Vapaata ja hallitsematonta liikkumista Euroopan portilla

”Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkumista,” Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi. Hienoa, että meillä on asioita avoimesti pohtiva presidentti, joka toimii keskustelunherättäjänä.

”Vapaa liikkuvuus ei saa tarkoittaa liikkumista vapaasti sosiaalietujen perässä,” totesi myös Ison-Britannian valtiovarainministeri George Osborne vieraillessaan Suomessa.

Toivotan kaikki muutkin kanssani pohtimaan nykyisen Schengen-järjestelmän toimivuutta ja mielekkyyttä. Euroopan maiden rajavalvonta ja turvapaikanhakujärjestelmä ovat täysin epäonnistuneet.

Pakolaistilanne jäytää Euroopan unionin perustuksia. EU:n Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus on käsiteltävä siinä EU-maassa, johon hakija ensimmäisenä saapui. Kreikka ja Italia jättävät säännönmukaisesti Välimeren yli tulevat turvapaikanhakijat rekisteröimättä ja siten käsittelemättä.

Saksa on ilmoittanut keskeyttäneensä syyrialaisten turvapaikanhakijoiden palauttamisen niihin maihin, joiden kautta he saapuivat EU:n alueelle. Näin ollen Dublin-asetus on käytännössä kuollut kirjain.

Makedonia päästi muutama päivä sitten yli 6000 turvapaikanhakijaa Kreikan vastaisen rajansa yli. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että rajalla päiviä olleet turvapaikanhakijat eivät ottaneet Punaisen ristin ruoka- ja apupaketteja ei oteta vastaan, koska pakkauksissa on risti. Poliisit joutuvat tuomaan paketit takaisin.

Seuraava etappi tulijoilla on Serbia ja sitten EU:n jäsenmaa Unkari. Reitti on salakuljettajien suosittama ja mainostama. Miten toimitaan jatkossa – päästääkö Makedonia ja esimerkiksi Serbia aina kaikki pakolaiset rajan yli? Mitä eroa on silloin enää laillisella ja laittomalla maahanmuutolla? Tulijoita kyllä riittää, joten missä menee raja?

EU:n pakolaisten taakanjakomekanismi ei ongelmaa ratkaise, vaan on yksi vetovoimatekijä lisää tiellä Eurooppaan. Perussuomalaiset teki eduskunnan suuressa valiokunnassa vastaesityksen Suomen osallistumiselle EU:n taakanjakoon, mutta hävisimme äänin 18-5.

Jos joku väittää että Euroopan mailla ei ole vetovoimatekijöitä, jotka myös huomataan, totuus kuuluu maahantulijoiden suusta.

”Whatsapp auttaa saamaan yhteyden rannikkovartiostoon, joka voi applikaation avulla paikantaa pakolaisveneet,” kuten yksi pakolainen kertoo. ”[Facebookissa] on olemassa kokonaisia keskusteluja eri maista, ja mikä niistä sopii kullekin. Esimerkiksi Saksa on hyvä perheen yhdistämiseen ja Ruotsissa saa paperit heti,” toinen pakolainen jatkaa. Sosiaalisessa mediassa mainostetaan häpeilemättä parhaita tapoja päästä pohjoismaihin turvapaikanhakijaksi.

Tilanne on niin huono, että Saksan poliisiliitto vaatii Schengen-alueen rajatarkastusten palauttamista. Saksan virallisen ennusteen mukaan maahan tulee tänä vuonna 800 000 turvapaikanhakijaa, joka on neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna. Useat Saksan osavaltiot arvioivat, että Saksaan tulee tänä vuonna jopa miljoona turvapaikanhakijaa.

Ainakin viime aikoihin asti yli puolet Saksaan tulevista turvapaikanhakijoista tulee Länsi-Balkanilta. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa Saksassa hylättiin yli 10 000 länsibalkanilaisen turvapaikkahakemus. Vain noin 300 heistä on käännytetty.

Pelkästään Düsseldorfin hallinto-oikeudessa on käsiteltävänä yli 4000 valitusta turvapaikkahakemuksen hylkäämisestä. Useimmiten valittajana on kosovolainen, albanialainen tai jokin muu länsibalkanilainen, joiden anomuksista hylätään yli 99 prosenttia. Myös hallinto-oikeudelle tehdyistä valituksista hylätään yli 99 prosenttia. Kaikki tämä herättää kasvavaa ihmetystä ja kiukkua saksalaisten keskuudessa. Albanialaiset perusteettomat turvapaikanhakijat ovat löytäneet tiensä myös Suomeen lähes 500 ihmisen voimin.

Saksassa arvioidaan, että pelkästään turvapaikanhakijoiden asumiseen ja perusylläpitoon liittyvät kulut ovat noin 5,5 miljardia euroa vuodessa. Jos mukaan lasketaan turvapaikanhakijoiden terveydenhoito, vaatteet, taskurahat, lisähenkilökunnan tarve, asioiden käsittelykulut ja palauttamiset, niin summa nousee jopa 20 miljardiin euroon vuodessa. Vertailun vuoksi todettakoon, että Saksan valtion vuosibudjetti on lähes 300 miljardia euroa. Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer (vihr) pelkää, että koko EU hajoaa, jos se ei kykene hoitamaan pakolaistilannetta.

Ranska puolestaan lisää merkittävästi poliisien määrää Englannin kanaalin alittavan tunnelin luona Calais’ssa, koska laittomat maahantulijat pyrkivät nousemaan tunnelin alittaviin rekkoihin. Kanaalitunnelia hallinnoiva yhtiö on käyttänyt vuosien varrella turvatoimiin jo yli 160 miljoonaa euroa.

”Niin sanottujen elintasopakolaisten nopea käännyttäminen on välttämätöntä,” sanoo YK:n pakolaisorganisaation UNHCR:n Euroopan johtaja Vincent Cochetel.

On syytä epäillä, että Suomeen tulee runsaasti elintasopakolaisia. Maahanmuuttoviraston mukaan viime vuonna tehtiin 3706 turvapaikkapäätöstä. Geneven sopimuksen mukainen turvapaikka myönnettiin vain 501 henkilölle eli noin 13,5 prosentin todettiin täyttävän kansainväliset edellytykset. Enemmistö eli noin 55 prosenttia sai suoraan kielteisen päätöksen.

Mikä erikoisinta, vaikka esimerkiksi Syyriasta tai Pohjois-Irakista tulleen turvapaikkahakemus evättäisiin epäillyn rikostaustan vuoksi, häntä ei voida palauttaa kotimaahansa, vaan hän saa väliaikaisen oleskeluluvan. Toisin sanoen Suomessa voi tälläkin hetkellä oleskella terroriteon tai sotarikoksen tehneitä ulkomaalaisia.

Takaisinpalautuspäätöksen saaneenkin tekemän valituksen käsittely voi eri oikeusasteissa kestää jopa puolitoista vuotta. Sinä aikana valituksen tehnyt saa asua vastaanottokeskuksessa ja saa järjestelmään kuuluvat korvaukset.

Edellä kuvatun kaltaiset porsaanreiät täytyy määrätietoisesti poistaa. Siten estetään koko turvapaikkajärjestelmän tukkeutuminen ja saadaan tilaa niille tulijoille, jotka tarvitsevat oikeasti suojelua. Elintasopakolaisille on tehtävä jo lähtömaissa selväksi, että turvapaikkaa ei tule. Näin toimii esimerkiksi Tanska.

Välimerellä salakuljettajat ahtaavat pakolaiset täpötäysiin lähes merikelvottomiin paatteihin, joiden matkustajat noukitaan useimmiten jo Libyan rannikolta. On älytöntä, että Euroopan maat tukevat näin salakuljettajien liiketoimintaa. Päättäjät eivät ole uskaltaneet ottaa käyttöön ns. Australian mallia eli käännyttää Välimeren yli tulevat ihmissalakuljettajien laivat takaisin lähtösatamiin. EU:n tukemana on rakennettava konfliktialueiden lähettyville YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ylläpitämiä vastaanottokeskuksia ja pakolaisleirejä, joille Eurooppaan pyrkivät ohjataan ja jossa heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään.

Afrikan ja Lähi-idän valtiot ovat ensisijaisesti vastuussa siitä, että heidän omia kansalaisiaan lähtee pakolaisiksi. Varakkaat arabimaat kuten Qatar, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Kuwait ja Bahrain eivät ole tarjonneet yhtään turvapaikkaa syyrialaisille. Sen sijaan useat näistä maista tukevat ääri-islamistisia liikkeitä ja sitä kautta syventävät pakolaisongelmaa. Missä on vauraiden arabimaiden solidaarisuus uskonveljilleen?

Kuten olen aiemmin vaatinut, Schengen-alueen sisäinen ihmisten vapaa liikkuvuus ilman rajatarkastuksia on uskallettava ottaa rohkeasti tarkasteltavaksi. Suomen edun nimissä on oltava valmis palauttamaan Schengen-alueen sisäiset rajatarkastukset niin pitkäksi aikaa, että yhteisiä sääntöjä taas kunnioitetaan.

Schengenin sopimus antaa jäsenvaltiolle mahdollisuuden väliaikaiseen rajatarkastuksien käyttöönottoon kansallisen turvallisuuden nimissä. Lähivuosina jokin Schengen-maa todennäköisesti avaa ensimmäisenä pelin.

Kasvava pakolaisvirta on jo Euroopan suurin inhimillinen ja poliittinen ongelma. Pakolaistilanteen hoitaminen on pian myös niin suuri taloudellinen ongelma, että sitä ei voi lakaista maton alle. Silloin tilanteen hoitaminen alkaa väistämättä kiinnostaa myös tavallista veronmaksajaa. Häntä, joka kaikki päätökset lopulta maksaa.

 

PS. Keskustelin aiheesta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa kansanedustajien Tuomiojan ja Zyskowiczin kanssa.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu