Vanhan vallan kreikkalainen kujanjuoksu

Kreikan paikalliset "Perussuomalaiset" ja "Vasemmistoliitto" muodostavat uuden hallituksen. Helleenihallitus on EU-kriittinen järkiliitto vailla rakkautta. Hallituksen tarkoitus on neuvotella Kreikan velkojen lainaehdoista.

Itsenäiset kreikkalaiset kuuluu samaan europarlamenttiryhmään Perussuomalaisten kanssa ja Syriza kuuluu samaan europarlamenttiryhmään Vasemmistoliiton kanssa.

Mitähän tästä pitää Kreikan tukipakettien ehdot hyväksynyt, mutta nyt Syrizan kanssa vaalivoittoa juhlinut Paavo Arhinmäki (vas)?

Kun pääministeri Alexander Stubb (kok) sanoo, että hän ei hyväksy Kreikan lainojen anteeksiantamista, hän tarkoittaa oikeasti tätä:

"Todennäköisesti Suomen ja muiden velkojamaiden päättäjät haluavat kuitenkin välttää Kreikka-saatavien nimellisarvojen leikkauksia. He halunnevat väittää omille äänestäjilleen, että Kreikan velkoja 'ei anneta anteeksi'. Siitä huolimatta, että saatavien arvoa on mahdollista keventää muillakin keinoin vaikka nollan arvoiseksi."

Stubb sanoi tänään, että "Suomi on valmis joustamaan Kreikan lainaehdoista, mutta ei antamaan lainoja anteeksi".

Toisin sanoen lainaehtoja joustamalla Suomen pääministeri on valmis keventämään saataviemme arvon vaikka nollaan. Stubb tekee äänestäjille silmänkääntötempun.

Kreikan ja muiden kriisimaiden rahoitustaakkaa on jo pariin otteeseen huojennettu tukiluottojen laina-aikoja pidentämällä ja korkoja alentamalla. Mikäli Kreikan ulkomaisia lainaehtoja helpotetaan, tullaan todennäköisesti samanlaisia vaatimuksia esittämään seuraaavaksi Espanjassa ja Irlannissa.

EU:n tukipakettipolitiikka on haaksirikkoutunut. Suomessa tukipakettipolitiikkaa ovat kannattaneet eduskuntapuolueista Kokoomus, Keskusta, Vihreät, RKP, KD ja Vasemmistoliitto.

Kreikka on vielä huonommassa taloudellisessa kunnossa kuin ennen eurokriisiä. Kaikkiaan Kreikan valtiolla on velkaa noin 320 miljardia euroa ja maan koko julkisella taloudella noin 350 miljardia euroa. Suomi ja muut eurovaltiot ovat kriisin aikana eri tavoin lainanneet, taanneet ja luvanneet Kreikan valtiolle hätärahoitusta yhteensä 245 miljardia euroa.

Saksalainen taloustieteilijä Hans-Werner Sinn ennusti lähes viisi vuotta sitten oikein, että "Kreikka ei pysty panemaan budjettiaan kuriin ja joutuu pyytämään Saksalta, että lainat annetaan anteeksi".

Jos velkasaneeraukseen olisi lähdetty vuonna 2010, silloin maksajina olisivat olleet sijoittajat eli ranskalaiset ja saksalaiset pankit.

Nyt maksajiksi on joutumassa muiden muassa suomalaiset veronmaksajat: Suomen Kreikka-vastuut lienevät noin seitsemän miljardia euroa. Hallituksen olisi korkea aika paljastaa virallinen luku.

Sosialidemokraattien eurolinja on vailla pitävää perustaa. Jutta Urpilaisen (sd) suurin fanfaarein neuvottelemalla tuottojenvaihtosopimuksella voi nakata vesilintua, sillä sopimus koskee vain tappioita, joita koituu Kreikan yksipuolisista toimista, kuten lainaehtojen vastaisesta velkojen irtisanomisesta tai laiminlyömisestä. Sen sijaan lainaehtojen vapaaehtoisten muutosten tappiot jäävät suomalaisten kontolle.

Urpilaisen jälkeen demarilinja on ollut murtumattoman johdonmukainen. Kun Antti Rinne tuli Sosialidemokraattien puheenjohtajaksi, hän vaati velkojen leikkauksia. Nyt valtiovarainministerinä hän vastustaa leikkauksia.

Entä miten Suomen taloutta hoiti kannatuskiidossa oleva Keskusta?

Silloinen pääministeri, nykyinen eduskuntavaaliehdokas Matti Vanhanen (kesk) sanoi EU-johtajien huippukouksen tiedotustilaisuudessa Brysselissä 26.3.2010:

"Suomalaisten veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle. Suomi tekee lainajärjestelyllä tuntuvaa voittoa, koska hyvin talouttaan hoitanut Suomi saa markkinoilta lainaa edullisesti." 

Sanoin jo vuonna 2010, ja sanon yhä: Kreikka ulos eurosta. Kujanjuoksulle on saatava päätepiste. Jos Kreikka jää, on Suomen aika lähteä eurosta.

simonelo

Kahden pojan isä. Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Vapaata markkinataloutta kannattava tolkun oikeistokonservatiivi. Autoilija. Videopelaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu