Keskustan tunarikolmikko

Urhous on nykyään Keskustasta kaukana. Joitakin vuosia sitten Matti Vanhanen oli vain yksi politiikan työmyyristä, kunnes hän yllättäen nousi pääministeriksi. Kukaan ei enää kehtaa väittää Vanhasta harmaaksi ja värittömäksi, mutta johtui se sitten johtajan yksityiselämästä tai ei, Keskustan kannatus on laskenut kaikissa vaaleissa hänen nousunsa jälkeen. Sitä ja puolueen huonontunutta imagoa ei voi kuitenkaan sälyttää vain hänen harteilleen.

Kulissien takana

Jokaisen johtajan takana on kopla luotettuja miehiä, ja Vanhasella ne ovat puoluesihteeri Jarmo Korhonen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli. ”Saatanan tunarit,” olisi Urho Kekkosen luonnehdinta kaksikosta.

Elämme vuoden 2007 vaalirahakohun jälkimainingeissa. MTV3 on saanut käsiinsä muistion, joka osoittaa että Nova Group rahoitti puoluetta kerrottua selvästi suuremmalla summalla. Yhtiö antoi eduskuntavaalivuonna 2007 noin 125 000 euroa Menestyvä Suomi ry:lle, joka on Keskustan samana vuonna perustettu varainhankintayhdistys.

Rahaa yhdistys olisi Korhosen mukaan kerännyt yhteensä noin puoli miljoonaa euroa. Rahoilla maksettiin muun muassa Vanhasen ja muiden puolueen kärkipoliitikoiden mainontaa.

Samainen Nova Group oli lahjoittanut vaalirahoitusyhdistys Kehittyvien maakuntien Suomi ry:lle 145 000 euroa. Rahoittamisessa ei sinänsä ole mitään laitonta tai moraalitonta, mutta useat kansanedustajat jättivät tukensa ilmoittamatta. Herää kysymys, että miksi? Menestyvä Suomi -yhdistys mainitaan vain Risto Aution tiedoissa.

Keskusta Korhosen suulla kielsi aluksi kaikki yhteydet Novaan, mutta myöhemmin myönsi, että yhdistys perustettiin keskustan puoluetoimistossa ja että perustamisasiakirjat laati puolueen yhteyspäällikkö Lasse Kontiola Korhosen pyynnöstä. Kontiolalla oli myös tilinkäyttöoikeus KMS:n tileihin.

Pelurit

 Bisneksen ja politiikan epäpyhä allianssi

Nova Groupilla, KMS:llä ja Menestyvällä Suomella on yhteys Novan toimitusjohtajaan Tapani Yli-Saunamäkeen, joka ideoi KMS:n. Muita paljastuneita bisnesvaikuttaja ovat Maskun omistaja Toivo Sukari ja Tokmannin omistaja Kyösti Kakkonen.

Aiemmin Vanhanen oli näyttävästi tukenut Sukarin Ideapark-hanketta Vihtiin ja liputtanut sen puolesta, että Kakkonen saisi vuorineuvoksen arvonimen.

Tilanne on kuin suoraan Iso-Britannian sisäpolitiikasta, joka sekään ei välttynyt kohulta. Kuten Uusi Suomi kirjoittaa, ”Labour on suosinut arvonimitysten listalla niitä miljonäärejä, jotka ovat antaneet sille reilusti rahaa. Labourin rahoittaja, kiinteistömiljonääri Sir David Garrad palkittiin arvonimellä vuonna 2003, kun hän oli jakanut Labourille avokätisesti tukea.

Miten kommentoi Vanhanen? Hän ei kuulemma tiennyt asiasta. Eipä hän kyllä tiennyt aiemmassakaan kohussa KSM:n hänen tililleen pistämästä 10 000 eurosta, ennen kuin muisti alkoi kummasti virkistyä. Sitä se ahneus teettää. Kenties muisti taas alkaa ajan myötä toimia.

Vanhanen tiesi tilanteen, mutta pelin henkeen kuuluu, että se kiistetään viimeiseen asti. Suomen pääministerin tilille voi laittaa kymmeniä tuhansia euroja ilman, että hänellä on asiasta ”mitään hajua”. Eikö korruption perinteisin muoto ole kultainen kädenpuristus, jolloin ei kysellä turhia siitä, mistä hyvästä rahat ovat? Kummatkin osapuolet kun tietävät sen vallan hyvin ilmankin. Se on todennäköisin vaihtoehto, kun ottaa huomioon sen miten Vanhanen on rahoittajien hankkeita tukenut.

Tarkkaa laskelmointia

Kysymys kuuluukin, että miksi kiinteistöpalvelukonserni rahoittaisi juuri Keskustan toimintaa? Syy lienee se, että maaseudulla vahvan puolueen edustajat ovat olleet tärkeässä asemassa, kun on päätetty lähiseutujen kaavoituksesta (Vihdin Ideapark). Ei liene sattumaa sekään, että nimenomaan Nova Group hoiti Sukarin ja Kakkosen liiketonttien hankintaa.

Ei tämä touhu kovin suurta päättelykykyä vaadi. Monet Novan johtajat kuten Arto Merisalo, Pauli Hakala, Erkki Pursiainen ja Erkki O. Auranen ovat joutuneet aiemmissa liiketoimissaan toistuviin vaikeuksiin poliisin ja verottajan kanssa. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan kiinteistökehitysyhtiö Nova Groupin johto elää luksuselämää yhtiön velkojien kustannuksella, järjestäen muun muassa Kokoomuksen Ilkka Kanervan syntymäpäiväjuhlat. Sattumaako?

Samaan aikaan Masku jättää myyjänsä ilman palkankorotuksia ja verottaja hakee Nova Groupia konkurssiin. Kyllä se on hienoa, kun palkansaajia voidaan polkea ilman että nämä tajuavat penätä oikeuksiaan vaaleissa tai julkisuudessa.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu