Vihreät vaihtoehdot: rahat tai korruptio

Vihreiden varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi vaatii kansanedustajille lisää palkkaa. Hänen mukaansa se vähentäisi korruption vaaraa. Outo ehdotus vasemmistopopulistilta.

Vaatimuksessaan Kasvi kuulostaa suorastaan oikeistolaiselta: ”Kyllä minä ainakin haluaisin lisää palkkaa.”

Niin, ahneus on ihmiselle tyypillinen olotila. Sitä olisi kuitenkin hyvä suitsia ja pohtia, tarvitsevatko Kasvi tai muut kansanedustajat enemmän kahisevaa.

Kasvin logiikka on erikoinen. Ensinnäkin hänen mielestään kansanedustajan työ on huonosti palkattua, vaikka viime vuosina kansanedustajien palkat ovat nousseet selvästi enemmän kuin yleinen palkkataso. Mene Kasvi puhumaan asiastasi matalapalkka-alojen ahkerille työmiehille ja naisille. Heille eduskunnalta ei heru ymmärrystä.

Kuinka kaukana ihmisen täytyy olla todellisuudesta, kun yli 5860 euroa ja veroton kulukorvaus (espoolaiselle Kasville 986,81 euroa) kuukaudessa ei riitä?

Toiseksi Kasvi kiristää kansalaisia. Jos kansanedustajat eivät lisää palkkaa, he hakevat lisärahaa jostain muualta. Siinä on sitä vaalirahakohussa nähtyä korkeaa moraalia. Eiköhän olisi aika antaa pienemmille puolueille mahdollisuus? Kasvin logiikalla Bill Gatesin pitäisi työssään olla maailman eettisin mies, mutta asia tuskin on niin mustavalkoinen.

Kolmanneksi hän väittää, että nykyinen palkkataso karistaa pois koulutetut ihmiset. Pötypuhetta. Kansanedustajien tietoja katsomalla näkee, että suurin osa on korkeasti koulutettuja. Kasvi on itse tekniikan tohtori ja toisen kauden kansanedustaja. Hän siis haki paikkaa uudelleen, vaikka palkka muka on mitä on.

Milloin tavallinen kansalainen voi odottaa palkankorotusta?

Silloin kun on hoitanut hommansa erityisen hyvin tai kun yhtiö menestyy ja jakaa voittoaan. Kansanedustajien ja poliittisen järjestelmän kohdalla ei voi puhua kummastakaan. Edustajat rypevät uskottavuuden puutteessa ja valtion talous laskee kuin lehmän häntä. Poliittinen vastuu on viimeistään Matti Vanhasen ja Jarmo Korhosen munailun myötä osoittautunut pelkäksi vitsiksi.

Tällaisessa tilanteessa tulee Kasvin päähän vaatia lisää liksaa, koska Etelä-Koreassa kaikilla edustajilla on oma musta virka-auto. Pistetäänpä sellainen myös kateelliselle ekovihreälle, joka vastustaa yksityisautoilua.

Kasvin puheista oppii ainakin sen, että vihreät ovat lopullisesti kotiutuneet vallankahvaan. Minun puolestani ihmiset joille ei nykyinen palkka riitä, saavatkin jäädä pois eduskunnasta. Heihin kuuluu myös Jyrki Kasvi.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu