Mitä Israelin ja Hamasin täytyy tehdä?

Jalkapallon maailmanmestaruuskisat alkoivat 12. kesäkuuta. Siitä lähtien Gazan kaistalta on ammuttu Israeliin yli 1000 rakettia, joiden maksimikantama on 160 kilometriä. Raketin kantama-alue kattaa noin 70 prosenttia Israelista, joka on vain suurinpiirtein Uudenmaan maakunnan kokoinen alue, jolla asuu yli 8 miljoonaa ihmistä.

Gazan kaista on hieman Espoota suurempi alue, jolla asuu noin 1,6 miljoonaa ihmistä. Sitä hallitsee islamistijärjestö Hamas, joka on EU:n, Yhdysvaltain, Kanadan, Japanin, Jordanian ja Egyptin mukaan terroristijärjestö. Järjestöä tukee vahvasti Iran ja Egyptin syrjäytetty sisarjärjestö Muslimiveljeskunta.

Hamas käytännössä edustaa palestiinalaisia, kun Länsirantaa hallitseva Fatah on niin heikko kuin on. Olen sitä mieltä, että on neuvoteltava vaikka itsensä pirun kanssa, jos siitä on jotain hyötyä. Perinteisen viisauden mukaan rauha tehdään vihollisen kanssa. Olen avoin neuvotteluille jopa Hamasin kanssa, mutta skeptinen sen suhteen, että onko neuvotteluista hyötyä.

Hamasin peruskirjan artiklassa numero kolmetoista todetaan, että "Palestiinalaiskysymykseen ei ole muuta ratkaisu kuin Jihad [pyhä sota]. Aloitteet, esitykset ja kansainväliset kokoukset ovat ajanhukkaa ja turhia yrityksiä".

Artiklassa yksitoista linjataan, että Palestiina on islamilaista aluetta tuomiopäivään asti, eikä yhtään osaa siitä ole oikeutta jakaa. Lainsäädännön pohjana on islamilainen sharia.

Artiklassa viisitoista sanotaan, että on jokaisen muslimin velvollisuus osallistua Jihadiin, kun juutalaiset hallitsevat Palestiinaa. Samassa artiklassa todetaan, että muslimisukupolvien tietoisuuteen on saatava, että ongelma on uskonnollinen.

Neuvotteluvara on siis varsin kapea, kun muistetaan presidentti Martti Ahtisaaren viisaat sanat: rauha voidaan muodostaa vain, jos kaikki osapuolet sitä todella tahtovat. Todennäköisesti myös Israelin puolella poliittinen pelivara rauhaan on nyt pieni.

Jokaisen suvereenin valtion tehtäviin kuuluu kansalaistensa turvaaminen. Israel aloitti 8. heinäkuuta operaation Hamasin rakettien tulituskyvyn tuhoamiseksi. Yli kolme viikkoa sen jälkeen, kun Hamas aloitti tämänhetkisen rakettitulen.

Täysin legitiimiä ja kansainvälisesti hyväksyttyä Gazan kaistan saartoa ei saa kriitikoiden mukaan tehdä, vaikka Hamas salakuljettaa aseita sekä maitse että meriteitse. Ilmaiskut ovat huono vaihtoehto, sillä vaikka Israel varoittaa siviilejä iskuista, Hamas käyttää tietoisesti ihmiskilpiä ja voittaa siten aina propagandasodan, kun uhriluku kasvaa.

Jopa Ibrahim Kreisheh, joka edustaa palestiinalaishallintoa YK:n ihmisoikeusneuvostossa, myöntää että Hamas rikkoo kansainvälistä lakia ampumalla raketteja summittaisesti siviilikohteisiin ja Israel toimii kansainvälisen lain mukaisesti, koska se varoittaa ihmisiä iskuista etukäteen lentolehtisin, tekstiviestein ja puheluin. Hamas itse myöntää ampuvansa siviilien seasta, mutta pyytää asukkaita pitämään sen omana tietonaan.

Hamasin taistelijoiden vangitseminen johtaa yleensä lopulta siihen, että järjestö kidnappaa israelilaisia ja saa taistelijansa vapaaksi vaihtokaupassa. Maasota on viimeinen, mutta kenties kaikkein huonoin vaihtoehto. On helppo ymmärtää, kuinka helvetillisiä tiiviisti rakennetun Gazan taistelut ovat sekä sotilaille että viattomille sivullisille. Ja miksi mennä takaisin, kun Israel vetäytyi näytttävästi Gazasta vuonna 2005 ja purki jopa alueella olleet siirtokunnat.

Mitä Israelin pitäisi tehdä vai pitääkö olla tekemättä mitään?

Mitä Hamasilta ja palestiinalaishallinnolta odotetaan, kun muistetaan että Hamas ja Fatah hallitsevat nyt virallisesti yhdessä? Hamas ja Fatah muodostivat yhteishallituksen toukokuussa, joten Abbasin uusi hallitus on siten vastuussa Hamasin tekemistä iskuista. Abbas ei ole tuominnut Hamasin terrorismia. Voiko Hamasilta odottaa enemmän, kun se edustaa osaltaan palestiinalaisten virallista ääntä?

Miten nämä osapuolet saadaan realistisesti jonkinlaiseen sopimukseen?

Minullakin on paljon kysymyksiä, mutta vähemmän vastauksia.

Nähdäkseni EU:n on lopetettava kaikki tuki Hamasin hallitsemaan Gazaan niin kauan kuin järjestö ei tunnusta Israelin olemassaoloa, ylläpitää peruskirjansa arvoja sekä jatkaa aseellista toimintaansa kuten raketti- ja itsemurhaiskuja. Usein vaaditaan, että Israelin on muutettava siirtokuntapolitiikkaansa. Ymmärrän vaatimuksen, sillä olen vaatinut sitä itsekin A-talkin keskustelussa vuonna 2012. En tosin usko, että Hamas lopettaa terroritoimintaansa siihen.

Sitä vastoin suomalaisella medialla on suorastaan valheellisia vastauksia ja sitäkin vähemmän tietoa.

Sanoma-konsernin Ilta-Sanomat kirjoittaa Hamasista terroristijärjestönä sitaateissa. EU:n, Yhdysvaltain, Kanadan, Japanin, Egyptin ja Jordanian määrittely ei riitä Ilta-Sanomille?

Jutussa ei lainkaan ei mainita, että Hamasin itse myöntämään taktiikkaan kuuluu ihmiskilpien käyttö ja sotatarvikkeiden varastointi siviilirakennuksiin.

Toisessa uutisessaan Ilta-Sanomat kirjoittaa, että "Israelin hyökkäys Gazan palestiinalaisalueelle on vaatinut jo 165 henkeä. Yli 1000 on haavoittunut. Palestiinalaisjärjestö Hamas on vastannut raketti-iskuilla, joihin ei ole toistaiseksi kuollut kukaan."

Toisin kuin Ilta-Sanomat antaa ymmärtää, käynnissä oleva tilanne alkoi Hamasin raketti-iskuilla Israeliin, ei päinvastoin.

Ilta-Sanomat on vain yksi esimerkki. Yle ja Sanoma-konsernin viestimet eivät mainitse ihmiskilpien käyttöä, kun ulkomailla esimerkiksi BBC:n analyysissä todetaan, että Hamas tietoisesti pyrkii aikaansaamaan siviiliuhreja Israelin ilmaiskuista saadakseen sympatiaa maailmalta.

Suomalaisen median toiminta koskien Lähi-idän konfliktia johtuu joko tietoisesta vääristelystä tai silkasta ammattitaidottomuudesta. Molemmat vaihtoehdot ovat huonoja.

Tiedän, että aihe on tulenarka ja siihen voi polttaa näppinsä. Teen silti kuten koen oikeaksi. On oikein tukea Lähi-idän ainoaa länsimaalaista moniarvoista demokratiaa islamistista terroristijärjestöä vastaan. Olen surullinen viattomien gazalaisten puolesta, mutta minulla ei ole mitään ongelmaa valita näiden kahden väliltä.

Kuten Kanadan rohkea pääministeri Stephen Harper toteaa, "kansainvälisen yhteisön kyvyttömyys tuomita nämä  [Hamasin] moitittavat toimet vain rohkaisevat näitä terroristeja jatkamaan kauhistuttavaa toimintaansa."

Gazan kaistalta ammuttiin eilen raketti, joka tuhosi voimalinjaa Israelin puolella. Sen kautta meni sähköä Gazaan. Nyt noin 70 000 gazalaista on ilman sähköä.

Kun Hamas hallitsee Gazan kaistaa, kaikkein haavoittuvimpia uhreja ovat alueen asukkaat. Ja kun Hamas ampuu rakettitulta Israeliin, vaarassa ovat myös Israelissa asuvat 1,7 miljoonaa arabia.

Katso, kun Hamasin edustaja myöntää järjestön ajavan Gazan asukkaat tuhoon.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu