Järjestäytynyt rikollisuus hyötyy pakolaistilanteesta

Kuten Ylen Aamu-tv:ssä sanoin, Suomen on otettava käyttöön väliaikaiset Schengenin sisäiset rajatarkastukset Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla. Valmius on jo olemassa ja Saksan, Slovakian sekä Itävallan esimerkki antaa poliittisen selkänojan.

Turvapaikanhakijoiden palautussopimukset on tehtävä Irakin, Afganistanin ja Somalimaan kanssa. Lisäksi osa Irakista on luokiteltava turvalliseksi alueeksi.

Ihmisvirta Eurooppaan ruokkii valtavasti uusia ongelmia, joista ei suinkaan vähäisin, mutta yllättävän vähän puhuttu puoli on järjestäytynyt rikollisuus.

Valtaosa Välimeren ylittävistä turvapaikanhakijoista tulee Italiaan ja Kreikkaan. Italian poliisi paljasti 3. joulukuuta 2014 uutispommin, jonka mukaan järjestäytynyt rikollisuus oli ulottanut pitkät lonkeronsa myös maahanmuuttajien vastaanottojärjestelmään. Roomassa paljastettu Mafia Capitale -nimellä tunnettu verkosto oli hyötynyt maahanmuuttajia auttavasta avustusverkosta miljoonia euroja. Mafia Capitalen kerrottiin toimivan ilman yhteyksiä Etelä-Italian mafiaan, mutta käyttävän niiltä tuttuja keinoja. 

Rooman entinen keskustaoikeistolainen pormestari Gianni Alemanno on yksi maahanmuuttovarojen väärinkäytöstä tutkinnanalaiseksi asetetuista henkilöistä. Hänen kerrotaan vastaanottaneen 40 000 euroa lahjuksena Massimo Carminatilta, äärivasemmistolaisen terrorijärjestön entiseltä jäseneltä. Kaikkiaan Italian viranomaiset ovat ulosmitanneet 200 miljoonaa euroa osana turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin liittyviä huijaustapauksia. 

Järjestäytynyt rikollisuus näyttää löytäneen maahanmuutosta uuden rahasammon huumeiden, jätteidenkäsittelyn, kierrätyksen ja kiinteistönhuollon jälkeen. Massimo Carminatin varamiehen Salvatore Buzzin kerrotaankin sanoneen poliisin salaa nauhoittamassa puhelussa kysyneenkin langan toisessa päässä olleelta henkilöltä: ”Onko sinulla mitään hajua kuinka paljon tienaan näillä maahanmuuttajilla?” Buzzi totesi verkostonsa kaiken 40 miljoonan euron arvoisen liikevaihdon tulleen romanien ja maahanmuuttajien majoituksesta ja jopa huumekaupan häviävän tuottavuudessa maahanmuuttobisnekselle. 

Salvatore Buzzin väitetään Italian poliisin julkaisemassa syytekirjelmässä järjestäneen jopa maahanmuuttajien vastaisia mellakoita Roomassa tarkoituksena saada Italian valtio perustamaan lisää vastaanottokeskuksia ulkomaalaisten suojelemiseksi. Hänen yrityksensä sanotaan hyötyneen lähes 100 miljoonaa euroa kolmivuotisesta sopimuksesta, jolla yritys valtuutettiin hallinnoimaan Euroopan suurinta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta itäisessä Sisiliassa. 

Financial Times kertoo heinäkuussa julkaistussa artikkelissaan Italian järjestäytyneen rikollisuuden hyötyvän tuhansien maahanmuuttajien tulvasta omistamiensa vastaanottokeskusten kautta. Mafian vastaista Libera-järjestöä johtavan Gabriella Stramaccionin mukaan moni vastaanottokeskus on järjestäytyneen rikollisuuden käsissä. Kokonaisuudessaan järjestely, jossa vastaanottokeskuksille tarjotaan 35 euroa keskuksiin saapuvaa tulijaa kohti, maksaa Italian valtiolle 800 miljoonaa euroa vuodessa. 

Pakolaisten saapumisesta Eurooppaan on muodostunut valtava liiketoimi, jossa Euroopassa sijaitsevat vastaanottokeskukset ovat vain ketjun viimeinen lenkki. Newsweek kertoo kesäkuussa julkaistussa artikkelissaan Italian poliisin keräämästä 526-sivuisesta syytekirjelmästä, joka valottaa ihmisistä taloudellista hyötyä keräävän ketjun Afrikan puoleisia osia. 

Newsweek mainitsee esimerkkinä ihmissalakuljettajista Libyassa asuvan etiopialaisen Ermias Ghermayn, joka järjestää afrikkalaisten matkoja kotiseuduiltaan Libyan kautta Italiaan. Ghermayn palvelu sisältää majoituksen, kuljetuksen ja ruokailut. Hänen liiketoimensa on siinä mielessä nerokas, että asiakas suorittaa hänelle maksun jo etukäteen, riippumatta siitä pääsikö tämä perille Eurooppaan tai hukkuiko hän matkalla Välimeren aaltoihin. 

Ermias Ghermay houkuttelee erityisesti sudanilaisia, somalialaisia, nigerialaisia ja eritrialaisia henkilöitä hyppäämään salakuljettajien rekkoihin, jotka kuljettavat heidät Libyaan. Lähtijälle Ghermay järjestää väärennetyn passin, tarvittaessa väärennetyn avioliittotodistuksen ja maksukykyisimmille henkilöille jopa lentomatkan suoraan Eurooppaan. Hänen palvelujensa hinta on 1800 Yhdysvaltain dollaria matkasta Välimeren rantaan ja toiset 1800 dollaria Välimeren ylittämisestä. 

Salakuljettajat mainostavat afrikkalaisille ruusuista tulevaisuutta Euroopassa, jonne saapuessaan he saavat lyhyen ajan päästä pakolaisstatuksen. Todellisuus on kuitenkin aivan toista. Huonojen kulkuyhteyksien päässä sijaitseviin vastaanottokeskuksiin ohjaamisensa jälkeen tulijat ovat huomanneet muuttuneensa osaksi rikollista liiketoimea, jossa he ovat rahan tuojia elektronisilla ostokorteillaan, jotka luonnollisesti käyvät vain vastaanottokeskuksen palveluihin. Vastaanottokeskuksien lohduttomuus on ruokkinut niiden ympärille syntyvää uutta rikollista toimintaa, kuten prostituutiota.

Eurooppaan suuntautuva muuttovirta Afrikasta ja Lähi-idästä sisältää traagisia ihmiskohtaloita, jotka juontavat juurensa monissa maissa tapahtuneista syvistä mullistuksista. Eurooppalaisen päätöksentekijän tehtävä on kuitenkin pitää päänsä kylmänä, sillä tunteiden valtaan heittäytyminen voi luoda vain yhä suurempia ongelmia. 

Järjestäytynyt rikollisuus on löytänyt Eurooppaan suuntautuvista muuttovirroista jopa antoisimman tulonlähteensä. Euroopan turvapaikkajärjestelmä sisältää tällä hetkellä valtavan moraalikadon, joka on realisoitunut keskeisten maahanmuuttotoimijoiden hyötyessä kasvavista muuttovirroista. Rikolliset ovat onnistuneet luomaan Afrikan ja Lähi-idän ihmisille epärealistisia toiveita Euroopassa heitä odottavista oloista. 

Lopulta tulemme aina siihen lopputulokseen, että turvapaikanhakijoiden veneiden käännyttäminen Välimerellä Australian esimerkin mukaisin sotilasoperaatioin ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten perustaminen lähelle kriisialueita säästää eniten ihmishenkiä ja on kestävä pitkän ajan ratkaisu.

Turvapaikkajärjestelmä on jo korruptoinut osan Etelä-Euroopan turvapaikkajärjestelmän kanssa tekemisissä olevista poliitikoista ja viranomaisista. Älkäämme antako saman tapahtua Pohjoismaissa.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu