Ajankohtaisen kakkosen Yrittäjyys-illan jälkihöyryt

Osallistuin eilen Ajankohtaisen kakkosen Yrittäjyys-iltaan. Koin tehtäväkseni lähinnä esittää konkreettisia lainsäädäntömuutoksia, joilla valtiovalta luo yrityksille mahdollisimman hyvän toimintaympäristön. Koska puheaika oli rajallinen, haluan avata blogissani tarkemmin ajatuksiani koskien yrittäjyyttä.

Useat keskustelun yrittäjät olivat aivan oikeassa siinä, että valtiovalta ei ole pelastava enkeli, vaan yrittäjän asenne ratkaisee. Suomalaisilla yrittäjillä on periksiantamaton akuankkamainen asenne, mennään läpi vaikka harmaan kiven. Se toimi loistavasti teolllistumisen aikana, mutta nyt siihen täytyy yhdistää luova Pelle Peloton ja rahakas Roope Ankka, jotta on varat toteuttaa ne luovat ideat ja puskea ne läpi.

Toinen ominaispiirre yrittäjille on vapauden kaipuu. Toisen leivissä voisi olla turvallisempaa ja julkisella puolella leipä on pitkä, mutta vapaudelle ei voi asettaa hintaa.

Suomessa konkurssi tarkoittaa puolittaista maailmanloppua, kun Yhdysvalloissa ihminen on oikea yrittäjä vasta muutaman konkurssin jälkeen.

Sallisin laissa henkilökohtaisen konkurssin Yhdysvaltain malliin. Ennen konkurssia hankittu omaisuus kuuluu konkurssipesään, mutta konkurssin jälkeen hankittu varallisuus kuuluu itselle eikä konkurssin tehnyt vastaa enää veloista.

Pk-yrittäjien viesti minulle ennen keskusteluohjelmaa oli selvä: arvonlisäveron alarajaa on nostettava. Perussuomalaiset on varjobudjetissaan esittänyt, että arvonlisäveron alarajaa nostetaan 20 000 euroon ja huojennusalueen ylärajaa 40 000 euroon. Näin madalletaan yrittämisen kynnystä ja parannetaan yritysten työllistämismahdollisuuksia!

Perusteollisuus ja digitalisaation kaltainen ilmiö eivät ole toistensa kanssa ristiriidassa. Suomi voi yhä myydä täällä valmistettuja teollisuustuotteita, jos vain pelaamme korttimme oikein eli energia on kohtuuhintaista ja työn yksikköhinta pysyy kurissa. Suomessa on esimerkiksi yhä lähes 50 paperi-, sellu- ja kartonkitehdasta.

Digitalisaatio avaa huikeita mahdollisuuksia pienelle, luovalle kansalle, mutta sääntely torppaa helposti hyvän liikeidean. Suomessa mietitään miten dronet eli lennokit pidetään poissa taivaalta, kun pitäisi mahdollistaa niiden kaupallinen käyttö.

Väitän, että kymmenen vuoden sisällä lennokit lennättävät ruokaostokset keskuksista haja-asutusalueille, jossa ei kannata pitää omaa kivijalkakauppaa.

Entä miten saamme suomalaiset tuotteet myytyä maailmalle?

Suomi on maailman kilpailukykyisimpiä, vähiten korruptoituneita ja kouluttautuneimpia maita. Sanalla sanoen maailman paras maa, jos uskomme Newsweekia, ja miksipä emme uskoisi. Kuten Miki Kuusi keskustelussa totesi, isänmaamme on hyvä paikka yrittää.

Suomalaisten vahvuus on historian saatossa muovautunut suomalainen kulttuuri, jolle nämä saavutukset perustuvat. On oltava oma itsensä! Siitä ulkomaalaiset meissä pitävät, persoonallisuudesta, sisusta. Siksi Kimi Räikkönen on niin suosittu.

Viennin painopiste on siirrettävä velkaantuvista euromaista kehittyville markkinoille eli niin sanottuihin BRICS-maihin. Toissapäivänä puhuin espoolaisena valtuutettuna Shanghain kaupungin delegaatiolle. Espoo kasvaa 4000 asukkaalla vuodessa, kun Shanghai kasvaa 400 000 asukkaalla vuodessa. Ajatelkaa mitkä mahdollisuudet, mitkä markkinat!

Yrittäjyys ei ole mikään monoliitti, vaan yrityksiä on hyvin erilaisia. Viron yritysveromalli ei ole patenttiratkaisu, mutta vahva askel oikeaan suuntaan. Perussuomalaiset Nuoret kannattaa vahvasti Viron yritysveromallin käyttöönottoa.

Perussuomalaisten Nuorten jäsen Petri Kivikangas teki Tokion yliopistossa tutkielman Viron mallin vaikutuksista ja loppupäätelmä on, että muutoksen jälkeen yritykset käyttivät paljon enemmän rahaa tutkimus- ja kehitystyöhön.

Ulkomailta mallia myös alkoholipolitiikan osalta: viini ja a-olut ruokakauppoihin! Vapauttaminen synnyttää taatusti uusia palvelualan työpaikkoja, ja oluen suoramyynnin salliminen panimoalan yrityksiä.

Toivon saavani mahdollisimman paljon palautetta yrittäjiltä itseltään. Jotta tämä ei jää vain puheen tasolle, suunnittelen reissua Kiteelle tutustumaan suorapuheisen tiehöyläyrittäjä Esa Halttusen yritystoimintaan ja Viron yritysveromallin paikalliseen kokeiluun!

 

Ps. Keskustelimme yrittäjyydestä Teppo Säkkisen (kesk) kanssa myös radiossa.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu