Aggressiivinen kerjääminen vaatii vastatoimia

Kaikki Suomen suurissa kaupungeissa talsineet ovat viime vuosina törmänneet katukerjäämiseen, joka ei ole vuosikymmeniin kuulunut yhteiskuntaamme.

Asialla ovat kyllä ulkomaalaiset, lähinnä Romaniasta tulleet romanit, joiden olot kotimaassa ovat huonot. Silti on ihmeteltävä, miten heillä sitten on varaa tulla kauas pohjolaan asti?

Aluksi kerjääminen oli tavallaan rauhanomaista. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut.  Olen itse henkilökohtaisesti kokenut, kuinka rahattani jäävä kerjäläinen tönäisee minua ohikulkiessaan. Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusenkin mukaan kerjäläiset ovat aiempaa aggressiivisempia.

Päivän Ilta-Sanomat kertoo uusimmasta ideasta, joka tapahtui Helsingin Sörnäisissä – heitetään liikennevaloihin pysähtyneen auton tuulilasiin kuravettä, ja tarjoudutaan sitten pesemään se maksua vastaan puhtaaksi. Minun maailmassani moisesta tempusta ei saa kiitosta, vaan vain ärräpäitä. Poliisi on onneksi sakottanut tällaisia tekoja.

Taannoin Pajunen esitti kerjäämisen kieltämistä. Kerjäläisistä kirjan kirjoittanut toimittaja Kimmo Oksanen vastusti ajatusta sanoen, että ”he ryhtyvät ehkä tekemään jotakin vilunkia ansaitakseen rahaa”.

Kerjäämistä ei ole kielletty, mutta vilunkia tehdään jo. Jotain täytyisi siis tehdä, sillä rahan antaminen kerjäläiselle vain lisää ongelmaa.

Pajunen on esittänyt rikesakkojen antamista kerjäämisestä ja mahdollisesti puistoisäntiä valvomaan asiaa. Ajatus on oikean suuntainen, sillä suomalaiseen oikeustajuun ja yhteiskuntaan ei sovi kerjääminen tulonlähteenä.

Suomalaiset arvostavat rehellistä työntekoa, mitä odotetaan myös tänne tulevilta ulkomaalaisilta. Vähävaraisille ja syrjäytyneille meillä on omat tukikanavamme kuten sosiaaliturva. Meidän ajatteluumme ei sovi se, että useimmat näistä ihmisistä tulevat tänne nimenomaan kerjäämään, eivät hakemaan työtä.

”Kerjääminen ja kaupustelu kielletty” julistivat kyltit kerrostaloissa vielä pitkälle 1900-luvun lopulle. Niille taitaisi olla jälleen tarvetta, kun toivon että Pajusen alulle laittamat ajatukset nousevat suurempaan keskusteluun.

Voimme aloittaa kansallisella tasolla, mutta viimekädessä vaaditaan Euroopan unionin laajuista lainsäädäntöä.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu