Ei Uusi Suomi, vaan Uusi Ruotsi


En olisi arvannut että ruotsalaisuuden valta Suomessa on niin kova, että jopa Uuden Suomen päätoimittaja heittää ajatuksen Ruotsin ja Suomen valtioliitosta.

 Markku Huusko on kuitenkin kuvaillut Uutta Suomea ”isänmaalliseksi verkkolehdeksi”. Miten siihen sopii ehdottaa itsenäisyydestä luopumista ja toiseen valtioon liittymistä?

”Viime vuosikymmeninä kansallinen itsetuntomme on kohonnut huimasti, voisi melkein sanoa että ruotsalaisten tasolle,” Huusko kirjoittaa eikä ole selvästi päässyt irti suomalaisia vaivaavasta alemmuudentunteesta ruotsalaisia kohtaan. Huuskon itsetunto ei ole kohonnut niin korkealle, että hän haluaisi pitää suomalaisuudesta kiinni.

Eikö Huusko muista, että ei Kalmarin unioni tai Ruotsi-Norja oikein toimineet? Huusko ei myöskään puhu mitään siitä, kuinka ruotsalaisille Suomi oli heidän valtansa aikana kaukainen peräkylä, jonne lähetettiin epäonnistuneet ylimykset. Suomen kieli oli näiden alemman luokan köyhien outo piirre, josta haluttiin eroon.

”Natoon menemme tai olemme menemättä yhtä jalkaa,” Huusko uskoo. Väite on toisintoa Suomen EU-jäsenyyden hakemiselle. Mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi perässä. Kyllähän ne ruotsalaiset tietävät aina paremmin.

Toisaalta Huuskon ajatus on loogista jatkoa Suomessa poliitikkojen ruotsalaisen kansanpuolueen avustuksella toteuttamalle kielipolitiikalle. Suomenkieliset pakotetaan opiskelemaan ruotsia, ahvenanmaalaisten ei tarvitse opiskella suomea, ruotsinkielisiä suositaan opiskelupaikkojen jaossa ja he ovat keskimäärin varakkaampia.

Erinomaisia keinoja ruotsalaistaa Suomen rakennetta, mutta siihenhän RKP ilmeisesti pyrkii. Ei kai vain sentään valtioliittoon?

”Nämä ulkomaalaistaustaiset puhuivat myös ruotsia, mikä oli kummallista,” Huusko kirjoittaa Ruotsissa asuvista ulkomaalaisista, jotka sentään asuivat ruotsinkielisessä maassa. Kyllähän useat suomalaisetkin pakotetaan opiskelemaan ruotsia. Se vasta onkin kummallista.

Minun on vaikea ymmärtää mitä Huuskon päässä liikkuu. Ensin hän kehuu surkuhupaisaa isänmaallista paloa suoltavaa Angelika Alanderia ja seuraavaksi puhuu lämmöllä Suomen ja Ruotsin valtioliitosta. Ristiriitaisuudessaan hän on selvää poliitikkoainesta.

simonelo

Kahden pojan isä. Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Vapaata markkinataloutta kannattava tolkun oikeistokonservatiivi. Autoilija. Videopelaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu