nykyisen europolitiikan puolestapuhujista. Väyrynen puolestaan vastustaa jykevästi nykyistä europolitiikkaa (Rehnin linjaa) ja haikailee irtautumista omien sanojensa mukaan yltiöliberaalista ja hyvin liittovaltiohenkisestä ALDE:sta.

Mitä tulee keskustan linjaan suhteessa ALDE:een, Väyrynen toteaa mm. Ylelle (5.6.2013) näin: ”ALDE on federalistinen, ultraliberaali ja aika kaukana henkisesti sekä aatteellisesti keskustan ajatuksista.” Rehnin mukaan ALDE:n vaaliohjelma heijastelee nyt keskustalaisia näkemyksiä (Suomenmaa 2.12.2013).

Poliittisen kuluttajansuojan kannalta on tärkeää, että keskusta valitsee joko Rehnin tai Väyrysen linjan ja kertoo suhtautumisestaan ALDE-ryhmässä harjoitettavaan politiikkaan suomalaisille äänestäjille.

Vihreät ja perussuomalaiset ovat monesta asiasta eri mieltä, mutta molemmilla puolueilla on sentään selkeä linja eurovaaleissa. Demokratian kannalta on hyvä asia, että on erilaisia poliittisia vaihtoehtoja. Rehnillä ja Väyrysellä on oikeus näkemyksiinsä, mutta ihmettelemme keskustan äänestäjille tarjoamaa eurosikaa säkissä.

 

Touko Aalto

Vihreiden varapuheenjohtaja

Jyväskylä

 

Simon Elo

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja

Espoo

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu