Kristittyjen hätä maailmalla

Kristityt ovat maailman vainotuin uskonnollinen ryhmä. Kristittyjen hätää maailmalla kuvaa ehkä parhaiten arvio, jonka mukaan Lähi-idässä asuvien 12 miljoonan kristityn määrä puolittuu vuoteen 2020 mennessä.

Suomi voi vaikuttaa tilanteeseen parhaiten ottamalla kristittyjen oikeudet uskonnonvapausstrategiansa keskiöön ja puuttumalla kristittyjen vainoihin kehityspolitiikan avulla. Katolisen Aid to the Church in Need -järjestön virkamiehen Guyla Orbanin mukaan joka kymmenes kristitty maailmassa kärsii vainosta.

Geopolitical Information Service -analyysiyhtiön heinäkuun alussa julkistaman raportin mukaan tuhansia kristittyjä on tapettu, heidän kirkkojaan ja luostareitaan on tuhottu, kokonaiset kristityt yhteisöt on pakotettu pakenemaan kotiseuduiltaan ja heidän uskonnollisia johtohahmojaan on siepattu ja teloitettu.

Kristittyjen tilanne on jo hälyttävä, eikä aikaa ole hukattavaksi. Suomen on mahdollista pyrkiä kehitysyhteistyön avulla takaamaan kristityn väestön oikeus saada tietoa omista perus- ja ihmisoikeuksistaan. Suomen panoksella ja erityisesti kehitysapuun liittyvällä tulosvastuulla on myös mahdollista vahvistaa viranomaisten ihmisoikeusvelvotteiden toimeenpanoa ja seurantaa.

Maailmassa uskonnonvapautta rajoittavien maiden osuus oli vuonna 2011 jo 40 prosenttia. Open Doors -järjestön listalla maista, joista kristittyjä vainotaan, olivat myös Suomen kehitysavun kohdemaat Etiopia, Kenia ja Tansania.

Suomen on helpointa aloittaa uskonnonvapauden ja kristittyjen oikeuksien puolustaminen näistä valtioista.

 

(Kirjoitus on julkaistu Espoon seurakuntien Esse-lehdessä 20.8.2015.)

 

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu