Luokkaretki ja satasen kimppabussi

Olin tänään Helsingin Diakonissalaitoksen "luokkaretkellä" Munkkisaaren palvelukeskukseen, Hirundoon, Stooriin ja Salliin sekä nuorten palvelukeskus Vamokseen. Kiitän Diakonissalaitosta tutustumismahdollisuudesta.

Munkkisaaressa on Helsingin kaupungin rahoittamaa korvaushoitoa, avokuntoutusta, huumekatko ja palveluja hiv-positiivisille. Palveluita käyttävät helsinkiläisten lisäksi myös esimerkiksi espoolaiset ja vantaalaiset.

Tavoite ei ole päästä kokonaan irti huumeista, vaan vähentää haittoja kuten rikollisuutta. Yli puolet pääsee korvaushoidoilla muuten normaaliin elämään ja kymmenen prosenttia pääsee täysin irti huumeista tai korvaavista aineista. Näitä voi pitää hyvinä saavutuksina.

Hirundossa käyvät Itä-Euroopan romanit peseytymässä, pyykkäämässä ja syömässä omia eväitä. Tiloissa toimii myös paperittomien hoitohuone. Paikalla on romanian ja bulgarian taitoisia sosiaalityöntekijöitä. Helsingin seurakuntayhtymällä on lisäksi Romaniassa naisten asemaan liittyvä kehitysyhteistyöhanke.

Kysyin tulkin välityksellä, että liittyykö kerjäämisilmiöön rikollisuutta. Suoraa vastausta en Hirundon asiakkailta saanut, mutta he totesivat, että rikolliset pitää tuomita. Varat Suomen matkaan saadaan kuulemma lainaamalla rahaa esimerkiksi 50 prosentin korolla.

Kimppabussi Romaniasta tai Bulgariasta pohjoiseen Suomeen maksaa 100-150 euroa per henki. EU:n vapaa liikkuvuus antaa mahdollisuuden olla kolme kuukautta Suomessa, joten sen verran on aikaa tienata lainattu raha ja korot päälle.

Epäilen, että ainakin tässä kerjäämisilmiön ketjun osassa on rikollista toimintaa eli paikalliset rikollisryhmittymät lainaavat matkarahan kovalla korolla. Kysymys kuuluukin, että kuinka epätoivoiseksi Suomeen tulleen mieli käy, jos rahaa ei tule odotetulla tavalla ja kotimaassa odottavat koronkiskojat? Epätoivoinen tilanne voi ajaa epätoivoisiin tekoihin.

Vai onko lainanantoehdoissa valmiit vaatimukset siitä, että mitä Suomessa täytyy tehdä?

Yleiseurooppalainen keskustelu on tosin siirtymässä jo toisaalle. Nykyään esimerkiksi Tukholmassa on itseasiassa enemmän Itä-Euroopasta tulleita maasta toiseen vaeltavia nuoria työttömiä kuin romanikerjäläisiä.

Stoorissa ja Sallissa tarjotaan palveluja päihteiden käyttäjille. Työntekijät toivoivat esimerkiksi Hollannissa ja Tanskassa käytössä olevia piikityshuoneita, joissa käyttäjät voivat hoitaa asiansa turvallisissa oloissa, puhtaalla neulalla. Tämä on kysymys, johon täytyy paneutua tarkemmin.

Vamoksessa yhdistyy etsivä nuorisotyö, terveydenhuolto ja sosiaalityö. Vamos toimii Helsingin lisäksi Espoossa, jossa se on kokonaan kaupungin rahoittama. Yli puolet nuorista 16-29-vuotiaista on ollut aiemmin jonkin palvelun piirissä. Vamoksessa käyvillä nuorilla on lähinnä mielenterveys-, päihde- ja keskittymisongelmia.

Olin vaikuttunut siitä tärkeästä työstä, jota Vamoksessa tehdään. Kaksi kolmesta nuoresta pääsee koulutukseen tai työhön jo vuoden sisällä.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu