Ennaltaehkäisevään perhetyöhön kannattaa panostaa

Sosiaali- ja terveyspuolella voidaan samaan aikaan säästää ja parantaa palveluita. Imatran kaupungissa löydettiin poliittinen tahto auttaa ja etsiä säästöjä, kun 2000-luvun alussa päättäjät heräsivät hallitsemattomaan lastensuojelukustannusten nousuun.

Imatralla syntyi kunnallinen hyvinvointineuvola-toimintamalli äitiysneuvolan tilalle. Lasten ja perheiden –palvelurakenteen toimintatavat uusittiin ja palkattiin kuusi uutta perhetyöntekijää. Hyvinvointineuvolan toimintamalli lähtee varhaisesta tukemisesta jo äitiysneuvolasta ja periaatteessa kaikista äideistä.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun imatralaiseen perheeseen odotetaan lasta, neuvola tapaa kaikki perheenjäsenet ja perheen kotona käydään kunkin perheen tuen tarpeen mukaan. Varsinainen perhetyö käynnistyy niiden perheiden kanssa, joiden kohdalla herää jonkinlaista huolta hyvinvoinnista.

Myös perhetyön muotoja on uudistettu. Työntekijät jalkautuvat kouluihin, päiväkoteihin ja perheiden koteihin myös iltaisin ja viikonloppuisin. Apu on käytännönläheistä virastokäyntien ja keskustelujen sijasta. Jos perheessä on ongelmia ja voimat vähissä, ei pelkällä turinoinnilla pitkälle pötki.

Lastensuojelussa huostaanotot ovat kalliita toimenpiteitä. Karkeasti arvioituna jokainen estetty huostaanotto säästää 60 000 euroa yhteiskunnan varoja.

Yhden vuoden kestävän laitossijoituksen kustannuksilla voitaisiin järjestää perhetyötä yli seitsemäksi vuodeksi.

Perussuomalaiset Nuoret toivoo, että kunnat ottavat rohkeasti käyttöön muissa kunnissa hyväksi havaittuja toimintamalleja. Imatralla lastensuojelun laitospalvelumenot olivat uudistuksen ansiosta vuonna 2012 yli 700 000 euroa vähemmän kuin neljä vuotta aikaisemmin.

 

(Kirjoitus on alunperin julkaistu Perussuomalaisten Nuorten kannanottona.)

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu