Yhdysvallat on leimallisesti uskonnollinen maa

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että ateismin suosio on kasvanut Yhdysvalloissa. Se todennäköisesti pitää paikkansa, kuten varmaan kaikissa muissakin länsimaissa, mutta muuten tutkimuksen uutisointi ontuu.

Lähteenä käytetyn Trinity Collegen tutkimuksen mukaan 15 prosenttia ilmoitti, että ei kuulu uskontokuntaan, on ateisti tai agnostikko. Näin ollen Helsingin Sanomat virheellisesti kirjoittaa, että tämä 15 prosenttia koostuisi vain ateisteista. Uskontokuntaan kuulumaton tai agnostikko ei ole ateisti. Tämä ero on otettava huomioon, mikä myös tutkimuksessa tehtiin.

Helsingin Sanomat myös jättää kertomatta, että saman tutkimuksen mukaan uskonnottomien määrä on kasvanut selvästi vähemmän nyt kuin 1990-luvulla. Mainitsematta jää myös, että edelleen merkittävä määrä, 70 prosenttia, uskoo Jumalaan. Lisäksi 34 prosenttia määrittelee itsensä  uudestisyntyneeksi tai evankeliseksi kristityksi.

Loppupäätelmä siis on, että 1990-luvulta uskonnottomien tai uskontokuntiin kuulumattomien määrä todella on kasvanut, mutta uskonto säilynyt merkittävänä tekijänä ja uskonnottomuuden kasvuvauhti on hiipunut selvästi. Uskonnottomuuden lisääntymisestä ei voi vetää suoraa suhdetta ateismiin, kuten Helsingin Sanomat tekee.

Pew Forumin vuonna 2007 tekemässä tutkimuksessa vain 1,6 prosenttia amerikkalaisista ilmoitti olevansa ateisteja. Uskonnottomia olivat myös agnostikot (2,4 prosenttia) ja maallistuneet (6,3 prosenttia). Tässä tutkimuksessa ilmeni myös ryhmä uskonnollisesti sitoutumattomat (5,8 prosenttia), jotka luonnehtivat uskontoa ”enemmän tai vähemmän tärkeäksi” elämässään. He eivät vain kuulu mihinkään uskontokuntaan.

Kristinusko on ja todennäköisesti säilyy vielä pitkään tärkeänä elämänalueena sekä yksityisessä että julkisessa Yhdysvalloissa. Suosittelen luettavaksi Markku Ruotsilan teosta Yhdysvaltain kristillinen oikeisto, joka kuvaa erinomaisesti yhdestä näkökulmasta maan uskonnollista tilannetta.

Yhdysvalloista ei saa tehtyä Eurooppaa, halusi vanha mantere sitä sitten kuinka paljon tahansa.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu